Førsteholdet

Stor sæsonevaluering: Unikke øjeblikke, fællesskab og et stærkt fundament

Cheftræner Thomas Thomasberg og administrerende direktør Claus Steinlein sætter ord på et hektisk, begivenhedsrigt og til slut historisk 2023/24.

29/05/24
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Det har været et begivenhedsrigt 2023/24. 41 kampe fordelt på europæisk fodbold, Oddset Pokalen og 3F Superliga.

Søndag kunne FCM ses øverst på skamlen i sidstnævnte turnering, og nedenfor tegner Thomas Thomasberg og Claus Steinlein et billede af sæsonen, der er gået, på godt og ondt, fordelt ud på en række forskellige emner.

Unikke øjeblikke

– Når jeg husker tilbage, er der nogle ting, som står særligt klart i min bevidsthed. I starten af sæsonen sled vi med tingene. Vi havde en hård kvalifikationskamp nede i Luxembourg, nåede over den, og nåede også hen til at være en straffesparkskonkurrence fra gruppespillet. Den aften i Warszawa var en stor skuffelse for os, starter Thomas Thomasberg og fortsætter:

– Pointhøsten i Superligaen kneb i den periode, men så lukkede transfervinduet. Nogle af de momenter, hvor det vendte for os, var da Charles scorede dybt inde i tillægstiden mod OB, kampen ovre i Parken (0-2-sejr, red.), og så kom den flotte stime før jul, hvor vi vandt de sidste otte ud af ni ligakampe.

Ups and downs: Guldsæsonen i billeder

– Herefter foråret, som har været vildt. Og hvis jeg skal pege et særligt øjeblik ud, må det være i Aarhus, da vi med ni mand scorer i seks minutters overtid og ender med at få en sejr. Et vanvittigt øjeblik. Jeg mindes glæden over at piske rundt, men samtidig spotte fortvivlelsen ovre på den modsatte bænk. Det føltes helt uvirkeligt.

Holdets udvikling

2024 lagde ud med en overlevelsestur i Skotland orkestreret af mentalttræner B.S. Christiansen. Flere spillere og stabsmedlemmer blev presset til det yderste, men lærte samtidig i bogstaveligste forstand at overkomme mental modgang.

Mini-dok fra Skotland: Teambuilding i vildmarken

Og særligt mentalitet og fællesskabsfølelse er ting, Thomas Thomasberg peger ud som årsagen bag holdets succes:

– Når folk troede, vi var ved at være ude af mesterskabskampen og satte spørgsmål ved, om vi nu også kunne være med, har vi vist dem, at vi stadig er her. Vi er klar. Det kendetegner en stærk mentalitet.

– Mentalitet er en ting. Men også en fornemmelse af at alle – hvad enten det er på kontoret, blandt spillere eller ledere – er der en fællesskabsfølelse af, at man vil gøre sit bedste og yde alt for den her klub. Det giver nogle procenter, som vi tager med ind på banen, siger Thomasberg og uddyber:

– Den her fornemmelse af en fællesskabsfølelse er jeg stolt og glad for at være en del af. Det er også den, jeg mærker, via den fantastiske opbakning, vi får fra fansene.

– Dermed ikke sagt, at vi er i mål. Der er fortsat nogle spillemæssige ting, vi absolut kan gøre bedre. Jeg synes endnu ikke, vi har nået vores topniveau. Det er naturligt. Der har været nogle forskellige omstændigheder; et nyt hold der blev samlet i september, unge spillere, som vi har set, hvor dygtige er, men fortsat kan blive endnu bedre.

– Når jeg læser og hører på dem, der iagttager os, peger de jo på en masse af de ting, Midtjylland gerne vil stå for; det hårde presspil og arbejde, kvalitet på dødbolde og dygtige individuelle spillere. Det betyder, at vi gør noget rigtigt. Rent defensivt ville vi gerne have stået endnu stærkere set over sæsonen, men det er rart at se, der er en tydelighed i det, vi gør, og at folk udefra også kan se det, fortæller Thomasberg.

