Førsteholdet

Fra EM til Midtjylland: Buksa sætter ord på den første tid

Efter en hektisk sommer med slutrunde og klubskifte ser den nytilkomne angriber tilbage på de tre første måneder i det midtjyske og frem mod de kommende udfordringer.

17/10/24
Jesper Hvid
Foto: Daniel Stentz

47 minutter. Længere tid skulle Adam Buksa ikke bruge for at score sit første FC Midtjylland-mål.

Siden skiftet til det midtjyske er det i alt blevet til ti kampe og fire mål på klubplan for den polske angriber, der også kom på måltavlen under sommerens EM-slutrunde.

Efter lidt over tre måneder i klubben ser den nytilkomne spydspids tilbage på starten, der både noterer sig for succesfulde øjeblikke og svære tider.

– Alle i og omkring klubben har været fantastiske til at få mig og min kone til at føle os velkommen siden den første dag. Spillere, trænere og administration har gjort, at vi har følt os hjemme lige siden, vi ankom. Det er vi meget taknemmelige for, fortæller Adam Buksa.

Fra slutrunde til spillerpræsentation

Dagen er den 16. juni. Der er fodboldeufori i Europa, og Polen spiller mod Holland på Volksparkstadion i Hamborg. De to nationers første kamp til EM-slutrunden.

16. minut. Et hjørnespark fra Piotr Zieliński finder Adam Buksa, som stiger til vejrs og dirigerer bolden i nettet. 1-0-føring til det polske landshold.

25 dage senere blev selvsamme Adam Buksa præsenteret som ny FCM-spiller. En sjov, men hektisk tid for den 1,94 meter høje angriber.

FC Midtjylland henter polsk landsholdsangriber i RC Lens

– Der skete mange ting for mig i den periode, men det var virkelig fedt. Det var stort at kunne repræsentere sit land til en slutrunde. Og så var det spændende at komme ind på et hold, der var godt i gang med forberedelserne til den nye sæson.

– Jeg kom ind i en velfungerende trup, hvor det var nemt at falde til. Det gjorde, at jeg kunne fokusere fuldt ud på at levere på banen. Personligt var det, som jeg gerne ville have det. Jo hurtigere, man kommer til at spille, jo hurtigere kommer man til at kende sine holdkammerater, siger angriberen med nu 18 landskampe på CV’et.

Debutkamp med mål til følge

Sæsonens første 3F Superliga-kamp. En udekamp mod AGF med Buksa i startopstillingen, og så er vi tilbage ved de 47 minutter fra indledningen. For i netop det spilleminut fandt et Aral Simsir-indlæg pandebrasken på den 28-årige polak, som kunne juble over sit første FCM-mål.

Netop tilvænningsperioden var kort for den nytilkomne polak, der spillede sin første officielle kamp blot otte dage efter ankomsten til dansk fodbold.

– Det var vigtigt for mig at komme godt i gang og vise mine holdkammerater, fansene og trænerstaben, hvad jeg har at byde på. Så det var en fin måde at starte på, selvom vi dog gerne ville have vundet den første kamp.

– Jeg følte mig godt tilpas på banen og fandt sammenspillet med holdkammeraterne meget naturligt. Systemet med to oppe foran på et angribende og aggressivt hold passer godt til den måde, jeg kan lide at spille fodbold på. Det var en god periode, lige indtil jeg desværre blev skadet.

Lys for enden af tunnelen

De flotte præstationer på banen betød, at Buksa igen gjorde sig fortjent til at spille for landsholdet. Angriberen afløste FC Barcelonas Robert Lewandowski på udebane mod Skotland, men den nye FCM-spiller pådrog sig en skade i opgøret.

Det har betydet, at den polske angriber ikke har været i aktion siden. En frustrerende periode efter den gode sæsonstart.

– Jeg har været holdets største fan i de kampe, hvor jeg ikke har været med. Men det er klart, at man vil gøre alt for at være på banen, så det har været smertefuldt at skulle se holdet fra sidelinjen. Men det er en del af spillet, og tiden udenfor har for eksempel givet mig mere tid i styrkelokalet og til at arbejde med nogle mentale aspekter.

– Nu er jeg nået til et sted, hvor jeg igen træner fuldt med, og jeg ser frem til at komme tilbage og hjælpe holdet på banen. Det er det, man allerhelst vil som spiller. Jeg glæder mig til igen at få græs under fødderne på kampdage, fortæller Buksa.

– Vi skal blive ved med at bygge på

På den anden side af den netop overståede landsholdspause venter et tætpakket kampprogram, hvor FCM gør sig gældende i tre forskellige turneringer.

– Som hold er vi et godt sted i øjeblikket, men vi skal blive ved med at bygge på og udvikle os. Vi har fået restitueret i den sidste uges tid, så nu handler det om at komme med fuld fart, når vi skal spille kampe igen.

– Vi skal præstere i flere turneringer, hvilket man som spiller ser meget frem til. Jeg glæder mig meget til at spille i ligafasen i Europa League, hvor vi også får nogle spændende kampe – både herhjemme og på udebane.

Adspurgt til, hvad man i spillertruppen sigter efter, fremhæver den 28-årige målscorer ærgerrigheden og sulten hos sine holdkammerater.

– Vi vil altid vinde vores næste kamp. Det er mindsettet her i klubben, og det er sådan, vi kommer til at gå på banen til alle vores kampe. Vi vil gøre alt for at forsvare sidste sæsons mesterskab, og så skal vi fortsætte vores gode europæiske start. Lige nu er vi et godt sted, så det handler om at blive ved med at bygge på, siger Adam Buksa afslutningsvis.