Førsteholdet

Hvem er Ferencvaros? Bliv klogere på tirsdagens modstander

I morgen går det løs, når Ferencvaros igen venter i 3. runde af Champions League-kvalifikationen. Bliv klogere på vores modstander her.

12/08/24
Jesper Hvid
Foto: Alamy

FC Midtjylland spiller i morgen andet opgør i Champions Leagues 3. kvalifikationsrunde ude mod Ferencvaros, hvis pokalskab er fyldt med nationale titler.

Det bemærkede vi i det første opgør

Nedenfor kan få et indblik i den ungarske mesterklub.

Historie: Ferencvárosi TC, som klubben officielt hedder, blev stiftet tilbage i 1899 og er i dag den førende klub i ungarsk fodbold.

Stadion: Holdet spiller sine hjemmekampe på Groupama Arena, som ligger i den ungarske hovedstad, Budapest. Her er plads til 22.600 tilskuere ved internationale kampe, hvilket gør hjemmebanen til det næststørste stadion i Ungarn. Kun nationalstadionet, Puskás Arena, med plads til tæt på 70.000 ligger højere på listen.

Trofæer: I klubbens lange historie er Ferencvaros det mest vindende hold i ungarsk fodbold. Trofæskabet er særligt fyldt med pokaler fra den nationale liga, som Budapest-klubben i seneste sæson vandt for 35. gang. Derudover har mandskabet også formået at vinde den ungarske pokalturnering 24 gange.

Europæiske højdepunkter: Den nationale succes har også betydet deltagelse i nogle af de finest internationale selskaber. To gange i 90’erne og senest i 2020 var holdet i gruppespillet i Champions League, samme år som FCM også brød igennem til det forjættede land. Deres kampagne bød på kampe mod FC Barcelona, Juventus og Dynamo Kiev, der udmøntede sig i et enkelt point. Klubben har været i europæisk gruppespil fem sæsoner i træk – i sidste sæson Conference League, hvor man blev 2’er i sin gruppe og slået ud af de senere vindere, Olympiakos, i 1/16-finalerne.

Dansk modstand i Europa: I Europa League-kvalifikationen i 2017 mødte FCM og Ferencvaros også hinanden. Her blev det til midtjyske sejre på både hjemme- og udebane. I kamptruppen til begge opgør var André Rømer fra det nuværende FCM-hold. Udover kampene mod de forsvarende danske mestre har de ungarske ditto også spillet mod FCK og Brøndby tilbage i henholdsvis 2003 og 1990.

Sommerens transfervindue: Ferencvaros har været aktive i dette vindue og skiftet en del ud i truppen fra sidste sæson. Ud er blandt andet gået 19-årige Krisztián Lisztes, som er skiftet til Eintracht Frankfurt efter ti mål i 34 kampe i sidste sæson. Ligeledes er kantspilleren Marquinhos taget videre. Brasilianeren, der stod for 17 målinvolveringer i 48 kampe i fjor, er taget til Spartak Moskva.

Den ungarske klub har blandt andet fået kantspiller Kady Borges og midtbanemand Philippe Rommens til klubben. De kommer fra henholdsvis Krasnodar og Go Ahead Eagles. Begge spillere har fået spilletid i de første tre kampe.

Profiler: En spiller, der ikke har fået spilletid i sæsonens første kampe, er sidste års topscorer, Barnabás Varga. Landsholdsangriberen scorede 29 mål i sidste sæson kombineret med 12 assists. Det medførte en udtagelse til EM-slutrunden, hvor ungareren startede inde i alle gruppekampe, og scorede et enkelt mål.

Fløjspiller Adama Traoré har taget over efter salget af Marquinhos og skaden til Barnabás Varga, og med fire mål i de første tre kampe er sæsonen blevet åbnet med lyn og torden for den 29-årige maliser.

I den anden ende af banen har Ferencvaros et klubikon i Dénes Dibusz. Den 33-årige målmand står noteret for 415 kampe for den ungarske storklub, hvilket er flest i klubbens historie. Rekordholderen, som også er anfører, vil, med al sandsynlighed, vogte buret på MCH Arena.

Cheftræner: I spidsen for holdet står hollandske Pascal Jansen, som denne sommer kom til klubben. Kampen i morgen bliver nummer fire for den 51-årige cheftræner, der kom til ungarsk fodbold efter at have besiddet selvsamme rolle i AZ Alkmaar. I de første tre kampe har hollænderen gjort brug af et 4-2-3-1-system med lutter sejre til følge.

100 kampe som cheftræner i FCM: Stort interview med Thomasberg