Før sommerferien afsluttede Kenneth Andersen næsten to årtier i FC Midtjylland ved at føre U19-holdet til den tiende guldtriumf i historien. I midten af juli blev det meldt ud, at guldtræneren fortsætter sit virke i C.D. Mafra, hvor han får en central rolle med henblik på at styrke samarbejdet mellem de to klubber.
Ændringer på cheftrænerposten for U17 og U19
Nu giver Kenneth Andersen en status på den første tid i portugisisk fodbold.
– Selvfølgelig er der meget lige nu. Vi skal have skabt en masse relationer, men alt i alt synes jeg, starten hernede har været god, lyder det fra Kenneth Andersen, der beskriver sin nye rolle således:
– Jeg skal være med til at udvikle de unge spillere, som er i Mafra. Det betyder, at jeg er med omkring førsteholdet og U23-holdet til både kampe og træning. Jeg er en del af trænerstaben på begge hold, samtidig med at jeg laver en del individuel træning.
Kenneth Andersen fortæller videre, at FC Midtjylland gennem årene har opbygget en viden omkring udvikling af unge fodboldspillere, og det skal nu overføres videre og bygges op i C.D. Mafra:
– Hvis jeg skal sammenligne min rolle, minder det om at være transitionstræner i FC Midtjylland. Mafra har set, hvordan vi i Midtjylland har arbejdet med vores talentudvikling, og jeg skal nu være med til at overføre nogle af de principper til Portugal. Vi skal skabe en større connection mellem U23 og førsteholdet på samme måde, som vi har mellem akademi og førstehold i Midtjylland.
Samtidig ser den 55-årige fodboldtræner frem til også at gennemgå en personlig udvikling.
– Jeg har arbejdet med talentudvikling i lang tid og har haft et ønske om at prøve mig af udenfor landets grænser. Det her var en oplagt mulighed, fordi kigger man på portugisisk fodbold, er det et land, der avler rigtig mange unge, talentfulde spillere. Jeg vil gerne øge mit know-how og se, hvordan man i Portugal arbejder med talentudvikling, samtidig med jeg har en masse at give videre.
Et højt niveau på både førstehold og U23
Det portugisiske fodboldsystem er bygget anderledes op end det danske. Først og fremmest har store klubber såsom Benfica og FC Porto reservehold, som spiller i den næstbedste række – selvsamme liga, hvor C.D. Mafra befinder sig.
Derudover eksisterer der en U23-liga, som tilbyder spillere, der endnu ikke har niveau til seniorrækkerne, kampe med højt tempo hver eneste uge.
– Selvom jeg kun har været her i kort tid, har jeg observeret, at kampene på U23 er på et højt niveau. De er minimum lig toppen af U19 Ligaen, men det ligner mere de kampe, vi har spillet i Youth League med FCM. Kan man spille 16 af dem fremfor 16 U19-kampe i Danmark, hvor det måske kun er fire til seks af dem, der er på samme niveau, giver U23-kampene hernede dig noget mere, siger Kenneth Andersen og fortsætter:
– Derudover er der noget med at komme ud af sin comfortzone. Her er en anden træningskultur og mentalitet både på banen og i livet generelt. Jeg tror, det er sundt at komme ud og opleve noget andet, end man er vant til hjemmefra. Det, tror jeg også, er sundt for mig selv, så det er ikke blot møntet på spillerne.
Hvordan vil du beskrive C.D. Mafra som klub?
– Det er en lille klub med nogle sparsomme faciliteter. Men det er man vant til, og der bliver ikke brugt tid på at brokke sig over dårlige baner eller omklædningsrum. I Mafra bruger man tid på det, man kan gøre noget ved. Det er en klub, der minder om FC Midtjylland i forhold til, at det er et dejligt sted at komme hen; man mærker en varme, bliver taget godt imod og alle ønsker at hjælpe hinanden. Det er en klub, der har mange af de samme værdier som FC Midtjylland både på og udenfor banen.
Kenneth Andersen har fået selskab af flere kendte ansigter i løbet af sommerferien. Det gælder blandt andre Elias Olafsson, Victor Bak, Valdemar Byskov, Pontus Texel og Andreas Nibe, som nu alle tørner ud fra Mafra.
– Lidt ligesom med mig selv, virker folk til at være faldet godt til. Langt de fleste bor oppe på akademiet, der er lidt ligesom at bo på akademiet i Midtjylland, hvor al koncentration kan bruges på at udvikle sig sportsligt. Mit indtryk er, at alle i klubben – og særligt spillerne på U23- og førsteholdet – har været gode til at tage imod de nye ansigter.
– Selvfølgelig specielt at sige farvel
Kenneth Andersen startede i FC Midtjylland i 2004. Dengang lød titlen ‘scout’, og han har sidenhen både ageret assistent og tilmed cheftræner på Superligaholdet, mens de fleste år er blevet brugt som U19-cheftræner.
– Selvfølgelig er det specielt at sige farvel, fordi jeg har været i klubben i så mange år og haft nogle tætte kollegaer. Nu skal jeg have skabt en masse nye relationer og forholde mig til et nyt sprog. På den måde er det da mærkeligt, men både mig og min kone glæder os til at bosætte os her og se, hvordan det er.
Hovedpersonen selv lægger heller ikke skjul på, at det var rart at slutte godt af; med den tiende guldtriumf i U19’s historie.
– Det er jeg da glad for. Men det, jeg er allermest glad for, er at drengene og klubben igen har mulighed for at spille europæiske kampe inden så længe. Det betyder meget.
Og selvom Kenneth Andersen – samt flere profiler fra sidste sæsons U19-hold – ikke længere er i Midtjylland, glæder det den ærgerrige fodboldtræner, at de ældste akademister i weekenden kickstartede sæsonen med en 4-2-sejr på udebane mod Randers.
– Jeg har været i dialog med mange derhjemme, og jeg har virkelig været spændt på, hvordan og hvorledes holdet ville komme i gang. Jeg havde en varm linje til Randers i lørdags fra nogle, der kunne opdatere mig, og jeg er virkelig glad på holdet og alles vegne for, at de har fået en så god start. Det er fedt at se.