I starten af december har Aral Simsir og Adam Gabriel delt julegaver ud til børn fra familier med skrøbelig økonomi. Overrækkelserne har fundet sted i Midt- og Vestjylland, hvor forældre og skolepersonale har kunnet ansøge om en helt særlig oplevelse til børn, som trænger til en stjernestund.
– De her børn måtte ellers bare se på, mens deres venner finder fællesskab, glæde og kondi i den lokale sportsforening. Deres forældre har desværre ikke haft råd til fodboldstøvler og medlemskab. Derfor er det en kæmpe glæde at give dem fri adgang til et fællesskab, vi selv sætter enormt meget pris på, siger Aral Simsir.
Unge får hjælp til at finde job eller uddannelse
Det er FC Midtjyllands afdeling for ”tilbagebetaling” til det samfund, som har skabt klubben.
Organisationen er især kendt for projektet ”Sammen Går Vi På Banen”, der hjælper unge, der er gået i stå på grund af sygdom, ledighed eller misbrug. De unge får et kærligt skub, som hjælper over halvdelen af dem i varende job eller uddannelse. Projektet bygger på superligaklubbens erfaring med at træne toptalenter inden for fodbold, men kræver ikke interesse eller deltagelse i sport.
Det er unge fra ”Sammen Går Vi På Banen”, som har pakket årets 210 tasker til lokale børn. De unge hjælper også med at dele julegaverne ud. Det samme gør tidligere minister Helge Sander, som sidder i bestyrelsen af FCM Samfund.
Gaven, der bliver ved med at give
Tasken med sportsudstyr hjælper børnene ind i et givende og sundt fællesskab i den lokale sportsklub. Undersøgelser viser, at efter før børnene fik gaven, var kun hver tredje af dem medlem af en sportsklub. To år efter, de har fået gaven, er mere end fire ud af fem stadig medlem.
Det er femte år i træk, at FCM Samfund deler julegaver ud i det midt- og vestjyske. I alt har 1.200 børn og unge modtaget de bugnende sportstasker med fodboldstøvler, træningstøj, håndklæder, drikkedunke, et års medlemskab til en lokal fodboldklub og en billet til en 3F Superligakamp.
– Vores mål er at give så mange børn og unge som muligt adgang til en fodboldklub, hvor de møder stærke sociale relationer og fællesskaber, fortæller Preben Rokkjær, CEO i FCM Samfund, og fortsætter:
– Også de lokale sportsklubber får en gave. Vores undersøgelser viser, at de unge ofte får lokket deres forældre med i klubben. Antallet af aktive forældre i klubberne fordobles i forhold til før, familien fik julegaven.
Gaveregnen er blandt andet betalt af FC Midtjyllands førsteholdstrup, der donerer 1.000 kr. for hvert mål. Også FCM Samfunds partnere, Vestjylland Forsikring, Rationel, ALPI, Fog & Venø samt DK Company har bidraget til gaven.
Fakta om FCM Samfund
FCM Samfund er et selvstændigt selskab, som fungerer som CSR-afdeling for FC Midtjylland. CSR står for Corporate Social Responsibility og er dermed fodboldklubbens organisation for ansvarlighed. Formålet med afdelingen er at give tilbage til det samfund, klubben er skabt af.
Siden 2019 har FCM Samfund praktiseret talentudvikling uden for fodboldbanen med fokus på at udbrede fordele ved det stærke fællesskab omkring FC Midtjylland til resten af lokalsamfundet. Projektet hedder “Sammen Går Vi På Banen” og er en beskæftigelses- og udviklingsrettet indsats for personer over 18 år. Talentudviklingen foregår i tæt dialog og samarbejde med det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, folkeskoler, sundhedsvæsen, kommuner og frivillige netværk.
På baggrund af nationale og internationale erfaringer har FCM Samfund skabt en bredtfavnende base, som varetager indsatsen for rehabilitering af unge. 165 unge har været gennem projektet og yderligere 30 er undervejs.
Ud over “Sammen Går Vi På Banen” afholder FCM Samfund oplæg om talentudvikling til folkeskoleelever. Organisationen koordinerer årligt et stort julegaveprojekt, hvor børn fra familier med begrænset økonomi får foræret medlemskab til det givende foreningsfællesskab i den lokale fodboldklub. Børnene får også en stor taske med sportstøj, fodboldsko og andet udstyr. Gaverne uddeles af 3F Superligaspillere fra FC Midtjylland og unge fra “Sammen Går Vi På Banen.
FCM Samfund har hovedkontor i MCH Arena i Herning og lokalafdeling i Ikast, Holstebro og Thisted med seks afdelinger mere på vej, så hele regionen dækkes. Der er ni ansatte og 45 frivillige. Indsatsen er finansieret af Vestjylland Forsikring, Rationel, ALPI, DK Company, Fog & Venø, FC Midtjylland samt Trygfonden.