Klubben

Reportage: Hyldest og gensynsglæde i midtjysk verdensklasse

I lørdags blev de spillere, der var med til at lægge stenene for FC Midtjylland for 25 år siden, hyldet på MCH Arena. Vi fulgte med på sidelinjen gennem hele dagen.

26/08/24
Mikkel Krøll
Foto: Daniel Stentz

Blot få hundrede meter fra, hvor det hele startede tilbage i 1999, blev spillerne fra den første FC Midtjylland-kamp nogensinde budt velkommen på det ét år gamle træningsanlæg, Dream99, i Ikast.

Arrangementet var et led i fejringen af 25-års jubilæet for fusionen mellem Herning Fremad og Ikast FS.

Selvom regnen ulmede i Ikast, var det en flok forventningsfulde tidligere spillere, der mødtes til en rundvisning på det nybyggede træningsanlæg. Og der gik ikke længe, før forventningsfuldheden blev afløst af gensynsglæde. Kæmpe krammere, high fives og kærlige stikninger til hinanden overtog hurtigt hjertet af Dream99.

– Det er skønt at se dem igen. Mange af dem har jeg ikke set siden den sæson, lød det fra Thomas Ambrosius, der spillede en sæson i det midtjyske inden en transfer til østrigsk fodbold.

Fra katakomberne til verdensklasse faciliteter

Da runden med krammere var overstået, og den første latterbølge havde lagt sig, blev de 21 tidligere spillere budt velkommen af Kristian Bach Bak, der kender flokken bedre end de fleste – han var nemlig ynglingespiller i 1999-sæsonen.

Herefter fulgte en rundvisning på Dream99, som til dagligt huser både Guldminen, Akademiet og 3F Superliga. Og ifølge de tidligere spillere er der sket en hel del, siden træning og kampe ugentligt skiftede mellem at være i Herning og Ikast:

– Vi plejede jo at klæde om i ’katakomberne’ (kælderen, red.) på Ikast stadion. Der var et par massagebrikser og et bord, vi kunne sidde rundt om. Der er jo en verden til forskel her, fortæller Søren Skriver om den enorme udvikling inden for faciliteterne.

Blandt de tidligere spillere var også FC Midtjyllands første cheftræner, Ove Pedersen. Og da rundvisningen nåede analyserummet, hvor spillerne til dagligt arbejder med videoanalyse, kunne den tidligere træner og nuværende vicesportschef ikke dy sig for at sige et par ord til sine tidligere spillere. Hurtigt blev samtalen drejet om på de midtjyske værdier og det store arbejde, Ove Pedersen bidrog med under fusionen af de to klubber.

Ligesom Ove Pedersen endnu har sin daglige gang i Herning og Ikast, er 1999-holdet kendetegnet ved de mange tidligere spillere, der er hængt ved. Iblandt var eksempelvis nuværende fodbolddirektør i FCM, Peter Sand, samt Mikkel Junge, der med gennem sit erhvervsmæssige virke i dag er sponsor for klubben. Derudover ikke mindst cheftræner Thomas Thomasberg, som nåede at hilse på sine tidligere holdkammerater inden opgøret mod Sønderjyske.

Men selvom man ikke professionelt er forbundet med klubben, fortæller Kenneth From, hvordan FC Midtjylland stadig har en plads i hjertet hos ham:

– For mange af os var det her karrieren startede, og derfor er det FCM, vi følger, og som vi er stolte af er noget så langt.

Treretters og anekdoter

Efter rundvisningen på Dream99 gik turen til MCH Arena, hvor holdet skulle spise forud for deres hyldest inden 3F Superliga-opgøret mod Sønderjyske.

Holdets betydning og ikoniske status fik de en smagsprøve på allerede i den nyetablerede fanshop, hvor sæsonens trøje er inspireret af den trøje, man bar under klubbens første sæson, men hvor det også er muligt at finde støvlerne, som Kenneth From spillede FC Midtjyllands første kamp nogensinde i.

Efter en kort rundtur blev holdet guidet en tur gennem den nye fanzone, hvor Head of Marketing, Morten Byskov Andreasen, fortalte om klubsamarbejdet og MCH Arena som samlingssted. Netop den forhøjede support fra lægterne er noget af det, der står klarest i erindringen for flere af de tidligere spillere:

– Det var fantastisk med flere tilskuere på lægterne. Det var blevet slået op til noget stort, og det eneste mål var at rykke op, og det gjorde vi jo så, fortalte Kenneth From med et smil på læben.

Hvis spillerne havde flere røverhistorier at dele med hinanden, fik de rig mulighed for det under middagen i den nye Premium Lounge by &Tradition. Restauranten serverede en treretters menu, mens de tidligere spillere langede historier og anekdoter fra tiden som holdkammerater over disken.

”Er det ikke de gamle drenge?”

Efter middagen gik turen igen igennem fanzonen, der hurtigt var blevet fyldt op forud for kampen. Og mens de trofaste fans fik tanket op i stadionplatter og sodavand, så vendte hovederne sig hastigt, da holdet pludselig kom forbi:

– Så du hvem det var? Er det ikke de gamle drenge?, lød det gennem fanzonen.

Mens det nuværende hold færdiggjorde opvarmningen listede ”de gamle drenge” ind på græstæppet på MCH Arena, hvor de blev præsenteret og fik mulighed for at sætte gang i CC-tribunen, der tog imod dem med gensynsglæde og en ægte midtjysk hyldest.

Selvom en karriere i fodboldens verden har sat sine præg på kroppen hos flere af spillerne, blev der alligevel, med et glimt i øjet, spekuleret i, hvorvidt de stadig kunne komme på Thomasbergs holdkort.

Efter hyldesten blev spillere ført tilbage til Premium Lounge by &Tradition, hvor de kunne se det hold, de selv var med til at starte, trække i de ikoniske sort-røde farver og slå Sønderjyske med 3-2.