Førsteholdet

Fysisk træner Yannick Durand giver indblik i pre-season

Yannick Durand er ny 'Head of Physical Performance' i FC Midtjylland. Nedenfor giver vi et indblik i, hvordan den 39-årige franskmand arbejder med spillerne i pre-season, så de står skarpest muligt til 3F Superligapremieren om to uger.

06/07/23
Christian Rothausen
Foto: William Marinus Vingtoft

Yannick Durand blev i midten af maj præsenteret som ny ‘Head of Physical Performance’ i FC Midtjylland. Han tiltrådte for alvor, da spillerne for snart to uger siden mødte ind til pre-season forud for den nye sæson, og dermed er arbejdet gået i gang for at skærpe og gøre spillerne klar til opgaverne, der venter.

– Det hele er nyt, og der er mange ting, jeg fortsat skal tilpasse mig. Samtidig forsøger jeg også at komme med mine inputs fra alt det, jeg har taget med mig i løbet af min karriere. Men jeg har haft en god – og travl – start, siger Yannick Durand, som forinden FCM har været otte år i SønderjyskE.

FC Midtjylland styrker den fysiske sektor

Som ny i klubben forsøger Yannick Durand at drage inspiration af tingene i Midtjylland, samtidig med han trækker på egne erfaringer fra både fodbold men også atletikkens verden.

– Det første, jeg gør, er at prøve at være tæt på spillerne, så jeg forstår, hvor de er både fysisk og personligt. Det kombinerer jeg naturligvis med min viden.

– Jeg har et stort fokus på løbemekanik. Mine øjne er vant til det qua min fortid, og jeg kan ofte se på spillernes kropssprog og -holdning, hvornår de er fysisk udmattede. Jeg prøver at kombinere det med alle de tal, vi får gennem vores data, fortæller den nye FCM’er.

Maks på intensitet

FCM-spillerne mødte den 26. juni ind efter sommerpausen. Her ventede en lang række fysiske tests, men sidenhen er der blevet gået til den på træningsbanen.

– De første dage handlede mest om tests. Det var vigtigt for mig for at finde ud af, hvor spillerne var fysisk, og hvad vi kunne kræve af dem. Derefter brugte vi nogle dage, hvor spillerne skulle vænne sig til bolden, retningsskifte og banen. Dernæst har vi haft nogle dage, som har været hårdere, siger Yannick Durand og fortsætter:

– Og det er egentlig den samme hårde intensitet, vi vil bevare i næste uge, inden vi begynder at trappe ned igen, så spillerne er friske til kampen mod Hvidovre. Lige nu skruer vi så meget op for intensiteten, at spillerne ofte er mere trætte, end de vil være efter et træningspas midt på sæsonen.

Den nye ‘Head of Physical Performance’ kan generelt melde om en tilfredsstillende fysisk forfatning i truppen.

– Vi ser godt ud. Spillerne er intense til træning, og vi kan tydeligt se, de har haft en kort pause og gjort de ting, der skal til, for at vende tilbage i en god fysisk forfatning. Derfor kan vi også have mere fokus på det taktiske, fordi de er fitte.

– Alt er på topniveau

Udover SønderjyskE har Yannick Durand også en fortid i Aarhus Fremad. Det er ingen hemmelighed, at det nye byggeri i Ikast er af en kvalitet, den 39-årige fysiske træner ikke har været vant til.

– Det er en voldsom bygning med et gym, der er på topniveau. Vi har en yoga-sal, og vi har mulighed for at gå mere i detaljer. Vi har en god træningsbane. Vi har et ‘recovery’-område med koldbade, varmebade og sauna, som gør, at spillerne bedre kan restituere og optimere alle små detaljer, siger han og uddyber:

– Jeg har set en masse træningscentre fra den franske liga, og jeg må sige, det er top her. Det er noget, der giver motivation hos både trænere og spillerne, og vi har nogle perfekte vilkår for, at folk kan præstere.

Nu venter der to uger mere på træningsbanen – og derudover tre testkampe – inden sæsonåbneren mod Hvidovre IF står for døren. Og Yannick Durand glæder sig til at mærke suset på MCH Arena:

– Jeg glæder mig til at komme i gang med turneringen og mærke fansene på stadion. Jeg har oplevet det som modstander, men jeg glæder mig til at være på den rigtige side. Nu skal jeg bare lære at holde af ‘ulvehylet’, når der bliver scoret. Haha.

Stor pre-season dækning til de første to testkampe