Kristoffer Olsson

– Kristoffers situation har ikke kunne undgå at påvirke os på alle mulige fronter. Jeg synes heldigvis, det er blevet tacklet fantastisk af alle i og omkring klubben. Det har været topprofessionelt, og det er blevet gjort rigtigt, siger Thomasberg om situationen hos vores svenske midtbanekriger og fortsætter:

– Der har været plads til at reagere forskelligt under de forfærdelige omstændigheder, der røg ned over Kristoffer og efterfølgende naturligt spredte sig til gruppen. Det har vist, at det, vi gerne vil stå for – en klub der tager vare på hinanden, passer på hinanden og er der for hinanden – har jeg tydeligt kunne mærke.

– Vi har haft noget at være sammen om. I det store hele har vi ikke kunne gøre noget ved omstændighederne, men vi har passet på hinanden og givet plads til, at alle reagerer forskelligt. Det, synes jeg, har givet os en styrke i vores sammenhold, selvom det er sket under nogle forfærdelige omstændigheder.

– Livet er blevet sat i relief. De ting, man gør, skal man værdsætte, sætte pris på og gøre sit bedste. Vi er her til låns, og vi står op hver dag og gør noget, vi elsker at lave, samtidig med at vi er en del af en fantastisk gruppe. Det har sat tingene i perspektiv, og det er en tid, vi alle kommer til at lære af og tage med os resten af livet.

– I dag er vi et sted, hvor vi kan hilse på Kristoffer, og vi kan se hans dejlige varme smil. Vi har kun kunnet håbe og ønske, men det er Kristoffer, som har udlevet det.

Et stærkt fundament

– Der er mange ting, der gør, at vi har vundet mesterskabet, men en af de vigtigste er Thomasberg, som har fået holdet til at arbejde sammen i et unikt fællesskab, udtaler administrerende direktør, Claus Steinlein, og fortsætter:

– Det her mesterskab er også bygget på den flotte ‘onboarding’ af alle vores nye folk. At så mange spillere kan blive implementeret så hurtigt, er imponerende. Prøv for eksempel at se Franculino, der ender med at blive vores topscorer med 17 mål som førsteårs-senior.

– Til sommer har vi 25-års jubilæum, og nu står vi her med det fjerde mesterskab. Vi har så mange fans, så stor en opbakning og et unikt fællesskab. Vi har fyldte tribuner overalt i Danmark, ligesom støtten har været fantastisk på MCH Arena. Vi har lige indviet vores nye fanzone, vi åbnede vores nye lounge i marts, og sidste sommer flyttede vi ind på det nye træningsanlæg i Ikast. Klubben står på et stærkt fundament.

3F Fanzonen åbnede til sæsonens sidste kamp

– Jeg synes, at 23/24 beskriver vores historie og viser, at vi har kunne tage næste step i klubbens udvikling, samtidig med at vi har banket vores kultur fast med syvtommersøm. Vores kultur er helt unik. I Midtjylland kæmper vi til sidste blodsdråbe, afslutter Claus Steinlein.

Det næste skridt

– Hvis man skal tegne en kurve over det seneste år, peger den pil opad, og jeg ser forudsætninger for, at den pil forhåbentligt kan tage et skridt eller to mere opad.

– Det er det, vi skal arbejde for, når vi møder ind igen. Vi er på et bedre og sikrere fundament, men der er stadig lag, vi skal op imod. Jeg har en fornemmelse af, at vi er står klar til at tage det næste skridt på alle fronter, siger Thomas Thomasberg, der bliver suppleret af Claus Steinlein:

– Der er en kæmpe forskel på 1.- og 2. pladsen i ligaen. Nu får vi tre chancer for at vinde én kvalifikationsrunde, og så er vi igen med i et europæisk gruppespil. Men der er ingen tvivl om, at vi vil gøre alt for, at det gruppespil bliver Champions League.