På trods af at Troels Banggaard indtræder i en ny stilling, er miljøet og organisationen ikke en ubekendt faktor. I 2015/2016-sæsonen var han direktør for FC Midtjylland Håndbold, og tidligere har han været akademitræner.
Den nye Head of Performance-skikkelse har ligeledes mangeårig erfaring fra sin tid i dansk eliteidræt som håndboldtræner i GOG, Lemvig Thyborøn Håndbold og København Håndbold, mens han har været tilknyttet flere sportsefterskoler.
Det er derfor både kendskab til det praktiske trænerarbejde på gulvet, det kommercielle arbejde og de tungere beslutningsprocesser i bestyrelseslokalerne, som han tager med sig i værktøjskassen. Derudover har han uddannelser og specialer inden for didaktik og coaching med en mastergrad i præstationspsykologi.
Samlet set er det en CV-romkugle med den helt rigtige essens til at indtræde som Head of Performance på akademiet i Ikast.
Men hvordan ser Troels Banggaard egentlig sig selv i dag, hvis vi skal lidt ind under huden på den velrenommerede mentaltræner med det alsidige CV, der har rykket hele familien til rolige Ikast?
Vi har mødt ham til en snak om, hvorfor han har takket ja til at vende tilbage til FC Midtjylland og indgå i et bredt funderet team, hvordan han vil skabe resultater for klubben, og hvilke visioner han har for akademiet, hvor han bliver primus motor for det mentale setup og performance-delen hos de unge talenter.
Midtjylland tur-retur
Den oprindeligt fødte fynbo Troels Banggaard har været håndboldtræner på eliteniveau i flere omgange, haft en stilling som direktør i FCM Håndbold, haft lederroller i erhvervslivet, og senest har han fungeret som Head of Performance i F.C. København.
Nu har han så valgt at vende retur til midten af Jylland med familien, hvor han tidligere har slået sine folder i otte år, for at starte som Head of Performance på akademiet.
Han understreger, at det har været en god tid i København, som han ingenlunde fortryder, men tilbagekomsten til det midtjyske og muligheden for at få et interessant job i FCM har virket som det mest naturlige at takke ja til.
– Først og fremmest trives vi rigtig godt i kulturen og miljøet i Ikast og omegn. Vi finder roen og glæden ved at være her. Derudover oplever jeg et fedt drive i hele FCM-foretagendet, der tiltaler mig, fortæller han og uddyber:
– At komme ind i et miljø, hvor min familie fungerer godt i privaten, er af stor betydning. At jeg samtidigt får muligheden for at indtræde i en spændende organisation til hverdag, hvor man kan være med til at flytte klubben til helt nye højder sammen med et dybt engageret team, er fantastisk.
Det bedste fra begge verdener
Troels Banggaard betragter ham selv som et socialt orienteret væsen. Eller som han selv kalder det – en people person.
Og det var netop en af hovedårsagerne til, at han foretræk jobbet som mentaltræner og coach inden for sportens verden, da han tidligere har beskæftiget sig i en ledelsesfunktion i erhvervslivet, men her savnede han de tætte bånd til menneskerne i organisationen.
– I min karriere har jeg flirtet med den rendyrkede ledelsesfunktion, men der gik for meget Excel-ark i den til sidst. Det, der virkelig driver mig, er mennesket – og mennesket bag performeren, siger Troels Banggaard.
Står det til ham, har det derfor i den grad haft sin gevinst at have en baggrund inden for både sportens elite og erhvervslivet:
– Et af mine vigtigste værktøjer er at kunne bruge min brede forståelse for fagene, som jeg kan trække på fra både erhvervslivet og trænertiden. Som håndboldtræner har jeg oplevet de mest pressede situationer, op- og nedture og præstationskrav, og de selvsamme mekanismer og situationer gør sig gældende inden for fodboldverdenen, forklarer Troels og uddyber:
– Min læreruddannelse giver mig tilmed et stor kendskab til måden, man udvikler mennesker på, mens jeg i mange år har beskæftiget mig med talentudvikling hos mange forskellige klubber og miljøer. Det giver mig et stærkt afsæt til at kunne tage mig af udfordringerne, som vores spillere står over for på en måde, hvor jeg både kan trække på en praktisk viden og en dybere psykologisk viden om spilleren og på denne vis flytte spilleren og teamet i den rigtige retning.
Han sætter selv stor pris på at føle sig inkluderet og være i en organisation, hvor man hele tiden føler, at hvis man har en god idé, så vil folk gerne lytte – og det var en af grundene til, at han takkede ja til at vende hjem til de velkendte rammer.
Et stærkt mentalt setup
På FC Midtjyllands akademi er der allerede lavet et stort setup inden for både mental- og performancedelen, som Troels indtrådte i pr. første marts.
Det er et team, der har mange kompetente medarbejdere, gode ressourcer og faciliteter. Derfor ser han virkelig store muligheder på området.
– Først og fremmest må jeg tage hatten af for den kultur og det miljø, der allerede er skabt i den mentale afdeling. Jeg kommer ind i et på forhånd veletableret setup, der har et stærkt fundament, fortæller Troels, som supplerer:
– Jeg har fået to dygtige kollegaer på akademiet i Marie Obel og Anders Kjærgaard, som har flyttet det mentale område meget langt, mens B.S. Christiansen har været en stor nøglefigur på det overordnede plan. Og nu kan jeg så være med til at tage det et niveau længere. Vi rummer meget forskellighed, som netop er vores styrke som en form for treenighed. Marie er ekstremt stærk på spillernes trivsel, Anders er god inden for det klinisk psykologiske felt, og jeg har min præference i det præstationspsykologiske.
