Førsteholdet

Sviatchenko ser tilbage på 300 kampe

Fredag rundede Erik Sviatchenko 300 kampe for FC Midtjylland. I denne artikel sætter anføreren ord på de mange år, der er gået.

16/07/22
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz / Getty Images

Da Erik Sviatchenko som ung teenager kom til FC Midtjyllands akademi, havde de færreste gættet, at den unge dreng med de lange lokker 16 år efter ville spille sin kamp nummer 300 for midtjyderne.

Fredag blev det dog en realitet, da Sviatchenko nok en gang betrådte MCH Arenas græstæppe med anførerbindet om armen.

– Jeg synes, det er gået sindssygt stærkt. Det er ikke ret lang tid siden, jeg spillede min kamp nummer 200, så i den forstand er det ekstra fedt og motiverende, at det er gået så hurtigt. Det viser, at vi har spillet europæisk og dermed været med i mange turneringer, hvorfor man hurtigt får mange kampe under bæltet. Det er stort for mig at ramme 300 kampe for den klub, jeg er vokset op i. Det giver mig en stolthed og ekstra blod på tanden for at jagte FCM-kamperekorden, siger Sviatchenko om milepælen.

Sviatchenko er dags dato nummer tre på listen over flest kampe i FCM-trøjen. Foran ligger Frank Kristensen og Kristian Bach Bak.

I 2016 blev Sviatchenko solgt til Celtic. Trods fin succes i det skotske vendte forsvarskrumtappen tilbage til Herning to år efter. Og særligt den anden periode i klubben har styrket forholdet mellem Sviatchenko og FCM.

– Den første periode i klubben havde jeg et individualiseret fokus, hvor det handlede mere om, at jeg skulle afsted til udlandet. Jeg skulle blive den bedst mulige udgave af mig selv, og så skulle jeg væk. De seneste par år har jeg også haft masser af muligheder for at komme væk, men det er blevet sværere og sværere, fordi klubben og jeg er vokset mere og mere sammen. Når man nævner FC Midtjylland, er det også synonym med Erik Sviatchenko – og omvendt. Det er et forhold, som har udviklet sig, siden jeg var 14 år. Alle mine formative år er sket her i klubben, og jeg kender alle mennesker her enormt godt.

En del af familien

Tager man de to år i Celtic fra, har 30-årige Sviatchenko brugt knap halvdelen af sit liv i FCM. Derfor har klubben også en helt særlig plads hos anføreren.

– Klubben er blevet en del af mit liv, ligesom det også er blevet en del af min families liv. Jeg har ikke tal på, hvor mange timer jeg har brugt her både til kampe og træning. Jeg har siddet og spist frokost i kantinen, siden jeg var 14 år gammel, og det gør jeg stadig. Det er sjældent, man ser spillere, der har været i klubber så lang tid, siger Sviatchenko og fortsætter:

– Der er mange mennesker, som på hvert deres tidspunkt har haft stor betydning for min karriere. Det er både på akademiet og efterfølgende i min seniorkarriere. Alle dem, som jeg har haft med at gøre, skylder jeg en stor tak.

– Jeg vil stadig klubben det allerbedste, og på samme tid skal jeg finde en balance mellem, at jeg også skal kunne prikke til og pege på, hvor vi skal rykke os. Jeg er blevet bedre til også at kræve noget den anden vej, fordi vi skal ikke blot være en 3F Superliga-klub, men også en ambitionsrig topklub i Europa. Der, synes jeg, vi er vokset sammen. Jeg er blevet bedre til at kræve mere, og det er klubben også. Nu står vi på tærsklen til et helt nyt domicil til næste år, og det viser, at vi konstant vil blive bedre.

Første spadestik til Ikast Complete er taget

Minder for livet

Mange spillere er røget gennem systemet, siden Sviatchenko betrådte MCH Arenas græstæppe første gang. Han har ageret forsvarsstyrmand med legender som Frank Kristensen løbende foran sig, ligesom han også har været vidne til, at nutidens profiler såsom Evander og Anders Dreyer er brudt igennem.

– Jeg er pludselig en af de gamle. Da jeg var 18 år, løb jeg rundt med Frank Kristensen og tænkte “han er godt nok gammel”. Nu er det mig, der render rundt med unge gutter, hvor jeg er ti år ældre end dem. Jeg føler mig ikke gammel, men derimod erfaren og klar til at give en masse ud, smiler Sviatchenko.

Er der nogle kampe, du særligt husker tilbage på fra de 300, du har spillet?

– Den periode, hvor vi spiller os ind i Champions League, husker jeg særligt tilbage på. Her møder vi først Ludogorets på udebane, herefter Young Boys på hjemmebane og til sidst Slavia Prag på hjemmebane. Jeg stod pludselig som anfører og skulle spille Champions League. Det har altid været en drøm for mig, men at gøre det i min barndomsklub og på samme tid med anførerbindet om armen var magisk. Jeg husker også min kamp nummer 200, hvor vi møder FCK og vinder 4-1. Jeg scorer og leverer i en stor kamp, hvor der skulle leveres.

Også debuten i Horsens den 8. maj 2009 vækker minder.

– Vi mødte AC Horsens på udebane og var foran 3-2. Jeg kommer ind i midterforsvaret i det 90. minut, og der bliver lagt otte minutter til, så jeg får faktisk ret mange minutter. Det handlede kun om at forsvare, fordi Horsens smed en masse lange bolde frem. Det var Thomas Thomasberg, som gav mig min debut, og sjovt nok var det også ham, der var træner for Randers i går til min kamp nummer 300.

Drømmen om ‘The Double’

Sviatchenko har vundet det danske mesterskab ad tre omgange samt pokalturneringen to gange. Turneringerne er dog aldrig blevet vundet i én og samme sæson.

– Jeg vil enormt gerne prøve at vinde ‘The Double’. Det er en drøm, som har været tæt på to gange. Det er det ultimative for mig, som jeg rigtig gerne vil opleve. På samme tid ønsker jeg at spille Champions League – og Europa League som et minimum, siger Sviatchenko om de fortsatte ambitioner og uddyber:

– Jeg drømmer om at blive ved med at gøre en forskel, og jeg føler mig i en super udgave. Sidste sæson sluttede dårligt af fysisk, men jeg har fået styr på det igen. De seneste fire sæsoner har jeg spillet enormt mange kampe, og det giver mig en motivation for at blive ved med at bidrage. Jeg har en enorm erfaring i 3F Superliga, og jeg vil blive ved med at fastgøre mit navn i jagten på at blive en af de bedste, der har været i ligaen.

Til slut skal der lyde en stor tak til de mange FCM-fans, som har støttet Sviatchenko gennem årene.

– Mit forhold til fansene har altid været godt. Jeg prøver at give hundrede procent tilbage, og jeg føler en stor anerkendelse for den måde, de støtter os på. Jeg håber, de kan mærke, at der er en oprigtig og gensidig glæde for deres support. Når de står bag min ryg, er jeg der også altid for dem. Det betyder noget for mig at give autenticitet og ærlighed tilbage. Jeg har selv stået som fan engang, og jeg ved, hvor meget det betyder for især børn og unge mennesker, at man er opmærksom på dem. Stort tak til fansene for at have været der hele vejen igennem.

Sviatchenkos FCM-karriere i tal

  • 300 kampe
  • 25.119 minutter spillet
  • 29 mål
  • 9 assists