I et længere interview med Claus Steinlein, fordelt over tre artikler, ser den nyvalgte bestyrelsesformand og tidligere administrerende direktør mm. tilbage på nogle af de skelsættende perioder i FC Midtjyllands historie. Det sker som en afrunding på klubbens 25-års jubilæum.
– Årene op mod 2014 blev hårdere og hårdere i FC Midtjylland. Krisen kradsede, og drømmen var punkteret en smule. Fokus blev mere på at overleve, selvom vi rent sportsligt var i stand til at konkurrere med et hold bestående af mange akademispillere. Kurven var knækket, og det var en kamp for at få drømmen til at blomstre igen.
Sådan fortæller Claus Steinlein, når han skal beskrive tiden inden overgangen til et nyt ejerskifte. For i denne tid var FC Midtjylland påvirket af finanskrisen og efterdønningerne heraf.
I netop 2014 overtog engelske Matthew Benham aktiemajoriteten i klubben, hvilket også betød, at den tidligere akademispiller- og træner, Rasmus Ankersen, blev bestyrelsesformand.
– Matthew og Rasmus kom ind på det helt rigtige tidspunkt og byggede ovenpå det fundament, der allerede var. De havde en helt unik knowhow hver især. Rasmus havde en fortid i klubben og et godt kendskab til, hvad FC Midtjylland stod for. Matthew tilføjede en ny dimension til vores rekruttering med SmartOdds og Big Data-tilgangen, som på det tidspunkt var noget helt nyt i dansk fodbold, siger Claus Steinlein.
Trofæer og europæisk fodbold
Tingene ændrede sig mod det bedre, og allerede året efter, i 2015, vandt FC Midtjylland sit første danske mesterskab.
– Timingen med det første mesterskab var helt perfekt. Vi havde et hold med mange akademispillere og en tidligere akademitræner i Glen (Riddersholm, red.) ved roret. Vi havde en virkelig solid base, som vi så kunne tilføje Big Data-spillere til, eksempelvis Tim Sparv. På det tidspunkt gik det hele op i en højere enhed, og vi kom tilbage til rødderne om hele tiden at blive ved med at drømme større.
Fra Nantes til ungdomsmesterskaber – et akademi med høje ambitioner
Siden det engelske ejerskab blev FC Midtjylland også en etableret del af toppen i dansk fodbold. Her kan man i dag fremvise fire danske mesterskaber og to pokaltitler. Og ser man på det samlede antal af point siden da, så ligger FCM på andenpladsen.
– Det var netop et billede på, hvad det nye ejerskab var i stand til at bidrage med. Alt den knowhow, de kom med, gjorde, at Midtjylland kunne tage det næste step, og at vi i dag nu er oppe på fire danske mesterskaber og fem kvalifikationer til europæisk gruppespil.
The miracle from out of nowhere
Guldmedaljer, pokalløft og Champions League-hymnen på MCH Arena. Det er bare nogle af de ting, som Benhams ejerskab medførte.
– At have været med hele vejen tilbage fra 1999 og til i dag og se tilbage på, hvad vi har opnået, det er specielt. I 1999 spillede vi på både Ikast og Herning Stadion, nu har vi spillet mod Europas bedste på MCH Arena. Det har virkelig været ’the miracle from out of nowhere’.
– Men om det har været i 1999 og 1. division eller i moderne tid på de helt store adresser, så har FC Midtjylland altid været kendetegnet for at drømme stort og bruge drømmen som brændstof til at tænke nyt. Vi skal blive ved med at dyrke drømmen, fællesskabet, det hårde arbejde og evnen til hele tiden at tænke nyt og innovativt.
– Det kan godt være, at vi har præsteret nogle flotte resultater, som vi også er meget stolte over, men det handler i FC Midtjylland om at tage det næste skridt – og det gør det også nu. Vi skal have endnu større drømme, endnu større målsætninger og vinde endnu flere titler i de næste 25 år, siger Claus Steinlein.