Selvom man ikke er elitesportsudøver, er det næppe svært at sætte sig ind i, at det må være en omvæltning for en fodboldspiller med et stramt trænings- og kampprogram, når en skade indtræder og pludselig spænder ben for hele fodboldprojektet. Det må være forbundet med frustration, irritation og usikkerhed. Hvorfor gør det ondt? Hvornår må jeg begynde at træne igen? Spille kampe? Kan jeg forvente at komme tilbage til mit topniveau?
Én af de spillere, der netop nu og igen og igen stiller sig selv disse spørgsmål, er 18-årige Frida Nautrup, der er skiftet til FC Midtjylland fra FC Thy-ThistedQ. Frida er nemlig plaget af en skade i baglåret, som holder hende fra at kunne deltage i træningen med resten af holdet.
Frirum til kreativitet
Før man kan forstå præcis, hvad det betyder for en fodboldspiller ikke at kunne spille, så er man nødt til at forsøge at sætte sig ind i, hvilken plads fodbold har i hendes liv.
– Det betyder alt! Det er mit frirum. Jeg ser frem til det hver gang. Jeg glæder mig hver gang. Til at der skal ske noget, til der kommer knald på, til jeg skal arbejde videre med nogle ting – udvikle mig. Men nu er det sat på pause.
For Frida er fodbold ikke bare et spil, der handler om at score mål og skrabe flest muligt point til sig. Det handler om udtryk og personlighed. Og så handler det om at være knivskarp i sit blik for spillets gang.
– Det er en måde at være kreativ på. Spillet er så uforudsigeligt. Der er aldrig to situationer, der er ens. Så der er hele tiden en opgave, man skal løse og forholde sig til, og det er med til at kræve, at man tænker sig om og tænker på en ny måde.
Investering i træning gav afkast på banen
Fridas frirum er ikke kommet af sig selv, og særligt ad to omgange har hun måtte træffe valg, der har haft afgørende betydning for hendes fodbolddrømme. Som U12-spiller blev hun en del af FCM’s talenthold og lærte, at det kræver benhårdt arbejde og masser af selvtræning at kunne leve op til de krav, der stilles. År senere fravalgte hun tilbuddet om efterskole for at kunne koncentrere sig om fodbolden i Thisted. Et valg, der hurtigt gav sportslig pote, da hun overhalede klubbens udviklingsplan indenom.
Også hos DBU har Frida markeret sig. Siden hun første gang blev udtaget til U16-landsholdet, har hun været en fast del af ungdomslandsholdene, og hun er i dag noteret for 34 landskampe i det regi. Her har hun hentet nogle af sine største fodboldoplevelser.
– EM i 2022 er i hvert fald en af de helt store oplevelser. Jeg var kun 15 år på det tidspunkt, men spillede med dem, der var et år ældre. Det var vildt at spille med sit navn på ryggen, og det blev sendt i TV, så mine klassekammerater sad hjemme og så det i skoletiden. Jeg havde mine afsluttende folkeskoleeksaminer imellem kampene.
Frida spillede sin seneste ungdomslandskamp mod Spanien i april 2024 – for U19-holdet til EM Kvalifikation i Slovenien. Det blev ikke til en sejr, men det blev til gengæld til den foreløbigt sidste landskamp for Frida. Og den sidste fodboldkamp i lang tid.
Skaden
Efter landsholdsamlingen blev Frida sendt hjem til Thisted med en skade i baglåret, og hun nåede ikke at spille flere kampe der før skiftet til FC Midtjylland. Her har hun siden klubskifte og sæsonstart trænet med, og det er da også blevet til spilletid med ulvelogoet på brystet.
Men vejen tilbage til fuld spilletid er lang og ujævn, og det er frustrerende at lægge krop til en skade, der er svær både at behandle og samarbejde med.
– Det har været to skridt frem, tre skridt tilbage, ét skridt frem, to skridt tilbage. Det er en svær proces hele tiden at vurdere, hvor ondt det gør. Det påvirker min tålmodighed, og jeg kommer da også til at tænke – hvad er jeg, når jeg ikke spiller fodbold? Det går da også ud over mit humør, for jeg mangler nogle endorfiner, som normalt kommer igennem fodbolden.
Vejen tilbage til kampbanen og fuld spilletid går igennem genoptræning – masser af genoptræning. Det gælder både styrketræning med holdet og selvtræning i det lokale fitnesscenter. Her skal Frida grave dybt for at bevare motivationen, og det er en mentaltræning i sig selv at komme afsted.
– Jeg kan da godt spørge mig selv, om det virkelig er det værd, men jeg vil jo virkelig gerne spille. Jeg ved, at hver eneste træning gavner. Jeg ved, at jeg med hver eneste træning er ét skridt tættere på at komme tilbage, og der finder jeg motivationen til at komme igen i morgen.
Hvordan kommer vi videre herfra?
Den største udfordring for Frida er, at hun ikke kan få noget tidsperspektiv, fordi der ikke er nogen klar diagnose. Er hun ude en måned mere? To? Bliver hun klar til opstart forud for forårssæsonen 2025?
– Det tester min tålmodighed, at der ikke er nogen svar. Men trænerne og den fysiske stab er meget mere tålmodige, end jeg selv er. Jeg er meget opmærksom på, at jeg er blevet købt fri i Thisted. Der er nogen, der har brugt penge på mig. Jeg ved, at de har købt mig for at blive klar til sæsonen 2025, men det gør alligevel, at jeg i endnu højere grad end ellers gerne vil indfri deres forventninger til mig.
Men der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Pludselig har Frida fået mere tid til sit skolearbejde i 3.g, og hun får tid til at indhente nogle sociale aftaler, som i perioder med meget fodbold har været nedprioriteret.
– Og så tror jeg på, at jeg kan klare det. Alle oplever nogle set backs ind imellem, og jeg ved, at jeg også vokser i modgang. Det vigtigste for mig er bare, at jeg kan komme til at spille smertefrit igen. Det tror jeg på, at jeg kommer til.
At finde mening i modgang. Mental styrke i fysisk tilbageslag. Fridas vej tilbage til spilletid er måske snoet og fuld af indlagte forhindringer, men den er ikke ufremkommelig. Hun har tidligere vist, at viljestyrke og hårdt arbejde betalte sig. Nu viser hun det igen, og også denne gang bliver det en stærkere og dygtigere Frida Nautrup, der kommer ud på den anden side.
Fakta
- Frida Nautrup
- 18 år
- Forsvar
- Rygnummer 23
- 6 kampe
- Har tidligere spillet i Højslev St. IF, Tjørring IF, FC Salling og FC Thy-ThistedQ