Akademiet

Et spændende U19-efterår venter: Titelforsvar og Youth League

U19-drengene fulgte trop med førsteholdet og vandt i seneste sæson det danske mesterskab. Optakten til den nye sæson er allerede begyndt. En sæson, der står på forsvar af DM-titlen og endnu et europæisk eventyr.

24/07/24
Jesper Hvid
Foto: Daniel Stentz

Det ældste akademihold kunne i den seneste sæson gå på ferie med et stort smil på læberne og en guldmedalje om halsen, efter man afsluttede med at genvinde U19 Ligaen. Det var 11. gang, at FC Midtjyllands U19-hold vandt det danske mesterskab.

Danske Mestre for 11. gang

Nu står en ny sæson for døren, og de midtjyske akademispillere er tilbage på træningsbanen efter en velfortjent ferie. Den nye sæson bliver også speciel, da FCM’s akademi i år kan fejre 20-års jubilæum.

Cheftræner Allan K. Jepsen er glad for at være retur træningsbanen og ser frem til at bygge på seneste mesterskabssæson.

– Det er altid rart at være tilbage. Ferie er dejligt, og man skal nyde den, fordi det er en travl hverdag for både spillere og trænere. Og nu gik vi også på ferie med et smil oven på en sæson, hvor vi vandt guld.

– Der er altid lidt kriller i maven, når man starter op igen. Når man har med et ungdomshold at gøre, så vil der altid være en del udskiftninger i truppen, og man er derfor lidt spændt på at se, hvor spillerne er rent niveaumæssigt, fysisk og mentalt. Men det har været godt at se drengene igen, og de har passet deres program i sommerferien, så nu er vi klar til at trykke på speederen fra start, fortæller Allan K. Jepsen.

– Vigtigt med kampminutter i benene

U19-holdet bor sammen på træningsanlægget Dream99 i Ikast, og her skabes en form for træningslejr, hvor både fysiske og relationelle aspekter er de primære fokuspunkter i sæsonopstarten.

– Vi lægger hårdt fra land her i starten og udfordrer spillerne på træningsbanen, til teammøder med henblik på det taktiske og ligeledes i styrkelokalet. Dertil begynder vi også at spille træningskampe, så det vigtigste i denne periode er kampminutter. Her i opstarten er det afgørende at skabe nogle af de små relationer på banen, samtidigt med at vi kan vurdere spillere fysisk, mentalt og selvfølgelig også fodboldmæssigt.

Udover at befinde sig i Ikast tager U19-mandskabet til Oberndorf i Tyskland for igen at deltage i den anerkendte ungdomsturnering Sparkassen-Finanzgruppe Cup. Her møder FCM’s U19-drenge international modstand i form af Atalanta, HSV og Freiburg, som man er i gruppe med. Turneringen løber fra den 26. juli til den 28. juli, hvilket betyder mange kampe på kort tid.

– Det er en rigtig fin turnering, som bliver en form for ‘kamplejr’ for os. Vores opstartsperiode herhjemme i Ikast er i højere grad en træningslejr, hvor der er meget forskelligt på programmet. Derfor bliver turen til Tyskland en god mulighed for at spille mange kampe på kort tid.

– Vi kommer ned til et anderledes miljø, men fordi spillerne bor sammen her på Dream99, er det mere rammerne, der ændres. Det bliver i høj grad relationerne inde på fodboldbanen, der kan udvikles på i Tyskland, da relationerne udenfor banen allerede er på plads grundet vores gode faciliteter her i Ikast.

Forsvar af DM-titlen og europæiske kampe

I år nr. 20 siden det midtjyske akademis grundlæggelse skal det ældste mandskab forsøge at bygge videre på den seneste sæson, hvor det blev til sejr i U19 Ligaen og avancement til knockoutrunden i UEFA Youth League.

– Det er altid fedt at skulle i gang med en ny turneringsstart. Det bliver selvsagt ikke det samme hold, som vi havde sidste år, og det er måske nogle andre ting, der bliver vores styrker denne sæson. Men jeg er fortrøstningsfuld, fordi jeg synes, at vi har nogle gode spillere. Vi har nogle ting, som jeg ved, vi er bedre til end andre, men om vi formår at få det ud, når det skal afgøres, det er det, vi arbejder på at optimere.

Sejren i U19 Ligaen betyder, at holdet er garanteret deltagelse i ungdommens Champions League, UEFA Youth League. En turnering som ikke er fremmed for FCM. Det midtjyske ungdomshold er over hele turneringens levetid nr. 15 på listen over klubber med flest point, og kigger man på pointgennemsnittet i turneringen, ligger FCM på en 5. plads foran klubber som FC Barcelona og Liverpool FC.

– Nu har vi været dygtige at kvalificere os til at spille Youth League igen, hvilket vi glæder os meget til. Alle de gange, vi har været med, har vi set, hvor meget det giver til vores spillere.

– Youth League-kampe er meget lig det, vores førstehold gør, når de skal spille europæisk. Vi rejser dagen før, træner på kampbanen og lader op inden kampen. Det er meget professionelt, og det er virkelig en god læring for de unge spillere. Vi kommer til at spille mod hold, som vi ikke har mødt før, og vores forberedelse er en smule mere resultatorienteret, fordi det handler om netop det i disse kampe.

– Her har vi muligheden for at blive matchet på højeste niveau, men samtidig sker der også en del rundt om kampen, hvilket vi kan give som erfaring til vores unge spillere. Det er en erfaring, der er svær at købe sig til, og det er derfor kampe, som vi ser frem til og glæder os til at spille. Vi skal være ambitiøse i turneringen, og vi vil gøre alt for at komme endnu længere end sidste sæson, siger Allan K. Jepsen.

Startskuddet på titelforsvaret

U19’s sæsonopstart kulminerer lørdag den 17. august, når holdet tager hul på U19 Ligaen. Første kamp er en udebanetur til Horsens.

Det første opgør hjemme på EDC Arena i Ikast er i 2. runde, hvor FC Nordsjælland gæster det midtjyske. Kampen spilles den 24. august.

FCM’s U19-mandskab kan i den kommende sæson følges her på fcm.dk og på akademiets Facebook-side, hvor vi løbende opdaterer på de ældste akademisters titelforsvar og europæiske eventyr.