Førsteholdet

Hvem er PSV? Et kig på modstanderen

FCM spillede sig videre i kvalifikationen til Champions League med sejren over Celtic. Nu venter endnu en europæisk storklub på de midtjyske spillere, når hollandske PSV Eindhoven er modstanderen i næste runde. Her følger et portræt af den kommende modstander.

03/08/21
Ulrik Forsom
Foto: Getty Images

PSV kommer fra byen Eindhoven i den sydlige del af Holland. Eindhoven er i virkeligheden bedst kendt for to ting, der på mange måder er bundet uløseligt sammen. Byen er nemlig hjemsted for elektronikgiganten Philips og så altså PSV.

PSV er stiftet i 1913, og navnet indikerer samhørigheden med elektronikvirksomheden. PSV står nemlig for Philips Sports Vereniging, hvilket betyder Philips Sports Forening. Klubben blev nemlig stiftet som en fodboldklub af og for medarbejderne på Philips.

Holdet spiller sine hjemmekampe på Philips Stadion i Eindhoven, hvilket imponerende nok har været hjemmebane for PSV i hele klubbens historie. Stadion har en kapacitet på 35.000, men der bliver ikke helt så mange på lægterne. I hollændernes seneste kamp mod tyrkiske Galatasaray var der 23.500 på plads på Philips Stadion.

PSV’s fans kalder sig selv for Boeren, hvilket betyder bønder. Dette gør de, fordi Eindhoven generelt ligger i et landbrugsområde og dermed kommer til at stå i opposition til deres rivaler i form af især AFC Ajax fra hovedstaden Amsterdam og Feyenoord fra den store havneby Rotterdam. Folk fra Eindhoven er dermed stolte af at tilhøre provinsen Brabant, hvilket også kan ses på klubbens røde og hvide farver.

En hollandsk danskerklub

PSV er dog en af de tre store klubber i Holland og har sammen med AFC Ajax og Feyenoord taget hovedparten af de nationale titler. PSV har således vundet det nationale mesterskab 24 gange. Det seneste mesterskab blev hentet i 2018. Samtidigt har man vundet Europa Cuppen for Mesterhold en enkelt gang tilbage i 1988/1989, hvor man i finalen besejrede Benfica efter en straffesparkskonkurrence. Ved den lejlighed havde PSV i øvrigt tre danskere i startopstillingen.

Netop danskere har ofte været succesfulde i hollandsk fodbold, og dette gælder ikke mindst i PSV. Hele 22 danskere har optrådt for klubben, og de fleste af dem har været bærende kræfter i store perioder af deres ophold. Dette gælder ikke mindst Frank Arnesen, Ivan Nielsen og Søren Lerby, der er nogen af de mange danskere, der har trukket den rød-hvide trøje over hovedet gennem tiden.

Den ukendte israelske stjerne

Det nuværende PSV er ikke så dominerende hverken i den hjemlige Eresdivisie eller i Europa, men det er dog stadig et tophold, der venter de midtjyske spillere over de kommende to opgør. Under ledelse af tyske Roger Schmidt spiller holdet offensiv fodbold, hvor fokus er på angreb frem for forsvar.

Den største stjerne på holdet er dog netop blevet solgt, idet Donyell Malen er skiftet til Borussia Dortmund.

Selv uden Malen er der dog mange stjerner på holdkortet, og det største navn er formentlig tyske Mario Götze, der i 2014 blev matchvinder i VM-finalen mellem Tyskland og Argentina.

Ud over Götze råder PSV også over det israelske angrebses Eran Zahavi, der i en alder af 34 år er vendt tilbage til europæisk fodbold efter fire år i den kinesiske liga. Zahavi scorer mål på samlebånd og har i 463 kampe banket 280 mål ind for sine respektive klubber.

Så selvom PSV ikke er i nærheden af fortidens styrke, så er det et slagkraftigt hold, som Roger Schmidt kan sende på banen tirsdag den 3. august på Philips Stadion. I seneste kvalifikationsrunde mødte man som nævnt Galatasaray fra Tyrkiet. Over to kampe blev tyrkerne sendt ud af turneringen med et samlet nederlag på hele 7-2.

Der venter med andre ord Bo Henriksens mandskab en ordentlig mundfuld tirsdag kl. 20.00. Men kan FC Midtjylland forsvare sig godt, er PSV også kendt for at lukke mål ind i den anden ende. Under alle omstændigheder venter to spændende opgør.

Covid-19 i klubben

Forud for mødet med PSV Eindhoven er der desværre registreret tre nye smittetilfælde i FC Midtjyllands førsteholdstrup. Det drejer sig om Henrik Dalsgaard, Nicolas Madsen og Pione Sisto, der sammen med Mikael Anderson er ude i den kommende tid.

Yderligere smitte i FC Midtjylland

Følg PSV Eindhoven – FC Midtjylland

Kvalifikationsopgøret starter kl. 20.00 tirsdag aften, og du kan se kampen direkte på TV3+ og Viaplay eller følge den i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

Under kampen kan det anbefales at følge med i matchcentret i FCM-appen og på fcm.dk. Det er en glimrende måde at få mere indsigt i kampen. Her kan der bl.a. ses xG-værdier på alle afslutninger samt Heat- og Touch Maps for samtlige spillere.

Du kan downloade FCM-appen nedenfor i enten App Store eller Google Play.

App StoreGoogle Play