Førsteholdet

Kom tæt på fysisk træner Christian Clarup

På tærsklen til anden halvdel af 'den sværeste sæson nogensinde' som fysisk træner gør Christian Clarup status på truppen og fortæller om arbejdet med den fysiske træning.

17/01/21
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Sæsonen 20/21 er speciel på mange måder. Resultatmæssigt er den historisk for FC Midtjylland med Champions League-deltagelsen i efteråret. Til gengæld var der ingen tilskuere at dele oplevelsen med.

Et andet betydningsfuldt parameter er antallet af kampe. Efteråret bød på 24 kampe på bare 102 dage, og i foråret venter der potentielt 24 kampe på 117 dage. Det gav anledning til et bestemt spørgsmål til FCM’s fysiske træner, Christian Clarup.

Er du i gang med den sværeste sæson nogensinde som fysisk træner?

– Ja… Ja, det er jeg vel, lyder det efter en smule betænkningstid.

– Jeg sagde også til Priske, før vi gik ind i det, at jeg ikke havde svaret på det hele. Det virkede helt vildt på forhånd at skulle spille så mange kampe på kort tid, men det er jo gået godt. Vi har lært meget i løbet af efteråret i forhold til, hvordan man skal planlægge træning og restitution oven i så mange kampe, uddyber Christian Clarup.

Champions League- og pokalkampene kom i en lind strøm i efteråret efter sommerens mesterskab, der kom på bagkant af et forår med masser af træning.

– Vi kørte jo mere eller mindre ud i ét stræk fra januar til kort før jul. Det var det rigtige at gøre rent fysisk med spillerne, siger Clarup med henvisning til, at spillerne fortsat trænede, da 3F Superligaen var på pause fra marts til juni sidste år og fortsætter:

– Vi havde virkeligt få pauser i løbet af efteråret og i stedet midtugekampe hele vejen igennem.

– Så ja, det har været den mest udfordrende periode i min tid i Midtjylland, konkluderer den fysiske træner.

– Vi har flyttet os som klub

Arbejdet med den fysiske træning har udviklet sig i Christian Clarups tid i FCM, som begyndte i januar 2013. Data er blevet en central del af arbejdet.

– Vi har virkeligt flyttet os som klub i forhold til for bare fem år siden, når vi taler fysisk træning. Vi har fået mange flere værktøjer til at måle spillernes værdier, forklarer Clarup og uddyber:

– Arbejdsprocessen er blevet mindre subjektiv og mere objektiv. Jeg vil sige, at vi har taget de gode subjektive ting fra tidligere med os, men planlægningen af træningen er i højere grad objektiv nu med baggrund i mange flere data.

Spillerne bliver blandt andet målt med GPS til både træning og kamp, og det giver altså den fysiske stab bedre forudsætninger for at tilrettelægge træningsmængden.

Christian Clarup fremhæver desuden, at selve fodboldspillet har forandret sig.

– Fodbold er meget mere fysisk præget end for bare fem år siden. Alt går hurtigere, og spillerne sprinter flere gange i løbet af en kamp. Det sætter nogle større krav til arbejdet i den fysiske stab, men det er også en fed udfordring at arbejde med, fortæller 38-årige Clarup.

Blot én muskelskade i efteråret

På trods af det historisk tætte kampprogram i anden halvdel af 2020 blev spillerne ikke ramt af skader i et særligt stort omfang.

Faktisk var der kun en spiller, som blev muskelskadet, og det var Jesper Hansen, der som bekendt er målmand.

– Det er en cementering af vores arbejde. Selvfølgelig er der elementer af held og uheld involveret, når det kommer til skader, men lige præcis muskelskader handler meget om at monitorere spillerne. Det er ikke bare tilfældigt, at vi kun havde én muskelskade i løbet af efteråret, pointerer Clarup.

Generelt ser det godt ud for trænerstaben, når de skal sætte holdet. De har nemlig mere eller mindre alle spillere til rådighed.

Junior Brumado er i gang med at genoptræne efter en rygskade, mens Kristian Riis og Oliver Olsen har fået behandlet alvorlige knæskader og er på vej tilbage fra det.

Spillernes form ser god ud

Christian Clarup har det overordnede ansvar for truppens fysiske forberedelser frem mod forårsdebuten 4. februar mod SønderjyskE.

Nu er den første uge på træningsbanen overstået, og det er tid til at lave den første status.

– Det ser rigtigt godt ud, lyder det prompte fra Clarup, som fortæller:

– Første dag lavede vi som altid en bip-test, og i løbet af ugen har vi haft mange gode træningspas, hvor tempoet og intensiteten har været høj. Det er altid dejligt at se.

På baggrund af de mange kampe i efteråret og kun kort tid til, at 3F Superligaen starter igen, er der dog også visse forbehold at tage.

– Vi kan ikke nå at presse spillerne så hårdt fysisk som normalt på en træningslejr og med en længere vinterpause. Vi skal ikke forcere noget, men gøre spillerne klar til kamp, afslutter Christian Clarup.

Formen testes for første gang i kamp på tirsdag, hvor vi møder AGF kl. 13:00.