Klubben

Fra Malmø til Midtjylland – en sæsonkortholders historie

41-årige Casper Gammelgaard har været fan af FC Midtjylland lige siden fusionen i 1999, og der har været mange sjove og fede oplevelser undervejs. Hør Caspers historie i første udgave af artikelserien om vores sæsonkortholdere.

19/07/21
Nicolai Jepsen Houe
Foto: Daniel Stentz

I FC Midtjylland findes der sæsonkortholdere med mange forskellige historier. Fælles for dem alle er dog kærligheden til klubben. Henover sommeren kan du i denne artikelserie høre forskellige historier fra nogle af vores sæsonkortholdere. Vi lægger ud med Casper Gammelgård, som er født i Herning, men som har boet mange år i udlandet og netop er vendt hjem til Herning igen.

Hvem er Casper Gammelgaard?

Casper Gammelgaard er 41 år og arbejder som paramediciner. Han bor i dag i Herning med sin kone og deres to børn. Casper og hans familie har boet mange år i både USA og Sverige, men er nu vendt hjem til Herning. Derfor har hele familien erhvervet sig sæsonkort hos FC Midtjylland.

Siden før 1999 har Casper fulgt med i den lokale fodbold og har regelmæssigt været på stadion i både Herning Fremad og Ikast FS. Så da Casper først fik nyheden om en fusion, var det naturligvis noget, han fulgte meget med i. For Casper var fusionen positiv, og han så store muligheder i den nye klub, han skulle følge. Dog var han lidt skeptisk overfor, om økonomien kunne slå til i et relativt stort og nyt projekt.

Casper fortæller også, at han i sin tid var skuffet over navnet “FC Midtjylland”.

– Man starter fra bunden og har frihed til at vælge præcis det fede navn, man har lyst til, og så ender man med FC Midtjylland, som jeg dengang syntes var lidt kedeligt, udtaler Casper og uddyber:

– I dag kan jeg dog godt se, hvorfor det var smart at samle hele regionen under én klub og ét navn. Det giver en lokal forankring og et fællesskab, som både Herning og resten af regionen bør være stolte over.

BW East og United-kampen

Kort efter dannelsen af FC Midtjylland boede Casper i København. Her mødte han mange, der forsøgte at få ham til at følge F.C. København. Casper var ofte i Parken og se fodbold, men hans hjerte lå dog stadig på heden. Derfor blev Casper i stedet en af de første medlemmer af BW East. Hans medlemskab i fangruppen på Sjælland har givet ham et vigtigt fællesskab omkring FC Midtjylland, som han ikke kunne få andre steder på daværende tidspunkt.

Gennem medlemskabet får Casper også fulgt med, da han senere flytter til Malmø. Dette giver ham en af hans mest mindeværdige FCM-oplevelser.

– Jeg kan huske, at jeg en morgen i 2016 bliver ringet op af Jan fra BW East. Han fortalte, at FC Midtjylland ville give billetterne til aftenens kamp mod Manchester United, hvis vi i BW East kunne fylde en hel bus med fans. Jeg skyndte mig at ringe til min makker David, som boede i Malmø, og han ville hellere end gerne med til kampen, fortæller Casper med entusiasme i stemmen:

– Da vi ankommer til Herning i en fyldt bus, bliver vi ved en fejl guidet hen til udebaneområdet, og vores bus bliver derfor parkeret ved siden af de engelske fans. På trods af at vi vinder over mægtige United, var der dog god stemning efter kampen. Her delte vi øl med englænderne og talte om resultatet. Min makker fra Malmø har siden dengang været FC Midtjylland-fan. Turen tilbage til Sjælland husker jeg dog ikke ret meget af, fortæller Casper med et grin.

For Casper var det også til United-kampen, at Paul Onuachu med sin scoring for alvor blev spillet ind i truppen.

– Jeg kan huske, at på stadion var det en blanding af “skyyyyyyyd” og “nej, nej, nej”, kort inden Paul scorer mod United.

Kendskabet til FC Midtjylland i udlandet

Da FC Midtjylland i 2008 spiller mod engelske Manchester City, bor Casper i en ældre amerikansk kvindes kælder i Boston. Boston er en by med mange irere, og der er derfor en stor kærlighed til “soccer” i den amerikanske by. Der var dog ingen her, der havde hørt om FC Midtjylland.

– En formiddag kommer kvinden, jeg bor hos, ned til mig i kælderen og fortæller mig, at jeg skal tænde for TV’et og slå over på ESPN. Med store bogstaver står der henover skærmen “Breaking News: The Greatest Upset in European Soccer in Years”. Her går det op for mig, at FC Midtjylland har vundet over Manchester City på udebane – det var vildt.

Derfor skulle Casper finde en måde, hvorpå han kunne følge med i returkampen fra Boston.

– Kampen skulle spilles om formiddagen amerikansk tid, så der var ingen af sportsbarerne, der havde åbent. Jeg ringede til sportsbaren “The Phoenix” for at høre, om de ville åbne, så jeg kunne se kampen. Det kunne de ikke, men de ville godt åbne bagdøren for mig og åbne for en ølhane, så jeg kunne følge kampen. Jeg sad derfor helt alene sammen med rengøringspersonalet på en bar i Boston og fulgte returopgøret mod Manchester City. Det var desværre ikke en kamp, jeg husker særligt positivt, udtaler Casper.

I hans tid i Malmø har han også oplevet et øget kendskab til FC Midtjylland. Især klubbens europæiske kampe har givet omtale i Malmø. Da Casper skulle flytte tilbage til Danmark, brugte han et svensk flyttefirma. De svenske flyttemænd vidste til Caspers overraskelse godt, at Herning er den by, FC Midtjylland spiller i.

FC Midtjylland og klubbens fans

Fra Caspers synsvinkel er FC Midtjylland de seneste år blevet en storklub med en stor opbakning bag sig, hvilket har bidraget meget til lokalsamfundet – også mere end klubben får kredit for.

– Jeg synes, at man i Herning godt kan være blevet lidt forvænt med, at FC Midtjylland klarer sig så godt. Det er langt de færreste byer med 50.000 indbyggere, som har en fodboldklub, der spiller Champions League-gruppespil, og som sælger spillere til så mange millioner, som FCM gør.

Han mener, at man i klubbens opland skal huske på, hvor langt FC Midtjylland er kommet på 22 år, og hvor stor en betydning klubben har for lokalsamfundet.

– Vi skal være bedre til at stå sammen i de forskellige fangrupper. FC Midtjylland er efter min mening en klub, hvor der skal være plads til alle – både sponsorer, familier og de hardcore fans. Når vi som fans står sammen, kan vi skabe en endnu vildere stemning og fællesskab omkring klubben og på den måde give tilbage til vores klub.

På hjemmefronten har Casper – med sine egne ord – “hjernevasket” både sine børn og sin kone til i dag at være fans af FC Midtjylland. Dette tilhørsforhold hjalp også med flytningen fra Malmø tilbage til Herning, fortæller Casper og uddyber:

– Mine drenge var bekymrede for at skulle flytte skole fra Malmø til Danmark. Da vi går en tur i Herning, og jeg viser drengene, hvor de skal gå i skole, møder vi helt tilfældigt Awer Mabil og Dion Cools på vores gåtur. Drengene fik taget et billede med dem begge, og jeg tror personligt, at det hjalp på deres indstilling til at skulle flytte, slutter Casper.