Artiklen, du kan læse en udvidet udgave af her, var en del af lørdags kampprogram på MCH Arena. I sæsonens første magasin zoomede vi ind på FC Midtjyllands 25-års jubilæum med en række historier om klubbens tilblivelse og efterfølgende udvikling.
Før tiden på MCH Arena spillede FCM sine hjemmekampe på Ikast Stadion. Det var ikke et tidssvarende stadion, og derfor så man også på nye løsninger.
Den nye løsning blev ved MCH Messecenter i Herning, og selvom placeringen ikke just blev midt imellem moderklubbernes hjemmebaner, var det ikke tilfældigt.
– Der var drøftelser om flere placeringer; blandt andet hvorvidt det skulle ligge ude i HI-Park, da det ligger mellem Ikast og Herning. Men FC Midtjylland var og er mere end et Herning/Ikast-hold – nemlig hele regionens hold, og også derfor var placeringen optimal. Her var gode parkeringsforhold, logistik og generelt en god infrastruktur fra hele regionen, fortæller Torben Kølbæk.
Den 1. april 2003 blev første spadestik taget til det, der senere skulle blive til MCH Arena. Netop denne dag husker Torben Kølbæk tydeligt.
– Jeg kan huske, at vi lavede et lille stunt. Da det første spadestik blev taget, hoppede spillerne og Lupus ud af en varevogn og gravede videre for at vise, at vi gerne ville have det nye stadion op at stå i en fart, husker Torben Kølbæk.
Knapt et år senere stod stadion klart. Den 27. marts 2004 løb tropperne for første gang på banen på MCH Arena.
– Jeg husker, at Anita Hauge, som endnu arbejder for FCM, sad på kontoret en morgen, hvor Poul Frandsen (daværende FCM-direktør, red.) mødte ind, blev spurgt af ham ”nå, Anita, du er da mødt tidligt?”, hvortil hun svarede ”næ, jeg er slet ikke gået hjem endnu”. Det fortæller, hvor hårdt, der blev arbejdet i den tid. Alle var vi pionerer, som glemte klokken, for vi syntes, det var spændende, og det er en tid, jeg ser tilbage på med glæde.
– En måned forinden lignede det ikke et fodboldstadion, og vi var måske en smule skeptiske, men vi arbejdede hårdt, for det skulle jo være færdigt. Det var nogle ekstremt hektiske dage, husker Torben Kølbæk.
En mindeværdig tid
Modstanderen i den første kamp på MCH Arena var AB, og det endte som en rigtig festdag; FCM vandt 6-0, og Mohamed Zidan scorede fem af målene.
– Vi havde dækket op til spisende gæster overalt, hvor vi kunne stille borde og stole op i hovedbygningen – også der, hvor der i dag er kontorlokaler. Det var virkelig en hektisk dag, illustreret ved, at jeg ikke så nogle af målene i kampen. Det var en festdag, fortæller den tidligere FCM-medarbejder.
FCM er som nævnt hele regionens hold, og det var man også i 2004. Det fortæller Kølbæk, at man også ville manifestere i sæsonens sidste hjemmekamp. Derfor lavede man en stafet, hvor en fra hver af de dengang 113 samarbejdsklubber skulle løbe fra Ikast Stadion til MCH Arena med en klump jord fra midtercirklen fra den gamle hjemmebane.
– Generelt om hele den tid, kan jeg sige, at jeg ser tilbage på den udelukkende med glæde. Det var hårdt, men når man laver noget, man synes er så fedt, kan det aldrig blive for meget. Så må man sove det mindre, og det var intet problem, for der var så meget adrenalin i kroppen, fortæller en nostalgisk Torben Kølbæk.
Har fulgt med tiden
MCH Arena har nu stået i 20 år, og Torben Kølbæk er ikke i tvivl om, at stadion har været en afgørende del af FCM-historien.
– Jeg tror da, at stemningen på MCH Arena gennem årene har kunnet give holdet dét ekstra og været med til at hive nogle resultater hjem, og således været et led i den succes, klubben har opnået i de 25 år.
– Det var et topmoderne stadion dengang, og man har fulgt med tiden og lavet nye store forbedringer. På den måde har FC Midtjylland også dér arbejdet efter princippet ”den der opgiver at blive bedre, ophører med at være god,” pointerer Torben Kølbæk, der ser MCH Arena som en helt særlig arena med en speciel stemning:
– Arkitekterne har jo også lavet stadionkonstruktionen sådan, at lyden bliver indenfor stadion, hvilket skaber en endnu stærkere stemning. Derfor ser man heller ikke en masse koncerter blive afholdt på MCH Arena, da det simpelthen ikke er velegnet til det. I mine øjne lykkedes missionen rigtig godt, da jeg altid synes, der er en særlig stemning på vores stadion.
– Det er altid fedt at komme på MCH Arena, og jeg synes faktisk ikke, at der er noget, der måler sig med stemningen der. Jeg kan godt lide at komme der, og det er et unikt stadion. Afslutningsvis vil jeg gerne ønske alle i og omkring FC Midtjylland tillykke med jubilæet, afslutter Torben Kølbæk.