FCM Samfund

FCM takker fans for 1,3 millioner kroner til unge med ondt i livet

FC Midtjylland takker fansene for mere end 1,3 millioner kroner til socialt arbejde, der hjælper lokale unge efter misbrug, arbejdsløshed og sygdom. Donationerne blev hyldet til torsdagens Europa League-kamp mod Sporting CP.

24/02/23
Mads Jakobsen
Foto: Daniel Stentz

Under pandemien skænkede FC Midtjyllands fans i alt mere 1,3 million kroner til klubbens arbejde med at få lokale unge tilbage på ret køl efter sygdom, svigt eller misbrug. Pengene kom fra sæsonkortholdere, som kunne vælge, om de ville have penge tilbage fra corona-aflyste kampe – eller om pengene i stedet skulle gå til klubbens organisation for socialt arbejde, FCM Samfund. Over 80 procent af sæsonkortholderne var ikke i tvivl.

Formand for FC Midtjyllands fanklub, Black Wolves, Lasse Dyrby, forklarer:

– Vi fans er ekstremt stolte af FCM Samfund. Derfor støtter vi gerne deres beundringsværdige arbejde for unge mennesker, der har det svært. Så selvom Corona var en usikker tid for alle, så var vi aldrig i tvivl: Der var nogen, som havde mere brug for de penge, end vi selv havde.

Til torsdagens Europa League-opgør mod portugisiske Sporting CP blev fansene hyldet for den imponerende opbakning. Det skete med uddeling af kager og flyers med tak. Dertil præsenterede Helge Sander, tidligere borgmester og videnskabsminister, nogle af de unge, der i mellemtiden er kommet godt videre.

Der afholdes tilmed auktion over spillernes trøjer fra kampen. Pengene går – igen – ubeskåret til det sociale arbejde. Du kan byde her:

Køb en kamptrøje fra Europa League

Alle har et talent – FCM Samfund realiserer det

FCM Samfunds ambitiøse talentudviklingsprogram har foreløbig hjulpet over halvdelen af de deltagende unge tilbage på sporet efter hård tackling tidligt i livet. De indgår nu i fællesskaber på arbejdsmarked, i uddannelse og i foreninger.

Talentudviklingsprogrammet bruger elitære principper fra den professionelle fodbold til at talentudvikle unge, der sidder fast i misbrug, angst, diagnoser eller sygemelding. De unge har fx ingen uddannelse eller erhvervserfaring, en plettet straffeattest, dårlige vaner eller passer bare ikke ind. Alligevel indeholder de masser af talent, lyder parolen i FCM Samfund. Det er blot et spørgsmål om at finde det og investere i det. Når de unge er klar, står FC Midtjyllands store netværk af over 750 virksomheder parat til at hjælpe dem videre.

Coachingen hjælper unge som fx Nathalie Dahl, som voksede op med alkoholmisbrug i familien. Efter ti måneders talentudvikling har hun det godt og er ansat som supply chain assistent i en stor virksomhed. Eller Alexander Sorang, der nu er kommet sig over fysisk og mental sygdom og i dag arbejder som træner for Loop Fitness, når han ikke passer sit job som omsorgshjælper i Herning Kommune. Eller 24-årige Christian Madsen, der med FCM Samfunds hjælp blev uddannet byggerådgiver på rekordtid trods en fortid som misbruger. Eller 22-årige Rasmus Christensen, som har rejst sig og nu tager en HF for at blive pilot.

Ansvar i lokalområde

– Vi bruger vores unikke position som en del af FC Midtjylland til at tage ansvar for positiv udvikling i området, så flere unge mennesker opnår deres fulde potentiale. FCM Samfund vil vi hjælpe de af regionens mennesker, som har det svært, med at finde og forløse det talent, som alle mennesker er i besiddelse af. Vi er forankret i stærke værdier, som forpligter os til at dyrke vores område og fundament. I vores aktiviteter skaber vi sundhed og trivsel i vores region og hjælper til at flere mennesker bliver selvforsørgende, forklarer formand for bestyrelsen i FCM Samfund, Kristian Tvergaard.

De støtter FCM Samfund

Professionelle fodboldspillere Pernille Harder, Chelsea, (Europas bedste kvindelige fodboldspiller 2018 og 2020) og anfører Erik Sviatchenko (Årets Superligaspiller, 2019/2020): Begge sidder i bestyrelsen af FCM Samfund og indgår i talentudviklingen.

Ejerne af FC Midtjylland: Matthew Benham (som også ejer Brentford FC) og Anders Holch Povlsen (Heartland): Stiller klare krav til FC Midtjylland om at bruge nogle af sine mange muskler på at forbedre livet for mennesker i lokalområdet.

750 virksomheder i FC Midtjyllands erhvervsnetværk, bl.a. sponsorpartnere Vestjylland Forsikring, Rationel, ALPI og DK Company. Tager de unge i jobtræning og ansætter dem ofte bagefter, eller støtter på anden måde.

Trygfonden: Har foreløbig støttet FCM Samfund med fem millioner kroner.

FC Midtjylland: Donerer fx hvert år 1.000 kroner per mål, truppen scorer i årets tre sidste måneder til FCM Samfunds store julegaveprojekt, hvor børn og unge fra ressourcesvage familier får sportstøj, sko og gratis medlemskab af lokal fodboldklub.