Førsteholdet

FCM opruster med gammel kending

René Petersen, som også tidligere har været ansat i FC Midtjylland, tiltrådte den 1. september som ny mentaltræner omkring førsteholdstruppen. Hans fokus er arbejdet med spillernes mentale mindset og skal ses som et led i jagten på at blive en top 50-klub.

28/09/22
Christian Rothausen
Foto: FC Midtjylland

For seks år siden stoppede René Petersen som mentaltræner i FCM. Sidenhen har han arbejdet hos Bestseller, hvor han har hjulpet internationale ledere med det mentale aspekt.

Nu vender René Petersen tilbage til FCM, hvor hans fokus bliver spillerne på førsteholdet. Han fortsætter samtidig hos Bestseller.

– Jeg kan mærke på de seks år, jeg har været væk, at den opmærksomhed, der er fra medierne og omgivelserne, er øget – det jeg kalder for mental turbulens rundt omkring spillerne, som gør, at de nemt kan tabe fokus. Min opgave er at få spillerne til at gøre det, de er bedst til uge efter uge, siger René Petersen og fortsætter:

– Spillerne bliver sjældent dårligere fodboldspillere fra uge til uge, selvom det kan se sådan ud. Det handler ofte om, at der sniger sig nogle mentale ting ind, så de kommer til at tro på noget, der gør, at de bliver omsluttet af dårlige energier, som fører til dårligt outcome både for dem selv og omgivelserne.

For René Petersen handler det nu om at bygge mentale og adfærdsmæssige strategier sammen med spillertruppen.

– De her strategier vil ofte være ugentlige samtaler med spillerne. Hvis du spiller fodbold en gang om måneden, bliver du sjældent dygtigere til det. Hvis du skal mentaltræne, fungerer det også som et træningspas, der skal repeteres ofte. Det er ikke bare et klap på skulderen, hvor jeg siger “tro på dig selv”. Vi ved jo, at det mentale er en videnskab på niveau med den fysiske fodboldtræning. Vi kan faktisk gå ind og styre meget af spillernes mentale outcome.

– Vi er så målfikserede i sporten, og det skal man også være, fordi ellers ved man ikke, hvad man går efter. Men det mentale er alt det, der ikke kommer til overfladen. Det kan være en indre dialog og de følelser, som heraf kan blive selvforstærkende. Der kan man simpelthen lave nogle strategier ved at træne det på nogle forskellige niveauer.

Superliga på europæisk niveau

Ansættelsen af endnu en mentaltræner er også et led i jagten på at blive en top 50-klub i Europa. I forvejen råder klubben over B.S. Christiansen, som efter ansættelsen af René Petersen nu udelukkende vil dedikere sig til trænerstaben.

– Alle fodboldspillere – uanset om de spiller i AC Milan eller Manchester United – tror jeg ikke træner mere end os. Hvor er det så, vi kan øge barren? Det kan vi ved at have nogle spillere, som er mentalt stærke, og som er endnu mere bevidste om deres mentale træning, forberedelse og evaluering. Det er vi måske endda endnu mere afhængige af, siger René Petersen og fortsætter:

– Min ambition er ikke kun at skabe en vinderkultur, men også en kultur, der matcher ambitionen om top-50 i Europa. Hvis vi vil nå vores mål, skal vi have en klub og et hold, der spiller 3F Superliga-kampe mentalt, som var det europæiske kampe. Ellers hænger det ikke sammen.

– Hvis vi eksempelvis møder sidstepladsen og spiller som et 3F Superliga-hold, kan vi godt gå hen og tabe. Vi skal møde op til alle kampe og spille som et europæisk hold. Førhen skulle vi bare have en vindermentalitet og spille for guld, lige meget hvem vi mødte. Hvis vi vil noget, der er større end 3F Superliga, skal vi spille 3F Superliga som et europæisk hold. Det er den ambition, jeg vil have på det mentale område.

René Petersen har set en stor udvikling i det mentale aspekt, siden han stoppede i FCM for seks år siden. Dengang var han den første fuldtidsansatte mentaltræner i den bedste danske fodboldrække, hvorimod det i dag er blevet normen i de fleste elitemiljøer.

– Når man træner det mentale, er det ikke fordi, der er noget i vejen. Du hyrer jo ikke en fysisk træner, fordi spillerne er i dårlig form. Vi sørger tværtimod for, at spillerne konstant er, hvor de skal være. En mentaltræner er til for proaktivt at holde spillerne i mental topform, og det handler om hele tiden at optimere og lægge lag på.

Fakta om René Petersen

  • 47 år
  • Tidligere professionel håndboldspiller i Kolding
  • Har taget NLP-masteruddannelsen
  • Uddannet hypnoterapeut og skolelærer
  • Bor i Ikast med sin kone og to børn