Kvindefodbold

Portræt af Sofia Rejkjær: Jeg forsøger ikke at tænke så meget på fejl, men på at fortsætte

I Vestjylland praler man sjældent. Det skulle da lige være over familiens præstationer. Eller vennernes. I hvert fald ikke over sine egne. Det ligger ikke rigtigt som et grundstof i den vestjyske muld at fremhæve åbenlyse kvaliteter ved sig selv. Heller ikke selvom man, som 18-årige Sofia Rejkjær fra Tim, allerede er en fast del FCM’s kvindehold og har flere u-landsholdskampe på sit fodbold-CV.

16/10/24
Mette Gravgaard
Foto: Daniel Stentz

Efter ti spillerunder i 1. division er Sofia Rejkjær blevet valgt til Kampens Spiller to gange. Hun har spillet ni kampe og er noteret for tre scoringer. Hun har sæsonrekord for længste samlede distance løbet i én fodboldkamp. Imponerende 12 kilometer, hvilket svarer til en mandlig Superliga-spiller på midtbanepositionen.

Alligevel er hun ikke meget for at tale om sine egne udmærkelser.

En fortælling om passion

I stedet vil hun gerne fortælle om sin kærlighed til fodbolden. En passion, der startede, da Sofia var bare to-tre år gammel og begyndte at spille fodbold med drengene hjemme i Tim ved Ringkøbing. Herefter førte fodboldrejsen hende til Mejrup, en tur forbi FCM Pigelicens, på ISI Idrætsefterskole, til Vildbjerg SF og dermed pr. 1. juli i år til FCM Kvindefodbold.

– Det har givet mig en hel masse. Det var vildt fedt at spille med drengene, da jeg var lille. Senere har tiden på ISI blandt andet givet mig muligheden for at spille al den fodbold, jeg gerne ville, sammen med andre, der også elsker deres sport. Oveni kommer al det sociale og fællesskaberne.

I dag går Sofia i 2. g på handelsskolen i Ringkøbing og har dermed en hverdag, der kræver meget af hende. Det betyder blandt andet, at hun har en vejleder, som hjælper hende med at planlægge sin tid på HHX. Også det sociale liv med byture og cafébesøg, der normalt knytter sig til årene på en ungdomsuddannelse, skal planlægges.

– Jeg er så meget med som overhovedet muligt. Men ikke til festerne. Det er ok. De andre ved godt, at jeg hellere vil noget andet.

De helt store øjeblikke

Den store passion – rundhåndet krydret med både vilje og dedikation – har bragt Sofia i en position, hvor hun første gang blev udtaget til DBU-samling som U15-spiller. Siden er hun flere gange frem til nu, hvor hun er U19-spiller, blevet udtaget til diverse ungdomslandshold.

– Det var svært første gang. Nu er det bedre, og jeg bekymrer mig mindre. Hvis jeg ikke bliver udtaget, så ved jeg godt, at jeg ikke er sorteret fra permanent. Det er kun et udtryk for, hvordan billedet ser ud her og nu. Jeg bruger mine forældre rigtig meget og forsøger at vende det til noget positivt. Hvad skal jeg arbejde på?

Det er altså ikke bare Sofias egne trænere, der vurderer hende. Det gør trænerne på diverse ungdomslandshold også.

– Jeg oplever mest et pres fra mig selv. Jeg er opmærksom på, hvornår jeg har mulighed for at vise mig bedst frem. Jeg forsøger ikke at tænke så meget på fejl, men på at fortsætte – på at spille mit eget spil. På det jeg er god til.

Det hårde arbejde har givet Sofia flere store oplevelser. Selv er hun mest stolt af udtagelse til U19-landsholdet, hvor hun blandt andet har spillet kvalifikationskampe til EM.

Et godt råd fra en rollemodel

Kampene på ungdomslandsholdene har da også givet næring til drømme om A-landshold og udlandskontrakter. Om halvandet år kommer studentertid og mulighed for sabbatår og rejser. Men Sofias fokus er ikke på vognkørsel eller rejsedestinationer.

– Jeg vil bare gerne spille endnu mere fodbold.

Øjnene på bolden. Fodbolden. Det er netop den type mentalitet, der har bragt Sofia dertil, hvor hun er i dag. Og derfor er hun også i en position, hvor hun kan give et godt råd med på vejen til yngre spillere, der står ved foden af et fodboldbjerg og lige kan ane toppen.

– Du skal bare fortsætte. Det tager meget tid, og det kræver en masse træning og vilje.

Sofias fodboldfortælling er ikke et eventyr med prinsesser, magiske væsner og tre ønsker. Det er en historie om en fodboldspiller, der med naturlig beskedenhed og et uendeligt antal træningstimer i benene lader sine præstationer tale for sig selv. Blottet for pral. Fyldt med hjerte.

Fakta

  • Sofia Rejkjær Noesgaard
  • 18 år
  • Midtbane
  • Rygnummer 8
  • 9 kampe, 3 mål
  • Har tidligere spillet i Tim GIF, Mejrup GU, Vildbjerg SF