Akademiet

Efter en måned i jobbet: Den nye akademichef gør status

Jacob Larsen deler sine første indtryk af klubben og fremhæver den stærke talentudvikling, som har banet vejen til førsteholdet for flere akademispillere.

20/09/24
Jesper Hvid
Foto: Augustine Akena

– Jeg synes, min start har været virkelig, virkelig god. Midtjylland er en familieklub, og det er noget, jeg har følt siden dag ét. Man føler sig velkommen, uanset hvem man taler med. Det er fantastisk.

Sådan fortæller den nye akademichef, Jacob Larsen, godt halvanden måned efter sin tiltrædelse i FC Midtjylland.

44-årige Jacob Larsen har overtaget titlen som akademichef, efter Flemming Broe er blevet forfremmet til Director of Recruitment & Development.

Jacob Larsen er ny akademichef

Den nye akademichef, der blandt andet tidligere har været talent- og akademichef i AaB, ser tilbage på sin første tid i klubben.

– Ledelsen og medarbejderne har været fantastiske til at få mig til at føle mig velkommen med det samme. Her har Flemming (Broe, red.) også været en god sparringspartner, og han har gjort et godt stykke arbejde for at få mig hurtigt ind i hele setuppet, fortæller Jacob Larsen og sætter ord på mentaliteten i klubben:

– Noget af det første, jeg har fornemmet i klubben, har været den sult, som er her. Der er en sund selvkritisk tilgang, der altid har fokus på, hvordan man kan blive endnu bedre. Alt foregår med den tankegang for øje, og det motiverer mig enormt meget, fortæller Jacob Larsen, der også går under kælenavnet ‘Figo’:

– Det stammer fra min tid som spiller, hvor jeg blev spurgt ind til, hvem jeg mindede om på banen. Med min duknakkede løbestil og udadvendte fødder i tankerne var det første navn, der faldt mig ind, Luís Figo – selvom der selvfølgelig var en kvalitetsmæssig forskel. Siden da har det navn bare hængt ved, siger den nye akademichef med et smil.

Store sportslige ambitioner

I indeværende sæson er de tre tidligere akademispillere Elias Olafsson, Oliver Sørensen og Aral Simsir blandt de syv midtjyske spillere med flest spilleminutter. Et billede på akademiets indflydelse på førsteholdet.

Samtidig er Victor Bak, Valdemar Byskov, Mikel Gogorza og Victor Lind også en fast bestanddel af de danske mestres trup. Sidst, er Club Captain og målmand, Jonas Lössl, fortsat en vigtig del af de sportslige ambitioner i FC Midtjylland.

– Vi har et meget kompetitivt førstehold. Det viste vi også i sidste sæson, hvor tre akademispillere havde en bærende rolle, da klubben vandt mesterskabet. Det viser, at der en vej fra akademiet til førsteholdet. Det var også et element, der var vigtigt for mig; nemlig at finde et sted, hvor talentudvikling ikke bare er varm luft, men noget som er forankret og prioriteret i klubben.

Dykker man ned i tallene fra i fjor, viser de, at FC Midtjyllands andel af spilleminutter hos egenudviklede spillere lå på 27,9 procent – næstflest i 3F Superliga, kun overgået af FC Nordsjælland.

– På akademiet skal vi sørge for at blive ved med at følge førsteholdet. Vi skal fremtidssikre, at dem, der kommer ind på akademiet, også kommer til at spille på vores førstehold og slår igennem der. Eller alternativt kommer til at slå igennem i en anden god klub.

– Det skal vi gøre med udgangspunkt i FCM-dna’et og den sult, som er i klubben. Vi skal bruge den motivation og passion til at udvikle og forbedre. Overliggeren er allerede høj, men vi skal sørge for at sætte den endnu højere. Det er også den mentalitet, jeg har fornemmet siden min første dag i klubben, fortæller den nye akademichef.

Fodbolduddannelse med menneskelige aspekter

I alt står det midtjyske akademi noteret for 11 danske U19-mesterskaber, hvor man vandt det seneste i år. Det betyder også, at FCM igen gør sig gældende på den internationale scene i ungdommens svar på Champions League, UEFA Youth League.

– Det er en fantastisk uddannelsesmulighed for de unge spillere, at de kan komme ud og spille de her kampe. Og ligeledes rejser vores U17-drenge igen til Brasilien for at deltage i en international turnering. Det giver bare noget helt specielt til de unge mennesker.

– En af de ting, vi gerne vil tilbyde vores akademispillere, er store oplevelser i deres fodbolduddannelse. Men lige så vigtigt er det for os at uddanne mennesket. Her er balancen mellem de to vores helt store fokus. Akademiet er et sted, hvor de unge mennesker kan udvikle sig som mennesker og fodboldspillere, og så er det vigtigt, at vi kan krydre det med nogle kæmpestore oplevelser, siger Jacob ‘Figo’ Larsen.