Førsteholdet

Hvem er AFC Ajax?

Hvis du ligesom mange andre midtjyske fodboldfans har svært ved at vente på UEFA Champions League-opgøret mod AFC Ajax i aften, kan du her fordrive ventetiden med at læse lidt op på aftenens hollandske modstandere på MCH Arena.

03/11/20
Ulrik Forsom
Foto: Getty Images

AFC Ajax er fra den hollandske hovedstad Amsterdam, hvorfor de typisk er bedst kendt som Ajax Amsterdam. Klubben er stiftet i år 1900 og det er faktisk den mest succesfulde hollandske fodboldklub. De har således vundet 34 hollandske mesterskaber og har fejret 19 pokaltriumfer.

I den seneste sæson blev de dog ikke officielt mestre, da Eresdivisie (Æresdivisionen) blev lukket ned på grund af Corona-pandemien. De er dog indtrådt i Champions League, da de på nedlukningstidspunktet lå på førstepladsen i ligaen.

Et særligt kælenavn og en særlig identitet

Hvis vi kigger på klubbens historie, så er der et par sjove historier som man kan hæfte sig ved. AFC Ajax er opkaldt efter den græske sagnhelt Ajax, og derfor er det ene af deres ”kælenavne” da også oplagt. De bliver således ofte omtalt som de Godezonen (gudesønnerne).  Omvendt er et af deres andre kælenavne lidt mere specielt. Således bliver de i Holland også omtalt som de Joden (Jøderne), og det er faktisk et kælenavn som klubben har taget til sig. Men hvor kommer det kælenavn fra?

Man skal faktisk helt tilbage til mellemkrigstiden, hvor Amsterdam blev opfattet som et sikkert sted for jøder, hvorfor der kom en relativ stor indvandring af europæiske jøder til byen. På det tidspunkt lå AFC Ajax’ hjemmebane nabo til et af byens største jødiske områder. Derfor blev klubben opfattet som værende jødisk blandt fans af andre klubber.

Det var en identitet som klubbens egne fans tog til sig og op igennem 1970erne og 1980erne har man kunnet opleve israelske flag og endda hebræiske sange til hjemmekampene. Generelt er AFC Ajax en klub, der har gjort meget ud af at omfavne forskellige identiteter i klubben, ikke kun religiøse minoriteter, men klubben har også været arnested for mange sydamerikanske spillere, der senere har fået store karrierer i Europa. Her kan for eksempel nævnes Luis Suarez og den nigerianske angriber Nwanko Kanu, der senere i karrieren kom til at repræsentere blandt andet Inter Milan og Arsenal FC.

Ligeledes er en række spillere, der kom til Holland med rødder i den tidligere hollandske koloni Surinam kommet igennem AFC Ajax’ akademi og fået store karrierer. Blandt andre den hollandske topangriber Patrick Kluivert, der i øvrigt var med til at vinde AFC Ajax’ seneste store trofæ, da de i 1995 højst overraskende vandt Champions League med en sejr på 1-0 over Juventus FC på mål af netop Kluivert.

Den nordiske vinkel

Såvel klubben AFC Ajax som selve Holland havde sin storhedstid som fodboldnation i 1970’erne, hvor stjernespilleren Johan Cruyff var omdrejningspunktet for den hollandske træner Rinus Michels opfattelse af hvordan fodbold skulle spilles. Holland, og i særdeleshed AFC Ajax, udviklede konceptet Totalfodbold og var i årene mellem 1974 og 1980 velsagtens det absolut bedste landshold i verden.

Omdrejningspunktet for landsholdet var Cruyff, der frem til 1973 var den store stjerne i AFC Ajax indtil han i 1973 tog til FC Barcelona og var med til at forvandle den klub til en europæisk mastodont. Efter Cruyff forlod AFC Ajax var det et par mere nordisk klingende navne, der var med til at promovere klubbens totalfodbold. I 1975 kom de to danske spillere Frank Arnesen og Søren Lerby til den hollandske hovedstad, og de to blev blot de første i en lang række af danskere der kom til AFC Ajax op igennem 1980erne. Senere kom blandt andre også store navne som Jesper Olsen, Jan Mølby og Henning Jensen til klubben.

Den nordiske invasion i Holland er fortsat efter 1980erne, og faktisk er det i disse år første gang siden begyndelsen af dette årtusinde at AFC Ajax ikke har en dansker på førsteholdet, og de fleste store danske spillere har været forbi AFC Ajax, heriblandt også brødrene Laudrup og Christian Eriksen. I aften kan danske Victor Jensen, der til dagligt spiller på reserveholdet Jong Ajax, i øvrigt også komme på banen, da den danske offensivspiller er udtaget til kamptruppen grundet Corona-karantæner hos aftenens modstandere.

Det er dog ikke kun danske spillere, der har været forbi AFC Ajax. Også svenske, norske og sågar finske landsholdsspillere har været forbi den nordiske klub i Holland. Heriblandt er naturligvis Zlatan Ibrahimovic det største navn, der har trukket den rød-hvide trøje over hovedet.

AFC Ajax er ikke hvad de var

AFC Ajax er med andre ord en klub, der på omdømme er en velkendt klub i danske medier og i hos danske fodboldfans. De har siden 1970’erne været kendetegnet ved en offensiv spillestil og har altid udviklet angribere i topklasse.

Den nyeste historie taler sit tydelige sprog, da de i 2019 blot var få minutter fra at stå i en Champions League-finale. Men med til historien hører også at AFC Ajax er en klub, der i langt højere grad end tidligere udvikler spillere til større klubber. De er en del af fødekæden i europæisk fodbold og er ikke længere i toppen af den kæde. Derfor ser man også en trup der indeholder mange unge spillere, hvilket er et typisk kendetegn ved AFC Ajax. Det betyder så også at resultater svinger. Den ene uge taber AFC Ajax med 1-0 til Groningen for i næste uge at vinde med 13-0 over Venlo.

I aften skal vi have de første point i Champions League. Forudsætningerne er der. Troen er der. Viljen skal være der.

Kampen spilles i aften kl. 21.00 på MCH Arena.

Følg kampen

FC Midtjylland – Ajax fløjtes i gang 21.00 tirsdag aften. Du kan se kampen direkte på TV3+ eller følge det i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

Som altid kan det anbefales at følge med i matchcenteret i FCM-appen eller på fcm.dk. Her får du live statistik såsom Expected Goals samt Heat- og Touch Maps for alle spillere.

Matchcenter FCM – Ajax