Kvindefodbold

Portræt af Therese Vestermark: Det kan godt være, at det her er lidt vildere, end jeg lige havde tænkt

Hun er så lokal, som man overhovedet kan blive. 18-årige Therese Vestermark er født og opvokset i Herning. Hun har spillet fodbold i Herning KFUM og Herning Fremad. Med drengene. Først senere på pigehold i Tjørring og Vildbjerg. Og så er hun et kæmpe talent. En af morgendagens funklende stjerner. Formentligt et navn man kommer til at kende - også udenfor byskiltet i Herning. Men I kommer ikke til at kende hende som Therese. Til dagligt er hun nemlig bare Tess.

16/01/25
Mette Gravgaard
Foto: Susan de Klerk

At Tess engang skulle komme til at spille for FC Midtjylland og på MCH Arena, var aldrig en del af hendes egne overvejelser. Det var ganske enkelt ikke en mulighed, for der var ingen kvinder, der spillede hverken i FCM eller på MCH Arena.

Men noget har ændret sig.

Kvindefodbolden vokser. FCM Kvindefodbold findes. Og Tess har succes. Bragende.

Værdier i centrum

Hendes passion for fodbolden kom tidligt, og dens indflydelse på hendes liv i dag er total.

– Det er fodbold, der styrer mit liv. Det er helt centralt. Det er et sted, hvor jeg føler, at jeg kan være mig selv 100%. Her kan jeg gøre det, jeg elsker. Sådan lidt et frirum?

Og lige netop sporten som et frirum har vist sig afgørende for Tess’ overskud – til familie, venner og ungdomsuddannelse. Hun drives af glæden ved spillet og at lykkes med sit projekt.

Glæden medførte arbejdsomhed og mange, mange timer på træningsbanen. Det kastede gevinster af sig. Tess blev udtaget til U16, U17 og U19 landsholdene. På mange måder kørte fodboldspillet på skinner.

Men der dukkede uro op udenfor banen.

– Der var rigtig mange ting, der fyldte noget rundt om fodbolden. Det var jeg rigtig presset af, og jeg var ved at miste glæden ved fodbold pga. det pres. Jeg havde ikke lært at sige ordentligt fra.

Resultatet blev, at hun i en periode valgte at sige nej tak til at spille for U19-landsholdet. Ikke nogen nem beslutning. Men nødvendig – for på den lange bane var der mere end en enkelt landsholdssamling på spil. Måske dem alle sammen. Og den risiko måtte Tess vælge at løbe.

– Man mister selvfølgelig en oplevelse, for hver samling er sit eget højdepunkt, og man bliver også nervøs for, om man ikke kommer med igen. Jeg blev da bekymret for, om jeg ødelagde min fremtid på landsholdet.

Som et led i beslutningen fulgte sparring med både forældre og daværende trænere. Og efter megen snak – frem og tilbage – blev beslutningen truffet. Landsholdet kom på pause på ubestemt tid.

– Det vigtigste var, at jeg havde det godt, og stadig ville synes, at det var sjovt at spille. For det er det vigtigste for mig – det, der driver mig. Glæden ved fodbold. Og det er det stadig. 100%.

I mere end et halvt år fokuserede Tess på at finde tilbage til kernen. Glæden ved fodbold. Fokus på klubhold og succes dér. Alt gik efter planen, og en dag kom opkaldet, der tilbød hende en plads tilbage på U19-landsholdet. Et såkaldt no-brainer-tilbud. Eller hvad?

– Jeg kan huske, at jeg var bange for, om det var for tidligt. Og omvendt var jeg også bange for, om jeg sagde endegyldigt nej til landsholdet, hvis jeg sagde nej. Jeg havde meget fokus på, at jeg skulle mærke efter, om det var det, jeg havde lyst til. Men nu var det jo på den position, jeg gerne ville spille, og så tænke jeg, at det var en mulighed, jeg skulle tage.

Svaret blev et ja, og oplevelsen blev heldigvis god. Med sig har Tess taget en læring, som kan overføres til resten af livet – nemlig, at hun har brug for at mærke efter, om hun stadig har sin vigtigste værdi i behold. Hun skal turde at spørge sig selv: er det stadig glæden, der driver værket? Hvis ikke, er der brug for justeringer. Et tryk på reset-knappen.

Glæde tilbage i centrum.

Når drømme bliver til planer

Det projekt må man sige, at hun er lykkes med. Tess sprudler.

– Jeg nyder det bare helt vildt. At være dér på midtbanen. At kunne udfolde mig der – udvikle mig.

Og der er masser af beviser, der sætter to tykke streger under, at hun er godt på vej mod stjernerne.

I løbet af den første sæson for FC Midtjylland har hun spillet 13 kampe og er noteret for 10 scoringer. Tre gange er hun valgt som kampens spiller – den ene gang i kampen mod ASA Århus på MCH Arena. I samme periode har hun spillet fem U19-landskampe, hvor hun er noteret for to scoringer. Derudover har hun netop modtaget Talent Herning og Ringkøbing Landbobanks Talentpris 2024

Pludselig kan hun omsætte flyvske drømme til konkrete planer. Om udlandet, måske. Potentielle fremtidige klubber? Men det fylder ikke i hverdagen. Her er fodboldglæden intakt, og Tess tager tingene stille og roligt.

Det er da også tydeligt, at det nok mere er på skribentens fisketogt end egen opfordring, hun tvinges til at forholde sig til, om drømme skal blive til realiteter.

– Altså det er jo ikke noget, jeg går rundt og tænker ret meget over i min hverdag, men når vi sidder og snakker om det sådan her, så kan jeg nok godt se, at der kommer nogen muligheder ud af det.

For indimellem dukker der glimt op, der minder hende om, hvor vild en rejse hun er på. Kampen på MCH Arena. Landskampe. Talentprisen 2024.

– Da kom jeg da til at tænke på, at det godt kan være, at det her er lidt vildere, end jeg lige havde tænkt. Men jeg er jo bare et menneske, der spiller fodbold … og måske er jeg i gang med at gøre noget, som andre også drømmer om?

Ja – det er hun helt sikkert. Som bare 18-årig er hun i gang med at katapultere sig selv fra midtbanen og ind i fremtiden. Op blandt stjernerne. Men med sig har hun også en erfaring, der fortæller hende, hvad hun skal rette sit indre kompas efter. En helt essentiel regel i hendes personlige spilmanual. Fodbold er nødt til at være en leg, før det kan være et job. Men så ligger hele verden også åben.

Fakta

  • Therese Vestermark
  • 18 år
  • Midtbane
  • Rygnummer 10
  • 13 kampe, 10 mål
  • Har tidligere spillet i Herning KFUM, Herning Fremad, Tjørring IF og Vildbjerg SF