Førsteholdet

Hvem er SK Sturm Graz? Et kig på torsdagens modstander

Torsdag kl. 21.00 kickstarter FC Midtjylland sin Europa League-kampagne, når holdet gæster SK Sturm Graz i Østrig. Vi giver her et indblik i, hvilken modstander midtjyderne står over for.

07/09/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

For tredje år i streg skal FCM spille europæisk gruppespil. Torsdag den 8. september skydes dette års Europa League-turnering i gang, hvor midtjyderne er havnet i gruppe F sammen med SK Sturm Graz, Feyenoord og S.S. Lazio.

Svend Graversen om Europa League-lodtrækningen

Første runde byder på et udebaneopgør mod førstnævnte – de østrigske vicemestre fra SK Sturm Graz, som ligger på en aktuel 3. plads i den østrigske Bundesliga med 12 point efter syv kampe.

Klubben holder til i byen Graz, der huser knap 284.000 indbyggere. Byen er kendt for sine fire universiteter og fire højere læreanstalter, mens Graz’ gamle bydel er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

I morgen handler det dog om fodbold, når Merkur Arena (I europæisk fodbold: Stadion Graz Liebenau) danner ramme om opgøret mellem Sturm Graz og FC Midtjylland. Stadionet blev færdigbygget i 1997 og har plads til 16.364 tilskuere – dog kun 15.400 i internationalt regi.

Europæisk erfaring

Sturm Graz er ikke ukendt islæt i de europæiske turneringer. Tre gange har holdet deltaget i Champions League – senest i 2000/2001. I den daværende UEFA Cup har klubben været med hele 10 gange, hvor østrigerne i 1983/1984-sæsonen nåede helt til kvartfinalen i Europas næststørste internationale klubturnering.

I Europa League-regi kan Sturm Graz se frem til sin fjerde deltagelse. Senest var holdet med i sidste sæson, hvor det blev til to point i en svær gruppe med AS Monaco, Real Sociedad og PSV Eindhoven.

På østrigsk grund har klubben vundet tre mesterskaber samt fem pokaltitler.

Dansk islæt

Sturm Graz har de seneste to sæsoner fået smag for danske fodboldspillere. I sidste sæson spillede 19-årige Rasmus Højlund en stor rolle i klubbens flotte sæson i den østrigske Bundesliga, hvor angriberen på et halvt år noterede sig for seks ligamål i 13 kampe.

De flotte præstationer var nok til, at Rasmus Højlund i det netop afsluttede sommertransfervindue blev solgt til italienske Atalanta, som FCM kender fra Champions League-gruppespillet i 2020.

Før EL-åbner: Capellas om intensitet og koncentration

Til gengæld har Sturm Graz hentet endnu en dansker denne sommer i form af den tidligere F.C. København-spiller, William Bøving. Offensivspilleren startede inde i weekendens 0-0-deler mod Hartberg, og han kunne meget vel være i startopstillingen, når der torsdag fløjtes op på Stadion Graz Liebenau.

I alt har syv danskere repræsenteret Sturm Graz gennem historien, men vi skal langt tilbage for at finde de sidste fem. I 1990 skiftede Sigurd Kristensen som den femte dansker nogensinde til østrigerne. Han kom tilmed fra Ikast fS, og på den måde fuldendes danskervinklen med et midtjysk præg.

Sigurd Kristensen er desuden onkel til den tidligere FCM’er og nuværende landsholdsspiller, Rasmus Nissen Kristensen.

Træner og trup

De østrigske sølvvindere trænes af 44-årige Christian Ilzer. Den østrigske cheftræner har stor erfaring i den nationale liga, hvor han startede som assistenttræner i en række klubber, men sidenhen har stået i spidsen for blandt andre Wolfsberger AC, Austria Wien og altså nu Sturm Graz.

Christian Ilzer har for vane at stille holdet op i en 4-3-1-2-opstilling.

Udover tidligere nævnte William Bøving har Sturm Graz en international trup med spillere fra både Holland, Mali, Slovakiet, Bosnien, Schweiz og Ghana, ligesom flere østrigere også er en del af holdets grundstamme.

På den defensive midtbane huserer slovakiske Jon Gorenc Stankovic, som er et vigtigt holdepunkt på mandskabet, mens den tidligere West Ham-angriber, Albian Ajeti, er hentet ind som spydspids denne sommer.

FCM slipper til gengæld for at skulle holde øje med den offensive midtbanespiller Manprit Sarkaria, som noterede sig for 13 ligamål den forgangne sæson. Østrigeren fik rødt kort i holdets sidste kvalifikationskamp og har karantæne.

Skæve vinkler

  • Den tidligere Esbjerg-cheftræner, Peter Hyballa, stod i spidsen for Sturm Graz i 2012/2013-sæsonen. Trods en to år lang kontrakt blev han fyret i april 2013.
  • Sturm Graz’ trup har en gennemsnitsalder på 23,1 år. Til sammenligning er FCM’s 24,3.
  • Østrigerne er placeret på 151. pladsen på UEFA’s klubkoefficientliste, mens FCM ligger nr. 87.
  • Én gang tidligere har FCM og Sturm Graz stået overfor hinanden, da holdene spillede træningskamp tilbage i juli 2015. Dengang vandt midtjyderne 2-0.

Følg SK Sturm Graz – FC Midtjylland

Opgøret mellem Sturm Graz og FCM spilles torsdag kl. 21.00 på Stadion Graz Liebenau. Kampen kan ses live på TV2 Sport X eller følges i tekst og billeder via FC Midtjyllands Twitter.

Som altid er det muligt at dykke ned i kampens forløb ved at følge med i matchcentret på fcm.dk og i FCM-appen. Her får du live statistikker som Expected Goals samt Heat- og Touch Maps for samtlige spillere.

Du kan downloade FCM-appen nedenfor i enten App Store eller Google Play.

App StoreGoogle Play