Førsteholdet

Hvem er PAOK FC? Et kig på modstanderen

Bliv klogere på historien bag den græske klub, som torsdag aften gæster MCH Arena i UEFA Conference League.

16/02/22
Jens Risom
Foto: Getty Images

Den to måneder lange vinterpause er forbi, og der er igen lagt i kakkelovnen til store kampe for FC Midtjylland.

Den første opgave for Bo Henriksens mandskab er i knockout-runden i UEFA’s nyeste turnering Conference League. FCM kvalificerede sig hertil via tredjepladsen i efterårets Europa League-gruppespil.

Her møder vi de græske vicemestre og pokalvindere fra PAOK FC, som blev nummer to i gruppespillet i Conference League efter F.C. København.

PAOK FC stammer fra Grækenlands næststørste by Thessaloniki, som ligger i landets nordlige region, og blev stiftet tilbage i 1926. Siden har de vundet tre mesterskaber med det seneste i 2019, og PAOK FC har generelt været storklubben Olympiakos’ førsteudfordrer i nyere græsk fodboldhistorie. Det kommer også til udtryk ved, at PAOK FC har vundet pokalturneringen fire gange i de sidste fem år.

Skruer vi tiden lidt længere tilbage, blev PAOK FC oprettet af græske flygtninge, som flygtede fra Konstantinopel til Thessaloniki i eftermælet på den græsk-tyrkiske krig, som fortsatte lidt længere end 1. verdenskrig og sluttede i 1922.

Der skulle gå lige præcis 50 år fra klubbens oprettelse til, at PAOK FC vandt sit første mesterskab i 1976. Succesen blev gentaget i 1985, inden den græske klub oplevede en længere periode uden titler, som i stedet blev vundet af de store Athen-klubber. Til gengæld er PAOK FC aldrig rykket ned fra Grækenlands bedste række.

Stor udvikling i de senere år

PAOK FC har hjemmebane på Stadio Toumba, som har plads til godt 28.000 tilskuere. Covid-19-restriktioner i Grækenland betyder dog, at der i øjeblikket maksimalt må lukkes 1.000 tilskuere ind på stadion.

Fansene på Stadio Toumba har dog kunne nyde stor resultatmæssig fremgang over de senere år. Det skyldes i høj grad den russiske rigmand Ivan Savvidis, som overtog ejerskabet af PAOK FC i 2012.

Siden har klubben oplevet et stort opsving og vundet fem titler i de ti år, hvilket kulminerede med The Double i 2019. Samtidig har PAOK FC haft masser af europæisk deltagelse. De har deltaget i gruppespillet i Europa League otte gange siden 2010, inden de i denne sæson altså deltog i Conference League-gruppespillet.

Fire gange har PAOK FC været i 1/16-finalen i Europa League, og de er nummer 72 på UEFA’s rangering af klubber, mens FC Midtjylland er placeret som nummer 83.

Kommer til Herning med god stime

Torsdagens græske modstander har i modsætning til FC Midtjylland ikke været igennem en vinterpause. De græske turneringer har kørt for fuldt drøn, og her har PAOK FC været stærke.

De har ikke tabt siden den 5. december og har siden spillet 14 kampe uden nederlag, hvoraf de 12 har været med en sejr til følge. Alligevel er PAOK FC dog ni point efter Olympiakos i den græske liga, ligesom de også endte som nummer to efter suveræne Olympiakos i de to foregående sæsoner.

Sæsonen har også budt på gruppespil i Conference League for PAOK FC, der blev nummer to efter FCK i gruppe F. PAOK FC vandt 2-1 i Parken, men tabte med samme resultat på Stadio Toumba i Thessaloniki.

Manden i spidsen for PAOK FC er rumæneren Razvan Lucescu, som før denne sæson kom tilbage til den klub, han vandt fire titler med som cheftræner fra 2017-2019.

Næste opgave for Lucescu og PAOK FC er altså dobbeltopgøret mod FC Midtjylland i UEFA Conference League. Vinderen kvalificerer sig til 1/8-finalen i turneringen.

Følg FC Midtjylland – PAOK FC

Conference League-kampen spilles torsdag aften kl. 18.45 på MCH Arena, og du kan fortsat sikre dig din plads på stadion og hjælpe holdet til sejr. Opgøret vises også direkte på TV2 Sport X og TV2 Play.

Europa League
onsdag 25/9 kl. 21:00
FC Midtjylland FCM
TSG Hoffenheim HOF
MCH Arena
Se program og køb billet