Førsteholdet

Scenarierne: FCM’s videre færd i europæisk fodbold

Efter gårsdagens resultater i Gruppe F er der mange forskellige scenarier forud for sidste spillerunde. En ting er dog sikkert: Sejr over Sturm Graz vil sende FC Midtjylland i Europa League-knockoutfasen efter vinter.

28/10/22
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Kuglerammen skal frem, hvis man vil regne scenarierne for FCM’s muligheder i Europa ud. I skrivende stund ligger Lazio og Sturm Graz på de to øverste pladser med otte point, mens Feyenoord og FCM ligger på fem.

Nr. 1 og 2 ryger i Europa League-knockoutfasen, mens nr. 3 spiller Conference League efter vinter.

En hjemmesejr på torsdag over østrigske Sturm Graz vil dog som minimum sende midtjyderne på en 2. plads i puljen efter sidste spillerunde. Vi giver det fulde overblik nedenfor.

UEFA’s regler ved pointlighed

Der kan opstå et scenarie, hvor samtlige hold i gruppe F ender på otte point. Det sker, hvis FCM slår Sturm Graz, mens Feyenoord på De Kuip vinder over Lazio.

Står klubber á point i en pulje, gælder følgende reglement fra UEFA, når de afgørende placeringer skal fordeles:

  1. Indbyrdes antal point
  2. Indbyrdes målforskel
  3. Indbyrdes antal scorede mål

Skiller holdene sig fortsat ikke ud, fortsætter listen. Få det fulde overblik over UEFA’s regler ved pointlighed her.

FCM på 1. pladsen

En sejr over Sturm Graz med minimum tre, mens Feyenoord slår Lazio med maks. en, vil sende FCM på 1. pladsen i Europa League-gruppen.

FCM på 2. pladsen

Sker ovenstående scenarie ikke, vil en sejr over Sturm Graz – uagtet resultatet i den anden puljekamp – sende FCM på en 2. plads i Europa League-gruppespillet. Derfor kan midtjyderne vide sig sikre på, at slår man Sturm Graz, lever man videre i turneringen efter vinterpausen.

Det skyldes, at Albert Capellas’ tropper går ind til sidste spillerunde med den næstbedste målscorer i puljen, og uagtet andre resultater vil man som minimum fortsat indtage denne position med en sejr over østrigerne.

FCM på 3. pladsen

Flere scenarier kan sende FCM på 3. pladsen i gruppen.

Spiller man uafgjort med Sturm Graz, mens Feyenoord taber til Lazio, hedder den Conference League efter vinter. Et smalt nederlag til østrigerne kan også være nok, såfremt Feyenoord taber med minimum to mere end midtjyderne. Her vil “Ulvene” gå videre på en bedre målforskel.

FCM på 4. pladsen

Taber FCM til Sturm Graz, er der stor sandsynlighed for, at det europæiske eventyr slutter. Taber Feyenoord samtidig til Lazio, vil det være et større puslespil, hvor målscoren bliver afgørende i arbejdet med at placere de to hold på en 3.- og 4. plads.

Her går Feyenoord dog ind til runden med det bedste udgangspunkt.

Ovenstående har end ikke gennemgået samtlige scenarier på en spillerunde, hvor puljens placeringer kan ændre sig fra minut til minut. Der er dog tale om de mest plausible udfald.

Puljen før sidste spillerunde

1. Lazio – 8 point (målscore 9:10)
2. Sturm Graz – 8 point (målscore 4:8)
3. Feyenoord – 5 point (målscore 12:9)
4. FCM – 5 point (målscore 10:8)