På tværs af de danske klubber, Divisionsforeningen og DBU og lanceres kampagnen ‘Superligaordningen – sikkert stadion under COVID-19’. Målet er at fortælle fans, partnere og myndigheder, hvordan fodboldkampe afvikles under ‘Superligaordningen’, og at en genåbning af ordningen er nødvendig og fuldt forsvarlig.
Det vil sige, at den måde kampene blev afviklet i juli måned i 3F Superligaen, skal genindføres. Der blev gennemført 46 kampe med flere end 500 tilskuere, og det skete uden smittespredning.
– Der er p.t. afviklet 46 kampe under Superligaordningen, uden at der er konstateret smittespredning i forbindelse med de udendørs kampe. Der er tale om en misforståelse, hvis folk tror, at vi afvikler fodboldkampe med flere tusinde personer, som frit kan blande sig med hinanden. Det er ikke tilfældet, fortæller direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen.
Marketing & Support Director i FC Midtjylland, Preben Rokkjær, kan nikke genkendende til det synspunkt, og han understreger, at sikkerheden er i top på MCH Arena.
– Sundheden er selvfølgelig det allervigtigste for os. Når det er sagt, har vi med en ekstrem målrettet indsats vist, at vi kan gennemføre fodboldkampe hvor tilskuerne er delt op i sektioner med 500 personer, med egne indgange, boder, toiletter osv. Det er sket over rigtig mange kampe, uden at der er konstateret et eneste smittetilfælde. Det bør der åbnes op for igen, lyder det fra Preben Rokkjær.
Store oplevelser under sikre forhold
De 46 kampe med tilskuere kom efter en gradvis genåbning af 3F Superligaen, hvor først spillere og medarbejdere vendte tilbage. Senere blev der afviklet kampe og til sidst fik også tilskuere lov at overvære kampene. Det hele er gjort med ansvarlighed i baghovedet.
For FC Midtjyllands vedkommende betød det, at guldkampen mod FCK og guldfesten mod AAB kunne fejres med fans på en sikker og ansvarlig måde. Det var mindeværdige julidage, som på trods af COVID-19 vil huskes som gode oplevelser i klubben og blandt fans.
Mesterskabet banede vejen for FCM’s første deltagelse i Champions League-gruppespillet. Som det ser ud nu, er det dog ikke muligt at dele de europæiske aftener på MCH Arena med fans.
– I FC Midtjylland står vi i en historisk situation med kampe på MCH Arena mod Atalanta, Ajax og Liverpool. Der er blandt vores fans en forståelse for, at vi skal passe på i forhold til smitterisikoen. Men vi får ekstremt mange henvendelser, hvor man er uforstående over, hvorfor ordningen med 5.000 mennesker på stadion, med de nødvendige foranstaltninger ikke fortsættes. Det har jo fungeret fint. Det har vi svært ved at give dem en fornuftig forklaring på, pointerer Preben Rokkjær.
UEFA har ellers åbnet op for, at 30% af stadionkapaciteten kan benyttes til tilskuere – naturligvis efter særlige COVID-19-protokoller. Det sker efter et succesfuldt forsøg ved den europæiske Super Cup.
Der har altså været afviklet kampe på både nationalt og internationalt niveau med tilskuere, som har bevist, at de gældende protokoller har en god effekt.
Det er derfor et enormt ønske i FC Midtjylland at få lov at byde tilskuere velkommen på stadion igen. De historiske oplevelser skal deles med fans på en ansvarlig og sikker måde.
Fakta om ‘Superligaordningen’
- Under Superligaordningen er samtlige stadions i 3F Superliga og 1. Division blevet opdelt i sektioner á max 500 personer med egne ind- og udgange – ligesom der er separate toiletter og boder i hver sektion.
- For FCM og 13 andre klubber er der udarbejdet en sundhedsplan godkendt af politi og sundhedsmyndigheder, der beskriver, hvordan smitterisikoen minimeres under hele stadionbesøget.
- Personalet, man møder på stadion, er trænet i korrekt brug af værnemidler, hygiejne og hvordan man skal agere for at minimere smitterisiko.
- Samtlige sæder er nummererede. Ofte er hvert andet sæde tomt, så der sikres passende afstand, og at alle sidder ned under kampen.
- Det bliver registreret, hvor alle sidder på stadion. Hurtig og effektiv smitteopsporing er derfor muligt, hvis det skulle blive nødvendigt.