Førsteholdet

Estádio José Alvalade byder op til dans

Torsdag gæster FC Midtjylland det store portugisiske stadion, Estádio José Alvalade, når Sporting CP venter i Europa League knockout-playoffrunden. Bliv klogere på aftenens arena nedenfor.

16/02/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

For 12 år siden så Estádio José Alvalade dagens lys for anden gang. Første udgave af det store portugisiske stadion blev bygget i 1956, men da Sporting CP i slutningen af 90’erne besluttede sig for at modernisere klubben, indgik et nyetableret stadion i planerne.

Byggeriet af det nye Estádio José Alvalade begyndte i 2001, og i 2003 stod arenaen færdig. Stadionets første store opgave fandt sted et år senere, da Portugals EM-værtskab betød, at fem kampe skulle spilles på Sportings hjemmebane.

Estádio José Alvalade er klassificeret som et fem-stjernet stadion af UEFA. Det betyder, at arenaen kan afholde store internationale kampe såsom UEFA Cup-finalen i 2005.

Opkaldt efter legende

Navnet “José Alvalade” vækker genklang i Lissabon. Morgendagens arena er nemlig opkaldt efter stifteren og det første medlem af Sporting CP, José Alfredo Holtreman Roquette (bedre kendt som José Alvalade, red.), der sammen med sine to brødre stod bag grundlæggelsen af den portugisiske storklub i starten af 1900-tallet.

I 1910 blev José Alvalade udnævnt som præsident i klubben – en stilling han besad i to år.

Portugisisk journalist giver unikt indblik i Sporting

José Alvalades ambition med Sporting CP var at skabe en portugisisk klub “lige så stor som de største i Europa”. I starten af 1900-tallet var portugisisk sport præget af elitære kræfter, og José Alvalade drømte om at åbne vejen til sport for alle i landet.

Den indflydelsesrige portugiser blev blot 33 år, da han gik bort i 1918. I 1947 blev det besluttet, at Sportings stadion skulle hedde “Estádio José Alvalade”, og det har – til trods for et nyt byggeri – holdt ved lige siden.

Rivalisering på kort afstand

Lissabon emmer af fodbold. I hovedstaden finder man to af Portugals tre største fodboldklubber i form af SL Benfica og Sporting CP. Når de to mandskaber mødes, går opgøret under navnet “Derby de Lisboa”.

Specielt for de to klubber er også afstanden mellem rivalernes stadioner. Lokaliseret i den nordlige bydel ligger Estádio José Alvalade blot to og en halv kilometer i gåafstand fra Benficas Estádio da Luz. Et andet stadion, som FCM spillede europæisk på tidligere i sæsonen.

De to klubber har sammenlagt vundet 58 mesterskaber (Benfica 37, Sporting 21, red.), så der er altså masser af fodboldhistorie inden for få kilometers afstand.

Klubbens varemærke

Sporting CP går også under navnet “Leões” (portugisisk for “Løverne”). Klubbens maskot og varemærke er ikke til at overse, når man færder sig rundt på stadion.

I det grøn-hvide klublogo springer den gule løve særligt i øjnene. Overalt på stadion bliver man mindet om løve-symbolets betydning for klubben. Udenfor stadion møder man en stor statue, og når man færdes bag byggeriets mure pryder det store kattedyr overalt i billedet.

Forhåbentlig bliver “Leões” til ulveføde torsdag aften.

Tilgår du denne artikel via. en webbrowser, vil du kunne se billeder fra stadion nederst i artiklen. Dette er ikke muligt i FCM-appen.

Fakta om Estádio José Alvalade

Kapacitet: 50.095
Underlag: Græs
Ejer: Sporting Clube de Portugal
Tilskuerrekord: Nov. 2016 mod Real Madrid (50.046)
Første kamp: Sporting CP 3-1 Manchester United (6. august 2003)