Den brede faglighed virker derfor til at passe godt ind i det mentale setup i FCM, hvor han vil komme til at arbejde med alt fra de overordnede forkromede strategiske planer til de enkelte spilleres mentale mindset og performance.
Hans opgave bliver at være enormt tæt på spillerne i dagligdagen og være med til at lede spillerne i den rigtige retning – og dermed ikke kun sidde bag skrivebordet.
Han kommer til at være med på træningsbanen, til kampene og på træningslejrene, hvor han kan følge spillerne helt tæt på og være med til at udvikle dem.
– Mentaltræning og udvikling er ikke raketvidenskab
Troels Banggaard har igennem en længere årrække arbejdet med at skabe resultater på tværs af hold i den danske eliteidræt. Her har fokus været på at få udøverne til at kunne toppræstere og opnå bevidsthed, så de kan håndtere selv det største pres i de mest afgørende situationer.
Ifølge Troels bliver mentaltræning dog aldrig et træningspas i sig selv. Hovedtesen er, at fodbolden altid kommer i første række. Herefter kan man fokusere på mentale strategier og udtryk (spillernes såkaldte battlemind-set), som primært hører under performancedelen hos den enkelte spiller på teamet.
Derfor er det også nødvendigt at arbejde med mennesket bag spilleren, så det ikke kun er rendyrkede præstationsmål, det handler om. Ifølge Troels skal man skabe et fælles sprog og konsensus omkring kulturen:
– Alt, hvad vi foretager os, skal være så simpelt, at spillerne kan omsætte det, når de virkelig skal bruge det i en kampsituation på et fyldt stadion. Når pulsen er allerhøjest, og der er allermest fart på, skal spillerne kunne præstere efter bedste evne, mens de altid har den viden i baghovedet, at de har et stærk personligt fundament at falde tilbage på.
Hvad er sammenhængen mellem eliteidrætten og erhvervslivet i forhold til at skabe mentalt stærke teams?
– Alle sportshold, jeg har arbejdet med, har haft et ekstremt stort præstationspres, hvor mange af de samme mekanismer går igen. Vi skal interessere os for det, vi er en del af, uanset om man er en del af topledelsen, arbejder på gulvet eller spiller i en fodboldklub, hvilket både gælder for erhvervslivet og i eliteidrætten, siger han og udfolder sammenhængen:
– Min fordel er, at jeg kender til de udfordringer, som man oplever på begge sider af skrivebordet. Derfor har jeg lært utrolig meget af de gange, hvor det er lykkedes, men mindst lige så meget af de gange, hvor det ikke har.
Den nye, men velkendte hverdag
Siden Troels indtrådte i staben på akademiet har han fået et stort ansvar for spillernes mentale bevidsthed og mindset. Det er en rolle, som han befinder sig godt til rette i:
– Jeg elsker at være i de her miljøer, hvor man er sammen med spillerne og trænerne. Jeg elsker, når vi lykkedes, men også når vi falder på halen, for dér ligger en masse udviklingspotentiale.
Det er vigtigt for Troels, at han ikke bliver den fraværende ledertype bag skrivebordet, som man kun går til, når tingene ikke går den rette vej.
– Vi skal forberede os på de udfordringer, som vi ikke kan undgå potentielt set opstår. Vi skal være så godt forberedt, at når vi oplever pres, så skal vi være klar til at løse det, pointerer Troels, som uddyber:
– Når jeg er med på træningsbanen eller til kampene, så oplever jeg også de frustrationer og glæder, som spillerne oplever. På den måde kan jeg give modspil og nuancer. Jeg vil være med på rejsen og skabe resultater sammen med spillerne og teamet. Det betyder noget for mig, når jeg får lov til at arbejde med spillerne helt tæt på. Det er der, min passion er forankret, og derfor er det et kæmpe privilegium at få en mulighed for dette i en så fed organisation som FCM.
Nøglen til akademiets succes
Ifølge dig er bevidsthed nøglen i ethvert team til at opnå ‘high performance’, men hvordan vil du gøre spillerne omkring akademiet stærkere mentalt, så de kan præstere på deres højeste?
– Det handler i bund og grund om én ting – interesse. Det at gide at interessere sig for sig selv og ikke mindst investere tid i at forstå hinanden som ét fælleskab, et hold og en klub. Det et netop balancegangen mellem den personlige interesse og bevarelsen af den faglige respekt og holdånd, der er vigtig. Arrogancen hos den enkelte må aldrig fortrænge visdommen på holdet.
Ifølge den nye Head of Performance skal spillerne altså have en reel interesse i at række ud efter de ambitiøse mål, der bliver sat, hvad enten det er som enkeltindivid eller som fællesskab.
– Jeg oplever det som magisk, når spillerne kan opnå indsigt og vurdere, i hvilke situationer de skal shine eller støtte sine medspillere. Uanset hvad er udgangspunktet, at man skal hvile i sig selv, før man kan performe som fodboldspiller på topplan, understreger han og uddyber:
– Hvis vi gider at interessere os for os selv, hinanden og den kultur, vi er en del af, og så forstå dem, man er en del af kulturen sammen med, så har vi fået nogle forbandede gode forudsætninger for at lykkes med de målsætninger, vi har.