Klubben

Rilwan Hassan husker tilbage: FCM fik mig til at føle mig hjemme fra dag ét

I anledning af FC Midtjyllands 25-års jubilæum bringer vi interviews med en række udvalgte spillere, som har haft stor betydning for klubben, kulturen og de sportslige resultater. I første udgave har vi mødt nigerianske Rilwan Hassan, som var i klubben fra 2007-2019.

11/08/24
Alexander Walther Petersen
Foto: Ritzau Scanpix

Den i dag 33-årige Rilwan Hassan, der kom til klubben fra samarbejdsklubben FC Ebedei i en alder af blot 16 år, opnåede store milepæle iklædt den sort-røde spillertrøje. Gennem ti sæsoner på førsteholdet satte den højrebenede tekniker i den grad sit aftryk med 264 kampe, 27 mål og 43 assists på CV’et.

FC Midtjylland fejrer 25-års jubilæum

Han var med til at vinde klubbens første mesterskab i 2014/15-sæsonen med Glen Riddersholm ved roret, gentog succesen i 2017/18 under Jess Thorup og kunne fejre klubbens første pokaltitel i 2019 med Kenneth Andersen i cheftrænerstolen.

Men hvordan ser han egentlig selv tilbage på tiden i FC Midtjylland – og hvilken rolle har klubben spillet for hans karriere og liv?

Den afrikanske forbindelse

Lagos-fødte Rilwan Hassan kom til Danmark som 16-årig, hvor han var én af de første purunge nigerianere, som skiftede fra den strategiske samarbejdspartner i Nigeria, FC Ebedei, til den midtjyske hede med succes. Den rappe kantspiller var en del af et større kuld af afrikanske spillere, som ligeledes skulle vise sig at indtage prominente nøgleroller på FCM’s førstehold gennem tiden.

På listen over nigerianske spillere finder vi blandt andre Oluwafemi Ajilore (‘Femi’), Adigun Salami, Sylvester Igboun, Izunna Uzochukwu, Baba Collins og Jude Nworuh. Senere hen også Frank Onyeka og Raphael Onyedika.

Hovedpersonen selv husker også tydeligt, hvordan det var at komme til Danmark i en ung alder og finde sig tilrette i et anderledes europæisk fodboldmiljø.

– Det var en kæmpe drøm at komme til Europa for at spille fodbold. Det er dét, alle afrikanere drømmer om. Det var svært at vænne sig til de danske vejrforhold i starten, særligt fordi det var vinter, da jeg skiftede, og så var det meget mere seriøst med træningerne, fortæller han.

Rilwan rykkede til Ikast, hvor han fik en lejlighed og boede tæt på de andre afrikanere, der havde taget springet til Danmark. Det skulle vise sig at få en stor personlig betydning for kantspilleren.

– Allerede første dag i klubben følte jeg mig hjemme. Det betød meget, at vi var flere afrikanske spillere, som oplevede og gennemgik det samme. Det gav mig en masse ro og tid til at finde mig til rette i de nye omgivelser.

– Efter lidt tid i klubben rykkede jeg fra U19-holdet og op på førsteholdet, hvor jeg blandt andre spillede med ‘Femi’, Izunna Uzuchukwu og Adigun Salami. Det var fedt at være i Superliga-truppen og spille med dem, som jeg også var gode venner med i hverdagen, konstaterer Rilwan Hassan.

Det største minde

I takt med, at FC Midtjylland etablerede sig i landets bedste fodboldrække, som ét af de hold, der bød sig mere og mere til i kampen om mesterskabet, var der heller ingen tvivl om, at det var en forløsende kulmination med guldregn over Herning i 2015.

Netop dette mesterskab står også klart som en lysende stjerne i Rilwan Hassans midtjyske erindringsbog.

– Det første mesterskab i klubbens historie, som vi vinder i 2015 med Glen Riddersholm, er og bliver det største minde. Det var det, vi alle sammen drømte om. Og det var de færreste, der rent faktisk troede på os i den sæson. Så det var fedt, forklarer han med et smil og fortsætter:

– Det er klart, at det også var stort at genvinde mesterskabet i 2018 og vinde klubbens første pokaltitel året efter, men 2014/15-sæsonen er med længder den største præstation.

En af kuriositeterne i forholdet mellem Rilwan Hassan og Glen Riddersholm er desuden, at de udover den midtjyske guldsæson i 2015, også vandt en pokaltitel sammen i SønderjyskE tilbage i 2020.

De sidste bedrifter

I nogle af Rilwans sidste sæsoner i FCM-æraen indtog han en ny rolle i klubben som en kulturbærende kraft for særligt de nytilkomne afrikanske spillere. Nu var det pludselig ham, der agerede den rutinerede og skulle hjælpe med tilpasningen og integrationen af de unge spillere.

– Den afrikanske stamme på holdet var blevet mindre efter den første mesterskabssæson, og derfor var det ret spændende at skulle påtage mig mere ansvar både på og udenfor banen.

– Jeg havde gjort mig en masse erfaringer, var blevet ældre og klogere, og det kunne jeg give videre til de unge spillere, der kom til klubben, siger han.

I 2019 var spilletiden dog blevet mere begrænset for den ellers smilende nigerianer, som røg videre på en fri transfer til SønderjyskE, hvor han blev genforenet med Glen Riddersholm.

– I sommeren 2019 blev det tid til at sige farvel til klubben. En klub, som jeg virkelig har respekteret og altid vil respektere. Jeg følger stadigvæk FCM af og til i dag og ønsker dem alt det bedste fremover, afslutter den karismatiske kultspiller.

Rilwan Hassan har siden januar-transfervinduet i 2023 tørnet ud for Sreenidi Deccan FC (I-League), der spiller i den næstbedste indiske række. Han har desuden repræsenteret SønderjyskE og norske HamKam siden afskeden med FC Midtjylland i 2019.

Senere i dag bringer vi også Rilwan Hassans personlige FC Midtjylland All Star-hold baseret på nigerianerens mere end ti år i klubben.