Akademiet

Optakt: Veloverstået landsholdstjeneste skal videreføres

Alle spillere fra akademiet er nu tilbagevendt efter en veloverstået landsholdstermin og ser nu frem til at slutte kalenderåret flot af. Begge akademihold møder AGF i morgen, og lørdagens opgør mod århusianerne er den sidste af slagsen for U19 i den hjemlige liga inden vinterpausen.

19/11/21
Kasper Petersen
Foto: Daniel Stentz

FCM U19’s første halvdel af 21/22-sæsonen har været haltende, og lavpunktet blev nået i sidste spillerunde, hvor Brøndby IF gav det ældste akademihold en fodboldlektion, da FC Midtjylland blev slået med 6-1 på eget græs. Men dog må kalenderåret i fugleperspektiv ses som en succes for FC Midtjyllands U19-hold.

I sommer blev det niende danske mesterskab hentet hjem, hvilket yderligere cementerede FC Midtjyllands position som det mest vindende danske hold i ungdomsfodbold. Ligeledes har FC Midtjylland fortsat de flotte europæiske præstationer efter deres tilbagevenden til UEFA Youth League, hvor det ældste akademihold i seneste kampagne imponerede og nåede en historisk kvartfinale, inden Ajax ekspederede de daværende danske mestre ud af turneringen.

Og dette års europæiske kampagne er ingen undtagelse, hvor succes igen er fællesnævneren. FC Midtjylland er hidtil ubesejret i alle tre spillede kampe, som har resulteret i en magtdemonstration mod de norske mestre fra Rosenborg og et godt udgangspunkt inden returopgøret mod de tyrkiske mestre fra Trabzonspor.

Men vigtigst af alt er akademiets hovedopgave også en succeshistorie – nemlig at gøre unge spillere gældende på FC Midtjyllands førstehold. Mads Hansen, Victor Lind og Oscar Fraulo blev rykket op til seniorfodbold i sommer og udgør tre af de 16 registrerede akademispillere, som gør FC Midtjylland til den klub i UEFA Europa League med flest akademister.

De to offensive folk i Mads Hansen og Victor Lind har gjort sig flot bemærket i deres tidlige seniorkarriere. Victor Lind med to flotte mål i 3F Superliga, mens Mads Hansen sørgede for tre yderst vigtige point i de døende minutter mod SønderjyskE og en flot assist mod AaB i Sydbank Pokalen.

Ligeledes spiller den islandske landsholdskeeper Elias Olafsson også sin første sæson som seniorspiller i FC Midtjylland. Den høje islændinge har taget 3F Superliga med storm, hvilket bl.a. har resulteret i fem clean sheets og en kåring som Månedens Spiller i september måned.

Ligesom de andre solstrålehistorier er Raphael Onyedika ingen undtagelse. Efter Frank Onyeka forlod FC Midtjylland til fordel for verdens største liga i Premier League, var der store sko, der skulle udfyldes. Men den arv har hans landsmand fra Nigeria klaret i flot stil, hvor den 20-årige midtbanemotor tidligt har etableret sit navn som en dominerende profil i dansk fodbold. Og de flotte præstationer blev i indeværende måned belønnet med en ny kontrakt gældende til sommeren 2026 samt prisen som Månedens Unge Spiller i 3F Superliga i oktober.

Men arbejdet er ikke færdigt endnu for de danske U19-mestre. Inden det ældste akademihold kan gå på en velfortjent vinterpause, skal de tyrkiske mestre fra Trabzonspor forhåbentligt ekspederes ud af UEFA Youth League tirsdag den 23. november kl. 14.00 på EDC Arena i Ikast.

Men først gælder det AGF i lørdagens opgør. Kampen spilles den 20. november med kampstart kl. 13.00 på EDC Arena i Ikast, og der er gratis adgang for alle interesserede. Derudover livestreames opgøret via linket nedenfor.

U19: FCM – AGF

U17 må derimod vente en smule længere på vinterpause, da U17-turneringen løber frem til midten af december i år, hvilket betyder tre resterende kampe for de unge ulve.

Efter et flot comeback i sidste hjemmekamp mod Brøndby IF blev skarpheden fra anden halvleg desværre ikke videreført til sidste spillerundes udekamp mod OB, hvor FC Midtjylland blev slået med 2-0. Selvom det midtjyske mandskab var spildominerende og kreerede fine chancer, var det OB, der viste kynismen i begge felter og sejrede i Ådalen.

Kynisme i offensiven kombineret med defensiv koncentration sørgede ellers for tre clean sheets og fire sejre til U17 i sæsonens første seks kampe. FC Midtjyllands offensiv har dog ikke banket mål ind som f.eks. Brøndby IF, som har scoret 46 mål sammenlignet med FCM’s 15 mål, og derfor håbes der på heden, at frasen om at “offensiven sælger billetter, men defensiven vinder titler” igen holder stik.

Men skal FC Midtjylland gøre sig forhåbninger om at kravle helt til tops i tabellen, skal AGF besejres i lørdagens opgør. Kampen spilles den 20. november med kampstart kl. 15.15 på EDC Arena i Ikast, og der er gratis adgang for alle interesserede. Derudover livestreames opgøret via linket nedenfor.

U17: FCM – AGF