Kampprogram

Pernille Harder: FC Midtjylland Kvindefodbold er vigtigt, og det gør mig glad

Pernille Harder, som til dagligt spiller i FC Bayern München, er fra Tulstrup ved Ikast, og hun har tidligere trænet i FC Midtjylland. Nu fortæller verdensstjernen om karrieren.

26/08/24
Filip Knudsen
Foto: Alamy

Artiklen, du kan læse her, var en del af lørdagens kampprogram på MCH Arena. I sæsonens andet magasin zoomede vi ind på FC Midtjylland Kvindefodbold i anledning af, at holdet i weekenden spillede sin første hjemmekamp nogensinde.

Pernille Harder har næsten prøvet alt, der er værd at prøve i kvindefodbold. Hun har vundet mesterskaber, pokaltitler, deltaget i Champions League-finaler, en EM-finale som anfører for Danmark, og derudover har hun vundet en pris for bedste kvindelige fodboldspiller i verden.

Hun er blandt de allerstørste i kvindefodbold, og hun er født i Tulstrup ved Ikast. Hun har derfor også en lokal tilknytning til regionen. Af de grunde ser hun det også som et vigtigt skridt, at FC Midtjylland nu har etableret et kvindehold.

– Jeg synes, det er vigtigt. Jeg synes generelt, det er vigtigt, at de største klubber i Danmark også har et kvindehold, og her er FCM iblandt. Jeg har også en tilknytning til Midtjylland, og derfor gør det mig glad, at det endelig er kommet. Jeg har måske savnet lidt engagement i kvindefodbold i regionen, og derfor gør det mig så glad, da det giver de unge piger i regionen nogle gode muligheder, mener stjernespilleren.

Hun fortæller, at etableringen af FC Midtjylland Kvindefodbold kan bane vejen for de store talenter i regionen, og det ser hun positivt på, da det ikke var lige så let for hende som ung.

– Det var en udfordring for mig. Det var ikke givet, hvor jeg skulle spille, og der var generelt ikke det store fokus på det. Jeg rejste til Aarhus hver dag for at træne, men det var ikke et optimalt professionelt setup. Jeg skulle tage meget ansvar selv, og jeg skulle selv finde ud af, hvordan jeg kunne blive bedre og finde de mennesker, der kunne gøre mig bedre, huske Pernille Harder.

Det var dog ikke kun i Aarhus, Pernille Harder trænede i de unge år. Hun var nemlig også en del af FC Midtjylland.

– Jeg fik kæmpet mig til, at jeg kunne få lov at træne med drengene i klubben som den eneste pige, og det gav mig rigtigt meget, så der trænede jeg ved siden af setuppet i Aarhus, fortæller landsholdsanføreren.

Til trods for de knapt så professionelle vilkår var det aldrig en mulighed for Pernille Harder at give op.

– Jeg havde en drøm, og derfor gav jeg ikke op. Mens jeg gik i gymnasiet, handlede det bare om, at jeg udviklede mig bedst muligt, og så var min tanke, at jeg bare skulle til et andet land og spille hurtigst muligt, så jeg kunne få den rette træning og udvikling, forklarer Bayern München-spilleren, som rykkede til Sverige i en ung alder.

Vigtigt med lige muligheder

Bedrifterne i Pernille Harders karriere er ikke kommet af sig selv, og hun forklarer, at de største udfordringer, hun havde med at bryde igennem, var at udvikle sig godt nok alene, da hun selv skulle tage sagen i egen hånd modsat tilstanden i dag, hvor der er langt mere veludrustede setups – også i kvindefodbold.

Derfor står hendes råd til nutidens pigetalenter også klart.

– Jeg vil råde de unge piger til at være nysgerrige på, hvordan man kan blive bedre. Både i forhold til fodboldmæssige ting, men også i forhold til at skabe et godt miljø omkring sig, hvor man kan gøre brug af de mennesker, der er omkring en, fastslår Pernille Harder.

Det snævre nåleøje, som Pernille Harder brød igennem, har gjort, at det nu har en særlig betydning for hende at stå frem for kvindefodbolden.

– For mig er det vigtigt, at alle har samme muligheder for at få succes med det, de gør. Kvindefodbolden, måske især i Danmark, har ikke altid haft de forudsætninger, hvor alle havde lige muligheder for at realisere sit potentiale, så det er helt sikkert noget, jeg brænder for. Derfor er det også fedt at se den udvikling, der sker nu, pointerer verdensstjernen.

Den nye udvikling betyder meget for Pernille Harder, og hun tror på, at det kommer til at betyde meget for dansk kvindefodbold.

– Jeg tror, at de her initiativer indenfor kvindefodbolden, hvor de største klubber på herresiden får et kvindehold, kan være med til at gøre de danske kvindelige fodboldspillere endnu bedre, og på den måde kan vi måske få et endnu bedre landshold, der kan præstere for Danmark i de store turneringer, fortæller offensivspilleren.

– Min forhåbning er, at man går all-in. At man investerer i det, og at man går ind i det for at udvikle dansk kvindefodbold. På den måde får man de bedste forudsætninger for pigerne.

– Da jeg spillede i Chelsea, mærkede jeg, at de gik enormt meget op i at ligestille holdene, og de investerede utrolig meget i kvindeholdet. Vi følte, at vi blev behandlet med megastor respekt. Det, synes jeg, er en rigtig god måde at gøre det på, at man på flere punkter behandler de to hold ens, fastslår Pernille Harder.

Et fyldt pokalskab og individuelle priser

Pernille Harder har ikke kun oplevet modgang i karrieren, hvor det er blevet til 18 pokaler foruden mange individuelle priser, heriblandt to gange som Europas bedste kvindelige fodboldspiller og syv gange Danmarks bedste kvindelige fodboldspiller.

– Det er klart titlerne, der har givet anledning til de største oplevelser i min karriere. Derudover har slutrunderne med landsholdet været noget helt specielt – især i 2017, hvor vi var i EM-finalen. Den der fornemmelse af, når hårdt arbejde igennem en hel sæson udmønter sig i en guldmedalje, er den fedeste følelse, fortæller Pernille Harder.

I 2016 blev Pernille Harder som blot 23-årig tildelt anførerbindet på det danske landshold, og netop dette hverv er noget ganske specielt for hende.

– Jeg tror, jeg fik det dengang, fordi jeg lidt var stjernen på holdet, og træneren så nok et lederpotentiale i mig. I takt med, at jeg er blevet ældre og har fået mere erfaring, har jeg dog udviklet mig meget i forhold til at være en god leder. I dag er det nok på grund af begge dele, da jeg har tilegnet mig nogle gode lederegenskaber.

Til trods for, at 31-årige Pernille Harder har opnået stort set alt, nyder hun fortsat at leve af det, hun elsker.

– Den eneste titel, jeg mangler, er vel Champions League, og det ville være fedt, men det er ikke sådan, at karrieren står og falder med det. Nu nyder jeg bare at spille en masse fodbold, at jeg har nogle år tilbage, og at jeg har opnået så meget. Det betyder dog ikke, at jeg er færdig med at stræbe efter succes, da det fortsat er det, der driver mig, afslutter Pernille Harder, som har spillet over 150 landskampe.