I en verden, hvor det er nemt at fremhæve fordelene ved at være et ekstrovert menneske, kan det være anderledes vanskeligt at få øje på gevinsten ved at være det modsatte.
Stille. Måske endda genert. En introvert person.
Det kan synes som om, rampelyset sjældnere rammer her, og det kan endda være helt fint i den introverte verden. Måske trives man i virkeligheden allerbedst, hvis man overlader scenekanten og mikrofonen til en anden.
Men tag endelig ikke fejl. Bag et stille ydre, kan sagtens gemme sig masser af power. Der brænder præcis samme ild. Der kan være samme drive, samme gåpåmod og samme drømme. Det handler om at finde sin måde at udtrykke sig på. At finde sit sprog.
For 18-årige Hannah Widt Fruensgaard er sproget fodbold. Og hun taler det flydende. Med stort overskud, passion og indlevelse. Her er hun det kæmpe power house, som hun måske ikke ved første øjekast giver indtryk af at være. Men hun buldrer afsted – på sin egen stille facon.
Tilløb til klubskifte
Til dagligt går Hannah i 3.G på gymnasiet i Silkeborg, og det er også her, at hun har fået sin fodboldopdragelse. Inden skiftet til FC Midtjylland spillede hun i en årrække i SIF Q, hvor hun for alvor fik øjnene op for, hvad fodbold kunne være. Her fandt hun kærligheden til sporten, som sideløbende med klubfodbolden også gav oplevelser på både U16- og U19-landsholdet.
I forsommeren 2024 blev hun imidlertid kontaktet og fik tilbudt at skifte til det kommende FC Midtjylland Kvindefodbold. Et naturligt næste skridt i en fodboldrejse, kan man synes, men det var alligevel ikke uden betænkeligheder for den unge midtbanespiller.
– Da jeg skiftede klub var det noget, jeg havde tænkt over i et stykke tid, men jeg havde ikke turdet tage springet. Så blev jeg kontaktet af FCM og fik lov til at træne med et par måneder op til sommerferien, og det gjorde det nemmere at skifte.
Den endelige beslutning krævede mange overvejelser. Man ved som bekendt, hvad man har, og ikke hvad man får. Og dertil kom også tanker, som var helt inde og pille ved Hannas inderste følelser for den sport, som gav hende så meget frihed.
– Jeg snakkede rigtig meget med mine forældre om det. Jeg var bange for, at fodbold ikke længere ville være det samme. I min gamle klub var det jo mine gode veninder, jeg spillede sammen med. Det vidste jeg, hvad var, og det var det, fodbold var for mig. Det var det fodbold, jeg kendte, så jeg var nervøs for, om det ville være det samme, hvis jeg skiftede klub.
Tungen på vægtskålen blev ubetinget forældreopbakning og frygten for at fortryde det, hvis hun sagde nej. Heldigvis blev de mange bekymringer aldrig til virkelighed, og klubskiftet forløb gnidningsfrit. På et ungt hold med mange jævnaldrende fandt Hannah hurtigt sin plads.
– Jeg var heldig med, at jeg kendte nogle tidligere spillere fra SIF Q i forvejen. Det gør det nemmest at spille fodbold, når man kender dem, man spiller sammen med. Fodbold er jo bare fodbold, og det ved jeg, hvordan man gør. Trygheden og det sociale følger med naturligt.
Når fodbold bliver et sprog
Hvis du har oplevet Hannah på en fodboldbane, så har du set en fodboldspiller, der er hurtig og bevæger sig med en naturlig lethed. Hun er udfordrende i sit spil og ikke bange for at indtage banen og kræve sin plads. Hendes alsidighed gør det svært at spille overfor hende.
Som menneske beskriver hun sig selv med ydmyghed.
– Det første, folk ser, er nok, at jeg er genert. Men dem der kender mig ved, at det bare er et stadie jeg skal over. Så snart jeg bliver mere tryg og lærer folk at kende, går det generte væk.
Det er ikke altid nemt at være genert af natur. Og særligt i situationer, som er nye og ukendte, kan man blive konfronteret med sin generthed. Måske endda udfordret af den. I forbindelse med Hannahs forestående klubskifte dukkede også betænkeligheder omkring Hannahs mere introverte sider op.
– Jeg var måske nervøs for, at det ville komme til at hæmme mig, da jeg skiftede klub. Men jeg har lært nu, at det også bare er en del af mig. Det står ikke i vejen for mig, og det er ikke en dårlig ting.
Som en helt central del af den erkendelse står Hannahs forståelse for sin sport. Fodbolden er for hende et legende frirum, hvor tid og sted ikke længere er vigtigt. Her tanker hun energi og overskud efter en lang skoledag. Her spiller hendes generthed ingen rolle.
Det er bare fodbold.
Og så alligevel ikke. For Hannah er fodbold er ikke bare en kamp om point – udkæmpet på grønsværen mellem 22 spillere. For Hannah er sporten en udtryksform. En måde at kommunikere på. En smutvej til fællesskaber på tværs, hvor hun finder en stor mental styrke.
– Lige meget hvor man er henne, og uanset hvem man er sammen med, så vil jeg altid kunne spille fodbold sammen med dem. Man er ligesom i en boble. Man taler fodboldsprog sammen.
Selvom Hannah måske ikke umiddelbart råber højest eller fylder rummet med store armbevægelser, er hendes fortælling en vigtig påmindelse om, at power ikke nødvendigvis behøver komme til udtryk gennem volumen. Det handler om at finde sin egen vej, sit eget sprog – og for Hannah er det sprog fodbold.
For på banen er hun ikke genert. Her er hun ikke stille. Her er hun Hannah – dedikeret, modig og kompromisløs. Det er i spillets rytme, hun finder sin overskud, og i fællesskabets tryghed, hun henter sin energi.
Her taler hun sit sprog. Og hun taler det flydende.
Fakta
- Hannah Widt Fruensgaard
- 18 år
- Midtbane
- Rygnummer 24
- 12 kampe, 3 mål
- Har tidligere spillet i og HA85 og SIF Q