I det midtjyske er det holdlederne, som har ansvaret for, hvilke spillere der sidder hvor i omklædningsrummet. Trøjerne hænger allerede klar, når truppen ankommer til stadion, men forinden da er en række tanker blevet gjort.
Materialechef og holdlederansvarlig, Rene Svendsen, giver her et indblik:
– Når vi skal placere spillerne i omklædningsrummet, er der flere ting, som spiller ind. Vi tænker på hierarki, sprog og sociale relationer.
– Vi ser nogle gange spillerne på andre måder end trænerne. Vi hjælper dem med vasketøjet og ser, hvordan de er sammen udenfor banen. Derfor har vi også et godt indblik i deres sociale relationer, siger Rene Svendsen og kommer med et par specifikke eksempler:
– På hjemmebane sidder Thomasberg på langsiden i en position, hvor han kan se ned mod spillerne. Derefter kommer Lodberg. Ved siden af assistenttræneren var det tidligere Erik (Sviatchenko, red.), men nu er det Lössl og herefter Dalsgaard.
– Ovre på den anden langside har vi forsøgt at lave en svensk-norsk stamme med blandt andre Olsson, Gigovic, Fossum og Brynhildsen. Men herovre sidder Aral (Simsir, red.) også, fordi han har det rigtig godt med Gigovic.
– Hvis der er nogle ‘mindre gode’ pladser – oftest på udebane – får de yngste dem. Vi forsøger som sagt altid at opdele i hierarki, sprog, relationer og nogle gange placering på banen. Jeg kigger ikke på, om de er i start 11’eren til den givne kamp.
Et dyk ned i omklædningsrummet
Der er kommet flere nye FCM’ere til i løbet af sommeren, og det har gjort, at Rene Svendsen og co. har måtte forholde sig til nye placeringer i omklædningsrummet.
– Ingason og Mads Bech, som begge er kommet ind, sidder blandt de skandinaviske spillere og anførergruppen. De er forsvarsspillere og har ofte taktstokken, siger Rene Svendsen.
I enden af omklædningsrummet sidder Emiliano Martínez og brasilianerne, mens spillere som Franculino Djú og nytilkomne Darío Osorio bliver placeret tættest muligt herpå.
– På hjemmebane har vi en ledig plads i hjørnet, hvor vi placerer Rodrigo (spansktalende træner, red.), så han kan hjælpe og dirigere de spansk- og portugisisk talende, hvis de skulle være i tvivl om noget, påpeger Rene Svendsen.
– Det er et spørgsmål om at gøre det så fast som muligt. Der er hele tiden forskellige spillere med, så det bliver aldrig hundrede procent fast. Men vi skal finde så få huller i osten som muligt, så vi fjerner muligheden for, at de har noget at brokke sig over.
– På udebane tager vi det mere, som det kommer. Men det er de samme mekanismer, vi går ud fra her med sprog, socialt bånd og hierarki. Det er vigtigt, at de ledende typer bedst muligt kan komme i kontakt med hinanden, levere en peptalk og så videre.
– Vi kan ikke ramme alle rigtigt, og selvfølgelig er der nogle, som kan finde på at brokke sig. Det er ikke altid alle, der kan få opfyldt deres behov, så vi må indimellem prioritere.
– Aral hjalp Cho
Nogle gange er det også specifikke betragtninger i hverdagen, som kan få indflydelse. Rene Svendsen så hurtigt, at Aral Simsir var god til at tage Cho Gue-sung under sine vinger i sydkoreanerens første tid i Danmark, og derfor gav det mening at placere de to ved siden af hinanden.
– Da Cho kom til klubben, var sådan en som Aral utroligt sød og rar. Han tog sig af ham, og i de første kampe placerede vi dem derfor ved siden af hinanden. Samtidig spiller de tæt på hinanden på banen, så det gav også mulighed for nogle taktiske snakke.
Det er heller ikke altid, at der er de store filosofiske overvejelser bag placeringerne. Nogle gange kan det også blot være for at skabe smil på læben.
– Vi har tidligere drillet nogle af spillerne. Da vi lånte Randers’ hjemmebane til Benfica-kampen sidste år, placerede vi Joel på den plads, hvor hans tvillingebror (Adam Andersson, red.) normalt sad. Det skabte lidt grin og godt humør, siger Rene Svendsen.