Førsteholdet

Et indblik i arbejdet med mentaltræning i FCM

Fornyligt øgede FC Midtjylland antallet af mentaltrænere fra en til to. Nu ligger B.S. Christiansens fulde fokus på den midtjyske trænerstab, mens René Petersen arbejder med spillerne på førsteholdet. Her giver sidstnævnte et indblik i det daglige arbejde med 3F Superliga-truppen.

30/09/22
Christian Rothausen
Foto: FC Midtjylland

FCM har i denne sæson fordoblet antallet af mentaltrænere som et led i målsætningen om at blive en top 50-klub i Europa.

FCM opruster med gammel kending

Mentaltræning er en videnskab, som meget vel kan virke uhåndterbar for den enkelte. Nedenfor giver mentaltræner René Petersen et indblik i, hvordan han arbejder med de midtjyske fodboldstjerner i jagten på at optimere præstationerne på grønsværen.

– Jeg kigger efter tegn og mellemrum, som fodboldstats ikke altid kan vise. Jeg ser efter menneskelig adfærd, som spillerne måske ikke selv er opmærksomme på, siger René Petersen og fortsætter:

– På sigt skal vi have spillerne til at blive bevidste om de ting, der normalt er ubevidste. Ni ud af ti af de valg, vi laver hver dag, er faktisk ubevidste. Det er min opgave at få så meget af det gjort bevidst som muligt. Hver gang spillerne er på vej over i deres dårlige udgave, kan vi skabe en bevidsthed hos dem, der gør, at de bliver selvledende og får sig selv over i en strategi, der passer.

– Det kan være, at en af spillerne arbejder med at skulle blive bedre til at kommunikere på banen, fordi han af natur er en introvert person. Et helt konkret resultat på succes er, at man kan måle spillernes kommunikationsaktivitet under kampene. Hver gang spilleren laver en verbal aktion, kan jeg sidde på en app og tagge det. Efter kampen kan jeg så se, hvor meget han kommunikerede. Jeg ser også på, hvordan spilleren ændrer kommunikationsmønster efter at have indkasseret et mål eller lavet en fejl.

René Petersen arbejder ikke blot med spillernes udtryk på banen. Det handler også om hele deres tilgang til fodboldspillet, når de bevæger sig uden for kridtstregerne.

– Når man vågner om morgenen, tager de fleste følelserne med fra i går. Jeg arbejder meget med et future mindset, som fokuserer på, hvor det er, spillerne gerne vil hen. På den måde er vi meget mere uafhængige af fortiden, og hvad der skete i søndags, selvom man ikke spillede godt, siger den 47-årige mentaltræner og fortsætter:

– Hvis du gerne vil til Premier League, begynder du at møde ind som en Premier League-spiller. Det kan godt være, du ikke er det endnu, men hvis du møder ind til træning som Premier League-spiller og får den nødvendige søvn, kost og anden optimal forberedelse, øger du dine forudsætninger. Hele den der 360 graders livsstil, der gør, at spillerne får optimale forudsætninger for det, de gerne vil opnå.

Stor udvikling gennem årene

René Petersen har været ansat i FCM før. Dengang var han den første fuldtidsmentaltræner i 3F Superliga, mens han nu gør comeback – seks år efter at være stoppet – som en blandt mange i Danmarks bedste fodboldrække.

– Der er ikke nogen tvivl om, at der for 20 år siden var en række fordomme i en machokultur, som fodbold også er. Her var opfattelsen af mentaltræning, at det måske var fordi, du fejlede et eller andet. Nu er fordommene blevet nedbrudt. Jeg startede på akademiet, sidst jeg var her, og der voksede spillerne op med mentaltræning. For dem, der kom op på førsteholdet – Rasmus Nissen Kristensen blandt andre – var det ikke noget nyt.

– Erik Sviatchenko, som dengang var en ung førsteholdsspiller, var en af de første, jeg arbejdede med. For de her spillere var det bare naturligt, mens der var en anden gren af 3F Superliga-holdet, som ikke havde været vant til det. Så der skete et kulturskifte. Det er blevet velaccepteret, og de sidste 10-15 år er der kommet så meget viden på området, at det ikke længere er et spørgsmål, om man tror på det. Det er veldokumenteret, at mentaltræning kan optimere og bidrage til succes, siger René Petersen og fortsætter:

– Fodbold er blevet en mere kompleks verden. Der er agenter, klubber og spillere med hver deres dagsorden. Det handler ikke længere om bare at vinde en fodboldkamp, men spillerne tænker også, hvor de ender i det her. Langt hen ad vejen er det, jeg bedriver, at lede mennesker og få skabt en bevidsthed hos dem om, hvornår de går fra at være en dårlig til en god udgave af dem selv. Spillerne skal lære at være kontinuerlige under stress og pres, og de skal lære, hvordan de kan være omkring det, selvom de er under maksimalt pres.

Skal give resultater på banen

Arbejdet med mentaltræning i FCM handler om at skabe et fundament for gode resultater. Spillerne skal trives i en resultatorienteret branche, hvor de bliver målt og vejet hver eneste dag.

– Vi skal huske, det er mennesker, vi har med at gøre. Vi skal respektere dem og være nysgerrige på, hvem de er, og hvor de kommer fra. Nogle kulturer ser anderledes på ting, og vi skal hele tiden skabe det, vi kalder en psykologisk tryghed. Så snart et menneske føler sig trygt, præsterer det også bedre. Hvis ikke vi formår det, bliver det lidt et lucky punch, om de lykkes, siger René Petersen og uddyber:

– Skal vi opnå vores ambitioner, har vi brug for spillere, et hold og en klub, der præsterer over tid og ikke blot dukker op en gang imellem og laver et helt fantastisk resultat som mod S.S. Lazio, men dernæst taber i weekenden. Det hænger ikke sammen.

René Petersen blev tilknyttet FCM den 1. september. Han vil sideløbende fortsætte sit job hos Bestseller, hvor fokus er på at hjælpe organisationens ledere med at skabe mentale og adfærdsmæssige strategier.