Artiklen er en del af mandagens kampprogram, som du kan anskaffe dig på MCH Arena før kampstart. Her er der optaktsartikler, statistik, seneste nyt fra akademiet, og så får du et lod i pausekonkurrencen Halftime Hero.
FCM Samfund har med stor succes udviklet et 26-ugers forløb målrettet et job eller uddannelse for unge mennesker på kanten af samfundet. Resultatet er, at over 150 af de unge mennesker, som tidligere var misbrugere eller havde en diagnose, i dag er blevet skubbet i den rigtige retning eller blevet selvforsørgende.
– Vi screener de unge mennesker for deres potentiale og talent, og så dyrker vi talentet, siger projektchef i FCM Samfund, Allan Christiansen.
Han fortæller videre, at det faktisk er samme opskrift – med stor fokus på mennesket bag talentet – som FC Midtjylland bruger til deres unge fodboldspillere på akademiet.
– Vi dyrker de samme højpræstationsprincipper, som bruges for at få et fodboldhold til at fungere, siger Allan Christiansen.
Hos FCM Samfund er det blot nogle andre unge: Unge med misbrug, diagnoser eller andre problemer, der skal have forløst det talent, som alle – ifølge FCM Samfunds overbevisning – besidder.
– Det er unge, der ikke er selvforsørgende, og som har problemer udover ledighed. Vi hjælper med at stabilisere dem i kommunernes socialfaglige arbejde, og herefter skaber vi sammen gode rammer for de unges motivation samt mod og vilje til at komme i gang med et job. Det sker i samarbejde med erhvervsvirksomhederne eller uddannelsesinstitutionerne i området, siger Allan Christiansen og slår fast:
– Der er et potentiale i alle mennesker, og man skal behandle alle som deres bedste potentiale.
Udenlandsk interesse
Efter godt fem års arbejde med unge mennesker i Midt- og Vestjylland er det ikke kun Herning, Ikast-Brande og Holstebro Kommune, der har oplevet, hvad FCM Samfund i fælles samarbejde kan udrette.
Det er blevet en så stor succes, at det har givet genlyd i både ind- og udland. Nu får FCM henvendelser fra mange forskellige organisationer, der gerne vil kigge med og lære af det arbejde, som bliver lavet.
– Vi har lige haft besøg af Danmarks Idrætsforbund, som gerne vil lære af vores arbejde og brede det ud i Danmark.
– I udlandet vil en klub som PSV Eindhoven i Holland lade sig inspirere af vores idé og arbejdsgrundlag. I Holland kalder de det “The PSV Way”. Vi har holdt flere møder med PSV, og vi har også været inviteret til Holland for at fortælle om vores arbejde. Flere klubber i Holland mener, at vores idé og måde at arbejde med de unge på er fremtiden.
– Vi har også henvendelser fra klubber i Skotland og Norge, fortæller Allan Christiansen, som naturligvis er stolt over interessen for det arbejde og den idé, man har bygget op de sidste fem år i FCM.
Lige nu planlægger FCM Samfund en konference, som skal afholdes på MCH Arena.
– Det bliver årskonference med folk fra kommuner, regioner, idrætsorganisationer og andre klubber, hvor vi vil dele ud af vores erfaringer, siger Allan Christiansen.
FCM som first mover
At det er FCM, som er first mover på området, giver også noget til selvtilliden.
– Selvfølgelig giver det noget at vide, at vi har fundet en vej til at hjælpe en masse unge mennesker på det niveau, vi opererer på. Det er mennesker, som kommer til os med ringe forudsætninger til at spille dem selv stærke samfundet.
– I løbet af bare et halvt år har vi medvirket til, at de unge har taget afgørende skridt til at blive selvforsørgende eller som minimum skabe sig et bedre liv. Det er godt for dem, og det er godt for samfundet, fastslår Allan Christiansen.