Klubben

Få masser af fodboldindsigt i FCM’s matchcenter

Bliv klogere på måleenheden Expected Goals, som du kan følge live under FC Midtjyllands kampe i matchcentret i FCM-appen og på fcm.dk.

22/02/22
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Fodbold er følelser. Vi elsker at juble, når vores hold scorer, og vi ærgrer os, når en stor chance bliver spildt. Men hvor stor var den store chance egentligt? Ofte tales der om 100 procent-chancer, men hvad vil det overhovedet sige?

Expected Goals (xG), som oversættes til ‘forventede mål’ på dansk, er en måleenhed, som kan hjælpe med at give svar på de spørgsmål. Takket være OPTA, som leverer data til FCM’s matchcenter, kan du få de svar få øjeblikke efter hver afslutning i FC Midtjyllands kampe.

– Underholdningsværdien ligger i, at man kan kombinere sine følelser under en kamp med data. Med xG-værdier ved hånden live under kampene kan man faktatjekke sig selv, når man sidder i sofaen eller på stadion, og få et ekstra lag i forhold til, hvordan man oplever kampen, fortæller Søren Bjerg, der som chefanalytiker i FC Midtjylland er vant til at arbejde med Expected Goals hver eneste dag.

Kort fortalt beregner Expected Goals en chances størrelse ved at tage en masse variabler som skudvinkel, distance fra mål, målmandens placering, hvor presset afslutteren er i situationen, assisttype og om det var et hovedstød eller spark i betragtning.

Kigger man på FC Midtjyllands seneste kamp mod AaB, kan man i matchcentret se, at Erik Sviatchenko var den FCM’er med den største chance. Hans chance i det 84. minut blev beregnet til en xG-værdi på 47,41 procent.

Det vil sige, at den chance statistisk set resulterer i mål 1 ud af 2 gange. Det gjorde den desværre ikke i søndagens kamp, som FCM tabte 2-0. Expected Goals-resultatet endte 1,86-1,75 i AaB’s favør.

FCM – AaB: Expected Goals

Nuanceret indikator og ikke facit

Chefanalytiker Søren Bjerg sætter ord på fænomenet Expected Goals, som udregnes ved at lægge holdenes afslutningers xG-værdier fra en kamp sammen.

– Der er mange, som gerne vil gøre Expected Goals til et facit på, hvor godt man har præsteret i en kamp. Det skal man passe på med. Vi bruger det som et redskab til at skabe en nuanceret evaluering af vores kampe, men det bliver aldrig et sort-hvidt facit på den måde, siger Søren Bjerg.

Det er efterhånden en håndfuld år siden, at Expected Goals gennem SmartOdds fandt vej til FC Midtjyllands stab. Før sidste sæson kom det sammen med anden spændende statistik også ind i matchcentret i FCM-appen og på fcm.dk, så fansene altid kan følge med.

– Data fylder mere og mere i fodboldverdenen, og udviklingen er gået sindssygt hurtigt i de sidste 5-10 år. De modeller, som OPTA og andre udbydere bruger, er under konstant udvikling i takt med, at der kommer flere datapunkter. De bliver hele tiden mere præcise og giver et retvisende billede på, hvor meget man skaber og får imod sig i en kamp. Det er spændende at dykke ned i både som fodboldtræner og som fodboldfan, tilføjer Søren Bjerg.

Artiklen her er produceret i samarbejde med OPTA og Arbejdernes Landsbank, der er vores officielle partner på Team & Player Stats.

Følg med direkte i FCM-appen og på fcm.dk

OPTA er en sportsdata-platform, der har eksisteret i næsten 25 år, og de opererer også med xG. Ved at have analyseret mere end 300.000 spark er de kommet frem til en formel for Expected Goals.

Det bliver blandt andet brugt til at levere data direkte til FCM’s hjemmeside og app, hvor du i matchcentret kan følge med i, hvem der producerer de største chancer live under FC Midtjyllands kampe.

Udover xG-værdier er der i matchcentret masser af andet statistik fra kampene i forhold til afleveringer, dueller, løbemønstre og meget andet.

Alle statistikkerne opdateres live i matchentret i FCM-appen og på fcm.dk, som du kan følge med i under alle kampe.

Du kan downloade FCM-appen nedenfor i enten App Store eller Google Play.

App StoreGoogle Play