Førsteholdet

Underholdende Atalanta gæster Herning

Atalanta har begejstret det meste af Fodboldeuropa de seneste år. Bliv klogere på FC Midtjyllands første modstander i Champions League og måden, de spiller fodbold på.

21/10/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

Det blå-sorte mandskab fra Bergamo i Norditalien har skudt sig selv til toppen af italiensk fodbold og Champions League. Det er sket med en underholdende spillestil, hvor pres og et offensivt mindset er i højsædet.

Michael Kjær, ekspert på Mediano, har fulgt Atalanta med stor fascination gennem en lille håndfuld år.

– Atalantas spillestil er ultraoffensiv. Det kan man først og fremmest se med de mange mål, de har scoret. Det er en af de mest radikale spillestile i Europa, og det er ikke noget, man har set i rigtigt mange år. Det handler både om deres spil med bolden, men især uden bolden, hvor de lægger et voldsomt pres, fortæller Michael Kjær og uddyber om spillestilen.

– De har fokus på at skabe overtal ude i siderne og investerer mange spillere derude frem for centralt på banen, og det er i sig selv utraditionelt. De prøver at lave gennembrud ude i siderne, når de er på bolden. Uden bolden er de meget mandsorienteret og spiller faktisk mand-mand over hele banen. Det betyder, at Atalanta ofte leverer ekstremt intensive kampe, så jeg forudser en underholdende aften i Herning.

Pione Sisto kan blive nøglen

Det store spørgsmål er naturligvis, hvordan man skal dæmme op for den ekstreme spillestil. Her fremhæver Michael Kjær individualisternes rolle.

– De er sårbare over for individualister – netop på grund af det meget mandsorienterede system. Hvis en spiller som Pione Sisto rammer dagen, kan han gøre ondt på Atalanta. Hvis han sætter en mand af, er deres defensiv pludselig mere åben end andre hold, der står mere lavt. Det glæder jeg mig til at se, om han og andre kan lykkes med i kampen, lyder det fra Michael Kjær.

Atalanta har naturligvis også nogle profiler, der skal holdes i skak.

– Man skal helt klart holde øje med Alejandro Gomez. Han er deres playmaker, selvom han ligger som venstre kant i udgangspunktet. Han er god til at falde langt ned i banen eller ind centralt og kommer derfor meget på bolden og orkestrerer mange angreb, er Atalantaekspertens analyse.

Michael Kjær fremhæver også offensivspilleren Josip Ilicic, som han kalder deres bedste spiller med afstand, men det hører med til historien, at han har været ude i den seneste periode. Derudover skal det midtjyske midterforsvar kæmpe med targetman Duvan Zapata, der er formidabel i spillet med ryggen til mål. Han giver Atalantas offensiv en ekstra dimension, når de ikke lykkes med overtal og gennembrud på siderne.

Favoritter til at gå videre med Liverpool

Forrige sæson præsterede Atalanta deres bedste resultat i Serie A nogensinde med en 3. plads og deraf kvalifikation til Champions League. Debuten i Europas fineste selskab var fra start en stor mundfuld for italienerne.

– De havde problemer i de første kampe sidste år, hvor de skulle vænne sig til at møde endnu bedre individualister. Men de holdt fast i spillestilen og lykkedes egentligt med at gøre det samme som i Serie A og levere resultater i deres gruppe, forklarer Michael Kjær om Atalanta, der var få minutter fra at komme i semifinalen i den seneste udgave af Champions League.

Online kampprogram FCM – Atalanta

Den flotte europæiske præstation fik for alvor fodboldtilhængeres øjne op for Gian Piero Gasperini, som overtog styringen i Atalanta i 2016, og den fascinerende tilgang til holdet. Forventningerne til holdet er kun højnet siden da.

– Jeg forventer, at Atalanta kan ride videre på bølgen. De har holdt fast i deres profiler efter deres flotte sæson sidste år. Det har de også vist i begyndelsen af Serie A, og jeg tror på, at de kan være en dark horse i Champions League og må betegnes som det næststærkeste hold i FC Midtjyllands pulje. De ser endnu stærkere ud, er betragtningen fra Medianoeksperten.

Der venter FC Midtjyllands mandskab en hård opgave onsdag aften, men danskerne viste i kvalifikationen, at de også er på et højt niveau.

Følg kampen

FC Midtjyllands Champions League-debut kan følges direkte på TV3+ og Viaplay kl. 21.00 med optakt fra 19.30.

Det kan også anbefales at følge med i matchcenteret på fcm.dk, hvor du kan se heat- og touch maps samt Expected Goals for alle spillere. Alle statistikkerne opdateres live og giver et endnu bedre indblik i kampens forløb.

Matchcenter FCM – Atalanta