Akademiet

U19 sigter efter hollandsk succes

Torsdag drog de ældste akademister til Holland for at få international modstand ved Terborg Tournament. Selvom holdet har været i finalen to gange, er det dog aldrig lykkedes dem at vinde.

24/05/24
Nikoline Dahl
Foto: Daniel Stentz

Der venter U19-drengene en intens uge. Efter weekendens vigtige 3-2-sejr over Brøndby, kan de med bare et point i den sidste kamp mod Esbjerg fB den 1. juni sikre sig det danske mesterskab.

Inden da venter der dog Allan K. Jepsen og hans tropper en hollandsk oplevelse, når de i den kommende weekend deltager i Terborg Tournament. Ifølge René Andersen, som er sportslig ansvarlig på akademiet, er det en turnering, som de kender godt, efter at have deltaget flere gange.

– Det er en turnering, der er anerkendt internationalt, og som vi har deltaget i flere gange. Derfor kender vi den efterhånden ret godt. Vi har været i finalen to gange tidligere, men vi har aldrig formået at vinde den.

Det kan virke presset, at de unge midtjyder drager til udlandet en uge før den danske U19-liga skal afgøres, men den udenlandske modstand er vigtig for spillernes udvikling, forklarer René Andersen:

– Vi søger altid udenlandske udfordringer, fordi det giver spillerne noget andet end at spille kampe i Danmark. Ved de her turneringer møder drengene hold fra andre kulturer, som har en anden spillestil, men også en anden tilgang til fodbold.

I år skal FCM blandt andet møde hold fra Brasilien, Holland og Tyskland. I den indledende gruppe, skal man bide skeer med hollandske SC Heerenveen, tyske Borussia Mönchengladbach, brasilianske SE Palmeiras og hollandske De Graafschap. Her vil det især være modstanderne fra Brasilien og Tyskland, der vil give de danske drenge en på opleveren, vurderer René Andersen.

– Drengene kommer til at møde spillere med en stor individuel kvalitet, men også en kynisme, som vi ikke er vant til her i Danmark. Her minder de hollandske hold nok meget om dansk fodbold, men særligt de brasilianske og tyske hold har en anden tilgang til fodbold end os. De er mere kyniske i deres spil og vil gøre alt for at vinde. I Danmark vil vi selvfølgelig også gerne vinde, men her handler det også meget om spillernes udvikling.

Spillerne gennemlever en hel sæson på to dage

Der venter uden tvivl U19-spillerne hård modstand de kommende dage, men det er et vigtigt step i deres udvikling. Samtidig kan de mange kampe på få dage, ifølge René Andersen, give drengene en fornemmelse af det pres, der kan vente i fremtiden, hvor hvert mål og hver tackling kan blive afgørende

– Sådan en turnering her betyder meget for spillernes udvikling. Rent emotionelt gennemlever de faktisk en hel sæson på de her få dage, hvor de spiller så mange kampe. Her skal de vinde for at kunne komme i finalen. Derfor er der et element af, at enhver situation kan blive afgørende. En fejl kan koste dig finalen, men et godt mål eller en fed tackling kan også være det, der sender dig i finalen.

Foruden at klargøre de ældste akademister på fremtiden, er turneringen også en god mulighed for dem til at vurdere deres eget niveau og måle sig med udenlandske spillere. I den forbindelse fortæller René Andersen, at de ved en tidligere udgave af Terborg Tournament mødte RB Leipzig-stjernen, Xavi Simons. Det var en stor oplevelse for spillerne, men viste dem også, hvilket niveau de selv havde på det tidspunkt.

På jagt efter den store triumf

På trods af, at U19 har deltaget i Terborg Tournament flere gange, har de aldrig kunnet løfte pokalen. Seneste finale var i 2022, hvor de måtte se sig besejret på straffespark af hollandske Vitesse. I år jagter holdet et endnu bedre resultat i en weekend, hvor marginalerne kan blive afgørende, understreger René Andersen.

– Det kommer til at blive utrolig tæt. De samme resultater, som sidste år var nok til at komme i finalen, rækker måske ikke til det i år. Jeg forventer, at det bliver kampe med få mål, så det er de små ting, der bliver afgørende for, om det ender med sejr, uafgjort eller nederlag.

– Vi glæder os til den kommende weekend, og går efter det bedst mulige resultat. Det er dog også vigtigt, at spillerne får en fornemmelse af, hvad det sige at spille internationalt, så de gør sig klar til at spille Champions League på MCH Arena i fremtiden. Derfor har vi også taget kommende U19-spillere, altså årgang 2007, med til turneringen, så de kan få erfaring.

Terborg Tournament starter fredag, hvor FCM spiller sin første kamp mod SC Heerenveen kl. 16.40.

Program for puljespillet

Fredag 24. maj kl. 16.40: FCM – SC Heerenveen
Fredag 24. maj kl. 20.20: FCM – Borussia Mönchengladbach
Lørdag 25. maj kl. 10.00: FCM – SE Palmeiras
Lørdag 25. maj kl. 15.50: FCM – De Graafschap

De to bedste hold fra hver pulje går videre til semifinalerne, mens de resterende skal spille placeringskampe.