Førsteholdet

Dal Hende før FCM-gensyn: Stor respekt for klubbens udvikling

Den forhenværende FCM'er glæder sig til at prøve kræfter med de danske mestre, som han udtrykker stor respekt for inden weekendens møde på Sydbank Park.

18/10/24
Christian Rothausen
Foto: Alamy

Marc Dal Hende, 81 kampe og 21 mål i FC Midtjylland-trøjen fra vinteren 2017 til sommeren 2020, er i dag en vigtig skikkelse hos weekendens modstander fra Sønderjyske. Selv beskriver han det som en form for mentorrolle for de unge samtidig med at være en af kulturbærerne hos oprykkerne.

For nogle spillerunder siden, hjemme mod Vejle, viste den i dag 33-årige forsvarsspiller, at den målnæse, han var garant for i tiden i det midtjyske, endnu ikke er gået tabt. Med et tørt skud i det lange hjørne cementerede han tre vigtige point i opgørets syvende tilllægsminut.

– Det (at score mål, red.) glemmer jeg jo aldrig. Det er det sidste, jeg har tilbage i værktøjskassen, og det kommer man aldrig til at kunne tage fra mig, lyder det kækt fra Marc Dal Hende, som af mange nok huskes for de 11 ligamål i guldsæsonen i 2017/18.

Dal Hende, som vandt to danske mesterskaber og en pokaltitel i sin tid i FCM, udtrykker stor respekt for det, man sidenhen har bedrevet på heden.

– Det var en unik tid, jeg havde i Midtjylland. Da jeg tog fra klubben, manglede man fortsat for alvor at sparke døren ind til Europa – og den har man jo bare smadret ind nu. Man er skuffet, hvis ikke man kvalificerer sig til europæisk fodbold hvert eneste år. At klubben på den måde kan blive ved med at vokse er en fornøjelse at følge med i, og det viser, at FCM fortsat er i en rivende udvikling.

– For mig giver det så god mening, at klubben er, hvor den er, og har så mange muskler transfermæssigt, samtidig med at man bygger videre på faciliteterne.

– På grund af klubbens lokation er man nødt til at tænke anderledes, og jeg kan uden tvivl genkende det, der foregår. Og så ved man bare, det er nogle gode mennesker, der er i klubben. Det har jeg stor respekt for.

Kan sammenlignes – og så alligevel ikke

Med 158 kampe over to perioder i Sønderjyske er Marc Dal Hende om nogen manden, der kan sammenligne søndagens to dualister.

– Det, der er den største forskel på Midtjylland og Sønderjyske, er, at vi har brug for at dyrke sammenholdet endnu mere. Vi er nødt til at opfinde spillere eller tage nogle, der ikke helt er lykkes, og det er det, vi slår på i Sønderjyske.

– Længere tilbage var det noget af det, klubben var allerbedst til. Når man tog til Sønderjyske, opblomstrede man, inden man fik det der store skifte til udlandet eller en større dansk klub. Det prøver vi igen at få bygget op og skabe en kultur, hvor alle føler sig godt tilpas.

– Da jeg var i Midtjylland, synes jeg også, vi havde et sindssygt godt sammenhold på trods af, hvor god og kompetitiv en trup, vi havde.

– Der var et unikt fællesskab og en rigtig god gruppe, så man kan godt sammenligne de to klubber lidt, og så alligevel ikke, siger forsvarsspilleren, som dengang var holdkammerater med blandt andre Joel Andersson og Paulinho, mens teenagerne Aral Simsir, Oliver Sørensen og Elias Olafsson jævnligt trænede med.

Går ydmygt til opgaven

Adspurgt til søndagens udfordring, fortæller Marc Dal Hende:

– Vi er noget anderledes, end hvis man kigger på Sønderjyske i de gamle dage, hvor det var mere ‘kick and rush’. Vi er faktisk et ret spillende hold. Om vi så er lykkes helt med det endnu, er der delte meninger om. Men vi ønsker at tage initiativet i kampene, og det håber jeg på, at vi også kan komme til i weekenden, selvom vi er ydmyge og ved, at det er de danske mestre, der gæster Sydbank Park.

– Vi ligger jo lidt, hvor vi havde forventet. Det ville være naivt at tro andet, end at vi kom til at kæmpe med i den tunge ende. Men der er god tro på tingene, selvom vi lige har haft to kampe, hvor vi ikke har spillet, som vi gerne vil. Jeg håber, vi kan levere en god præstation i weekenden, vi glæder os til kampen, og det er altid sjovt at måle sig med de store, afslutter Marc Dal Hende.

Der er kickoff på Sydbank Park søndag kl. 18.00 i runde 12 af denne sæsons 3F Superliga. Sønderjyske ligger på en aktuel 11. plads i rækken med otte point, mens FC Midtjylland placerer sig på 1. pladsen med 24 point.

Tag med til Haderslev: Billetinfo her