Førsteholdet

Fem nøgler til videre avancement i Ungarn

Baseret på oplevelserne fra første kamp, statistikker samt hvad der er blevet sagt i optakten, giver vi vores bud på, hvordan FC Midtjylland sikrer sig et godt resultat og videre avancement i Champions League-kvalifikationen mod Ferencvaros.

13/08/24
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

FCM kan tage et afgørende skridt mod Europas fineste klubturnering i aften, når Ferencvaros er modstanderen i returopgøret i 3. kvalifikationsrunde til Champions League.

Med en 2-0-føring i bagagen venter de ungarske mestre på Groupama Arena i Budapest, og her skal leveres en god præstation i ambitionen om videre avancement.

Modet til at true offensivt samt duellerne på siden bliver nogle af de ting, som skal lykkes.

1. At overkomme det første tryk

Groupama Arena med plads til 22.600 tilskuere er ikke hvilken som helst hjemmebane. For at finde seneste Ferencvaros-nederlag på eget græs skal vi tilbage til den 22. februar, hvor de senere turneringsvindere fra Olympiakos sejrede med 0-1 i Conference Leagues 1/16-finaler. I ligaen sidste sæson tabte man blot to hjemmekampe ud af 17.

Og der kommer tryk på til aften, hvor der forventes tæt på udsolgt i landets næststørste fodboldarena.

Kan Thomas Thomasberg tropper overkomme det forventelige første pres fra publikum og de grønklædte modstandere i den indledende fase af kampen, er fundamentet for et brugbart resultat lagt.

2. En mod en-dueller på siden

Ferencvaros’ kvaliteter er særligt at finde på kantpositionerne, hvor Adama Traoré på højre fløj har været lyn og torden fra sæsonens indledning.

Den malisiske landsholdsspiller var også et aktivt islæt i kamp ét i Herning, hvor det tydeligt var cheftræner Pasal Jansens gameplan at sætte sine kantspillere op i en mod en-dueller med FCM-backsne. I flere omgange løste Joel Andersson og Juninho dog opgaven til UG, men mon ikke Ferencvaros vil forsøge sig med samme manøvre igen.

Omvendt er der også noget at hente i den anden ende, når Aral Simsir, Darío Osorio, Ola Brynhildsen eller en tredje FCM-kant får muligheden på de omstillinger og gennembrud, der kommer til at indfinde sig.

3. Defensiv soliditet krydret med offensiv pondus

Fire clean sheets i samme antal kampe taler sit tydelige sprog. Der er blevet sat skik på FCM-defensiven, som ikke har lukket et mål ind i 416 minutters fodbold – og her er tilmed ikke inkluderet tillægstid.

Nu skal firebackkæden, sammen med resten af holdet, stå distancen på en svær udebane, hvor fokus bliver den defensive soliditet – uden at glemme at true offensivt.

– Vi forventer en modstander, der vil angribe os fra start, det er naturligt, når de er bagud med to. Men en af nøglerne bliver, at vi også skal angribe dem og gerne score. Mind-settet skal altid være at vinde kampen, og så kan det være, det ændrer sig, når vi nærmer os afslutningen, sagde Thomas Thomasberg på gårsdagens pressemøde.

4. Dødbolde i fokus

De europæiske kampe bliver ofte afgjort på marginaler, hvorfor standardisituationer – hjørnespark, indkast og frispark – også i aften kan blive altafgørende.

FCM har endnu ikke lukket et mål ind på en dødbold i denne sæson. Kan man samtidig blive endnu skarpere på de offensive muligheder, som vil byde sig, er man nået langt.

5. Varmen skal håndteres

Det estimeres at blive tæt på 30 grader ved kickoff kl. 20.00 til aften. Derfor kan varmen meget vel også blive en faktor, som FCM’erne skal forholde sig til.

Allerede mandag var fokus på at vedligeholde væske- og saltbalancen ved hjælp af for eksempel elektrolytter og forskellige former for energidrikke. I dag foretages desuden en ekstra hydreringstest forud for kampen for at sikre, at alle spillere er, hvor de skal være, når det kommer til at kunne håndtere varmen.

Aftenens opgør sendes direkte på TV3+ og Viaplay med optakt fra kl. 19.30.