Divisionsforeningen og 3F Superliga har lanceret en konkurrence, som hylder de mange tusinde fodboldfans, der hver eneste uge viser loyalitet, kærlighed og passion for deres hjerteklub. Hver 3F Superligaklub indstiller en kandidat til konkurrencen, hvor en nedsat komité efterfølgende vil kåre Årets Fan.
Holger Merrild er definitionen på en ildsjæl. Han fulgte fodbolden i det midtjyske langt før, der var noget, som hed FC Midtjylland, og omkring år 2000 blev han for første gang frivillig i klubben.
– Omkring årtusindeskiftet kom daværende Team Manager i FCM, Jimmy Laursen, hen til mig på Ikast Stadion til en kamp og sagde: “Du er her alligevel hver gang, så du kan da lige så godt lave noget.” Dengang var min søn kun syv år, og jeg var selv omkring de 35 år, mindes Holger tilbage og fortsætter:
– Sådan startede min frivillighed. Så stod jeg ude bag Ulvemobilen og frøs, mens jeg delte VIP-billetter ud og tegnede medlemskaber til det, der blev kaldt “Ulveklubben”. Når kampen gik i gang, smækkede vi dørene og gik ind og så fodbold.
Holger Merrild startede faktisk med at følge fodbolden i Herning-Ikast helt tilbage i 1970’erne. Han var hverken fan af Herning Fremad eller Ikast fS, men derimod naboklubben Herning KFUM.
– Jeg kom jo egentlig bare på stadion for at se noget god fodbold. Det er sjovt at tænke på, at nogle af dem, jeg kom for at se spille på stadion dengang, står nede i Grill 1 nu.
Skaber minder med sønnike
Holgers søn blev trods sin unge alder også hurtigt frivillig i FC Midtjylland. En unik mulighed for at skabe minder som familie.
– Det blev efterhånden til en familieting og noget, jeg gjorde sammen med min søn. Han bor i Nørresundby nu, så det er ikke tit, han er med længere, men han følger stadig klubben lige så dedikeret som jeg. Det har været fantastisk at kunne have den her ting sammen, fortæller Holger Merrild.
Både Holger og hans søn kunne i 2014 fejre ti års jubilæum som frivillige på MCH Arena. Og selvom Holger blev en del af klubben ved en tilfældighed, stod det alligevel skrevet i stjernene.
– Jeg har altid lavet frivilligt arbejde; jeg har været ungdomstræner, bestyrelsesmedlem i en fodboldklub og med i en skolebestyrelse. Frivilligt arbejde er en del af mig, og det er noget, jeg har forsøgt at give videre. Jeg har et netværk, andre har et netværk, og det har så spredt sig som ringe i vandet. Vi har det altid hyggeligt, når vi er sammen om en ret stor arbejdsopgave.
Søvnløse nætter
Holger dækker flere arbejdsopgaver på en kampdag. Det største ansvar ligger ved rengøringen på tribunerne, hvor den 58-årige herningenser har ansvaret for et hold af omkring 50 frivillige (25 per kamp, red.). Her koordinerer han og sørger for, at alt kører i en lind strøm.
– Der er meget stor forskel fra i starten og nu. Man kan godt mærke, det er blevet big business. Engang skulle vi vende hver eneste krone, hvorimod jeg i dag bare skal sige, hvis jeg for eksempel mangler en vogn til et eller andet. Så står den der nærmest lige bagefter, ligemeget om den koster flere tusinde kroner.
Skal du så være her de næste 25 år?
– Ja, det skal jeg vel nok. Jeg var tæt på at kaste håndklædet i ringen for noget tid siden, da jeg havde svært ved at skaffe nok frivillige folk. Der kunne jeg pludselig ikke sove om natten, og det er jo ikke godt. Jeg ved, hvad det kræver og betyder. Nu har vi fået sat en god ordning op, hvor vi melder ind, hvad vi kan lave med de folk, vi er.
Og selvom Holgers forhold til FC Midtjylland ikke kun er betonet af resultaterne på banerne, men også af alt det udenom, er det fortsat de sportslige præstationer, som er i højsædet:
– Normalt er jeg meget musikalsk, men jeg kan ikke klappe på to eller fire, når jeg ser en FCM-kamp. Jeg har haft nætter, hvor jeg nærmest ikke har kunne sove, hvis det går klubben dårligt.
– Det føles som en leg at gøre rent, hvis vi vinder. Og taber vi, er det lig det modsatte, fortæller Holger.