FC Midtjylland er mere end bare et fodboldhold, der jagter resultater på grønsværen. Klubben vil også gøre en forskel i lokalområdet.
Det sker helt konkret gennem FCM Samfund, som hjælper unge mennesker til bedre mental og fysisk sundhed og gør dem klar til et job eller en uddannelse, og FCM Klubsamarbejdet, der tilbyder en lang række aktiviteter for FC Midtjyllands 146 samarbejdsklubber i regionen.
Når man på årets sidste dage kigger tilbage på 2021, står det klart, at også de aktiviteter var påvirket af corona-pandemiens nedlukning af Danmark i foråret.
– Man kommer til at huske 2021 for, at fodbold var lukket ned i de første måneder af året. Man måtte kun træne fire sammen i grupper, og det gjorde jo, at der ikke var fodbold på den måde, som man kender det, i vores samarbejdsklubber. Det var en speciel periode, husker Tommy Jensen, som er leder af FCM Klubsamarbejdet.
Der måtte tænkes i nye baner for at aktivere samarbejdsklubberne, der normalt tager del i licenstræninger, får besøg af 3F Superliga-spillerne, er på plads til hjemmekampe og meget andet.
Træningerne blev lavet om til onlinesessioner, mens tidligere akademispillere som Gustav Isaksen og Mikael Anderson fortalte om livet som fodboldspiller til de unge drenge og piger på livestream.
– Vi lavede onlinetræning, hvor vores trænere lavede fodboldtræning via Teams. Det var specielt, men også meget sjovt at se, at det kunne lade sig gøre. Generelt var vi nødsaget til at tænke i andre baner for at holde kontakten med samarbejdsklubberne, og det er nok det mest bemærkelsesværdige ved 2021, fortæller Tommy Jensen om forårsperioden.
Masser af aktivitet i efteråret
Årets første og svære måneder blev stille og roligt afløst af et begivenhedsrigt efterår, hvor FCM Klubsamarbejdet for alvor har været tilbage, som man kender det, og mere til. Således er der flere end nogensinde, som hver uge er med til træning.
– Da vi kom tilbage til en mere almindelig hverdag, har vi slået alle rekorder. Vi har aldrig haft så mange tilmeldte til vores aktiviteter. Vi er gået fra at træne med 550 drenge og piger i ugen til at være oppe på omkring 750. Man kan mærke, at folk har savnet fodbold, og det har været fedt at være en del af den følelse, vi har haft sammen med alle, når vi nu er kommet tilbage, siger Tommy Jensen.
Medlemmerne i samarbejdsklubberne har nydt at være tilbage på MCH Arena, der fra august ikke længere var underlagt kapacitetsrestriktioner.
– Vi har haft en forrygende tilslutning fra FCM Klubsamarbejdet til hjemmekampene. Vi har et mål om, at der skal være 1.500 fra samarbejdsklubberne til hver kamp på MCH Arena i 2025, og vi har allerede haft flere kampe her i efteråret, hvor det er sket, siger Tommy Jensen og fortsætter:
– Det fortæller igen historien om, at folk har savnet FC Midtjylland, FCM Klubsamarbejdet og fodbold, og det er bare fedt at mærke det fællesskab være tilbage. Alt i alt har det været et godt år i FCM Klubsamarbejdet, og vi glæder os til at fortsætte de mange positive takter i 2022.
Stor udvikling i FCM Samfund
FCM Samfunds største projekt er ‘Sammen går vi på banen’, som har til formål at hjælpe unge, der ikke passer ind i samfundets ‘normale’ kasser, med at finde deres talent, så de bliver bedre i stand til at indgå i og være en del af fællesskaber som frivillige foreninger, uddannelse eller arbejde.
De første deltagere i projektet er i løbet af året blevet færdige med forløbet, og det har været en succes, fortæller marketing- og supportdirektør Preben Rokkjær.
– Et af højdepunkterne i mit 2021 i FC Midtjylland var en lille julefrokost, vi holdt med det første hold, som var med i FCM Samfund. Der var mange, der kom for sent, fordi de skulle have fri fra arbejde, og det er et fantastisk billede på, hvor godt de er kommet afsted, siger Preben Rokkjær og fortsætter:
– Det har været helt vildt fedt at se deres udvikling. De er gået fra at have det svært til at være nogen, som – udover at være kommet i gang med et arbejde eller en uddannelse – har et stort fokus på at hjælpe andre mennesker. De hjælper her på stadion og tjener penge til de nye hold i FCM Samfund og er ude at holde foredrag for at give bare et par eksempler.
Uddeling af julegaver for femte år i streg
Restriktionerne i Danmark besværliggjorde indledningen på 2021 for FCM Samfund, men ‘Sammen går vi på banen’ er tilbage større end nogensinde, og det er nu blevet udvidet til Ikast og Holstebro.
Projektet er et samarbejde mellem FC Midtjylland, kommunerne og TrygFonden.
– Corona gav selvfølgelig nogle udfordringer i starten af året, men senere har vi fået nogle nye hold i gang. Vi har lige nu det største antal deltagere nogensinde i FCM Samfund fordelt på to hold i Herning og Ikast, og vi starter også i Holstebro i det nye år. Det er et bevis på, at projektet gør en forskel, og der skal lyde en stor ros til både deltagerne og de ansatte, som arbejder med FCM Samfund, lyder det fra Preben Rokkjær.
Et andet projekt, som står tilbage som et højdepunkt i 2021 i FCM Samfund, er den årlige uddeling af julegaver. Det var femte år i træk, at FCM uddelte julegaver til økonomisk trængte familier i regionen.
Gaverne indeholder blandt andet fodboldudstyr og et års medlemskab til en lokal fodboldklub og deles ud af spillere fra førsteholdstruppen, ansatte i administrationen og deltagere i FCM Samfund.
– Vores spillere, medarbejdere og deltagere i FCM Samfund har været ude og dele julegaver ud til familier, som har det svært. Det er altid en god oplevelse at komme ud og møde de her mennesker, og det er i den grad et højdepunkt på året. Man bliver selv glad af at glæde andre, og det er en fornøjelse, at hele klubben bakker op om tiltaget, fortæller Preben Rokkjær.
– I løbet af året har vi også fået tal på, hvor stor en forskel julegaverne gør. En del af gaven er et medlemskab i en fodboldklub, og der kan vi se, at 85 procent af de børn, som får en julegave af FCM, er medlem i en fodboldklub tre år senere. Kun 33 procent af dem var medlem i en forening, før de fik en julegave, så vi kan godt tillade os at kalde projektet en succes, forklarer Rokkjær.