Akademiet

En gammel kending er tilbage i FC Midtjylland

Den tidligere akademispiller, Kristian Riis, er vendt retur til FC Midtjylland, hvor han nu har en rolle uden for banen, der fokuserer på arbejdet med ungdomsspillere og langtidsskadede spillere.

09/09/24
Jesper Hvid
Foto: Augustine Akena

Tilbage i 2016, mere præcist den 31. juli, spillede FC Midtjylland på MCH Arena mod Silkeborg IF. I startopstillingen til kampen var en ung 19-årig midterforsvarer, som fik sin første optræden i den midtjyske seniortrøje.

Debutanten på dette tidspunkt var Kristian Riis, der havde taget turen fra akademiet til førsteholdstruppen. Sidenhen blev det til i alt 24 kampe for FCM, inden turen gik videre til Lyngby.

Men skader var desværre et gennemgående tema i forsvarsspillerens karriere, og som 26-årig indstillede han sin professionelle fodboldkarriere.

Et år efter er den tidligere akademispiller tilbage hos, hvad han selv kalder for ‘sin klub’.

– Det er fantastisk at være tilbage i Midtjylland. Når jeg ser tilbage på min fodboldkarriere, ser jeg Midtjylland som min klub. Min tid her var helt fantastisk, og selvom den var præget af skader, så havde jeg det rigtig godt her. Derfor er jeg meget glad for at være tilbage, fortæller Kristian Riis.

Trang til at blive i fodboldens verden

Rollen som fodboldspiller er skiftet ud med titlen som individuel træner med fokus på ungdomsspillerne. Her er han med på træningsbanenbanen, hvor den tidligere forsvarsspiller deler ud af viden om særligt at forsvare eget mål. Derudover begynder Kristian Riis på en Body SDS-uddannelse.

– Kristian kommer til at have sin daglige gang omkring vores akademispillere, som han skal hjælpe med at udvikle sig. Hans erfaringer og tid i klubben kombineret med Kristians stærke menneskelige evner er med til at skabe noget helt unikt for de unge spillere. Dertil har Kristian et ønske om at specialisere sig inden for det behandlingsmæssige, hvilket vi som klub gerne vil understøtte, udtaler Director of Performance, Thomas Bay, og uddyber:

– Så udover at være med på træningsbanen og udvikle vores unge spillere, får Kristian også en rolle, når det kommer til at hjælpe langtidsskadede spillere. Her er han ekstra tæt på dem i hele processen og bliver en figur for dem i styrkelokalet, ude på banen og helt generelt i hverdagen. Det er også et område, hvor Kristian kan trække på sine erfaringer og unikke evne til at sætte sig ind i andres situation.

– Som person er det vigtigt for mig at kunne give noget videre og inspirere de unge mennesker. Jeg har erfaring fra fodboldbanen, særligt i det defensive spil, som jeg kan være med til at dele med de unge talenter her i klubben. På den anden side har jeg haft mine kampe med skader, så til det har jeg også tanker og overvejelser, jeg kan dele ud af. At jeg kan kombinere de to ting, og at jeg samtidigt udvikler mig og bygger på med ny viden, er jeg glad for, supplerer Kristian Riis.

Relaterbar for spillerne

Gensynet i det midtjyske er noget, der vækker glæde – både hos Kristian Riis og på træningsanlægget i Ikast.

– Mine år på akademiet var helt fantastiske, så det er sjovt at komme tilbage og se, hvad der er sket siden da. Jeg synes, det er en fed rejse, Midtjylland er i gang med. Det er dejligt at se, at det stadig blomstrer, og så synes jeg, det er fedt, der sker en masse nyt. Det er fantastisk at være en del af, fortæller den 27-årige nye individuelle træner.

– Udover, at vi får en kompetent ung mand ind i Kristian, får vi også en personlighed, der kender klubben og ved, hvad vi står for. Kristian kommer med en modenhed, men samtidig også en form for ungdommelighed, som gør ham relaterbar for spillerne, siger Thomas Bay og fortsætter:

– Det ses også nu her, hvor han tager del i Kristoffer Olssons genoptræning. Her har Kristian en unik forbindelse qua sin fortid, og selvom de to har været ude for to forskellige ting, så er der stadigvæk nogle lighedspunkter og et fælles mindset, som er med til at skabe noget specielt. Ligesom Kristoffer er et billede på Midtjyllands kultur, så er Kristian også en kulturbærer i klubben, hvad enten det er på eller uden for banen.