Klubben

25-års jubilæum: Fra Nantes til mesterskaber på stribe – et akademi med høje ambitioner

En inspirationstur til Frankrig blev startskuddet til det første akademi i dansk fodbold, der i år kan kan fejre 20-års jubilæum og bryste sig af i alt 11 U19-mesterskaber.

28/12/24
Jesper Hvid
Foto: Ritzau Scanpix

I et længere interview med Claus Steinlein, fordelt over tre artikler, ser den nyvalgte bestyrelsesformand og tidligere administrerende direktør mm. tilbage på nogle af de skelsættende perioder i FC Midtjyllands historie. Det sker som en afrunding på klubbens 25-års jubilæum.

Vi skal tilbage til 2003 for at finde tegningerne til det første akademi i dansk fodbold.

Fire år efter stiftelsen af FC Midtjylland var den daværende sportslige koordinator, Claus Steinlein, og talentchef, Flemming Broe, sammen med DBU rejst til Nantes Atlantique i det franske for at se nærmere på akademiet i FC Nantes.

Denne tur inspirerede de to, som efter hjemkomsten udarbejdede en plan, de kort efter præsenterede for bestyrelsen.

– Flemming (Broe, red.) og jeg havde vores daglige gang i talentudviklingen herhjemme, så det var naturligt, at vi tog turen derned. Vi kom også hjem med meget, som vi kunne bruge. Det førte så til, at vi bankede på hos bestyrelsen, og efter fem minutter fik vi et ja til projektet, fortæller Claus Steinlein og supplerer:

– Det var begyndelsen på det første fodboldakademi i Danmark og billedet på, at eliteidrætten også fik sin berettigelse på ungdomsniveau i regionen. Det var en mulighed for at bygge ovenpå det, der allerede var i Ikast og den kultur og det arbejde, der blev gjort med talentudvikling.

Det sportslige og menneskelige hånd i hånd

Akademiet blev endnu et eksempel på den tankegang og vision, som var med til at starte det hele tilbage i 1999.

– Det, at vi gjorde noget, som ikke hidtil var set i dansk fodbold, var særligt – men også en risiko at tage. Det var med stort mod, vi gjorde det. Men vi gjorde det også ud fra den tilgang, som var med til at starte det hele: Vi skulle turde skille os ud og tænke ud af boksen. Og det må man sige, at vi gjorde her.

– Så er det klart, at med alle nye ting, så krævede det også lidt tid til at få folk med ombord på idéen. Men opbakningen til projektet voksede, og vi blev klogere og klogere på, hvordan vi bedst kunne drive vores talentudvikling.

– Men når man i dag sidder og ser tilbage på beslutningen, så kan jeg kun sige, at det var den helt rigtige. Igennem hele klubbens levetid har akademiet været nøglefundamentet for FC Midtjyllands sportslige succes. Det er noget, vi er rigtig stolte af, og som vi skal fortsætte med at videreudvikle, fortæller Claus Steinlein.

Akademiet fik sin berigtigelse

De sportslige meritter på akademisiden er også nogle, som den nyvalgte bestyrelsesformand er stolt af. Det gælder både udviklingen af førsteholds- og landsholdsspillere, men også at have vundet hele 11 U19-mesterskaber på de første 20 år.

– Akademiet blev for alvor blåstemplet, da vi solgte Simon Kjær til Palermo. Det var dagen, hvor alle for alvor fik øjnene op for det, vi var i stand til. Han var også symbolet på den drøm og det formål, akademiet havde; vi ville dengang, og vil stadig i dag, udvikle topprofessionelle fodboldspillere – og lige så vigtigt hele mennesker. Der var og er stadig en menneskelig side, som i den grad prioriteters i klubben og på akademiet.

– Så kan man sidde i dag og se tilbage på det, Simon (Kjær, red.) har præsteret. 132 landskampe og flere af dem som anfører. Men også et menneske med hjertet og sine værdier på det rette sted. Og det er netop indbegrebet af, hvad akademiet i FC Midtjylland står for, fortæller Claus Steinlein.

Steinlein ser tilbage på begyndelsen

Den succesfulde talentudvikling har også udmærket sig på ungdomsniveau med U19-mesterskaber og deltagelse i ungdommens svar på Champions League, Youth League. Her er det blandt andet blevet til to kvartfinaler.

– Vi har haft mange dygtige spillere gennem vores akademi, siden vi startede. Det afspejles også i den succes, vi har haft på ungdomsniveau. Akademiet er en stor del af vores klub og noget, der altid har kendetegnet FC Midtjylland.

– Vi har altid haft troen på, at vi kan lave ”den nye” Simon Kjær, som kom fra Lund lidt udenfor Horsens og blev den spiller med flest danske A-landskampe. Eller den nye Claus Steinlein, som gik fra at sælge madkasser for klubben til at blive bestyrelsesformand. Det er de rejser, vi tror på, vi kan lave flere af. Og det er værdierne i FC Midtjylland, der altid har drevet det arbejde, lyder det afsluttende.