Klubben

Tim Sparv med et nostalgisk tilbageblik: FCM var med til at ændre min fodboldopfattelse

I anledning af FC Midtjyllands 25-års jubilæum bringer vi interviews med en række udvalgte spillere, som har haft stor betydning for klubben, kulturen og de sportslige resultater. I denne udgave har vi mødt finske Tim Sparv, som var i klubben fra 2014-2020.

06/09/24
Alexander Walther Petersen
Foto: Ritzau Scanpix

Den i dag 37-årige Tim Sparv spillede en nøglerolle på den defensive midtbane for FC Midtjylland, hvor han opnåede 171 kampe igennem seks sæsoner. Det hele blev krydret med det danske mesterskab i både 2015 og 2018, en pokaltriumf i 2019 og flere europæiske gruppespil.

I dag er han assistenttræner i den tjekkiske storklub Sparta Prag og ditto på det finske landshold, hvor han selv har været en kulturbærer med et utal af landskampe som anfører. For det finske fodboldikon var trænervejen et meget naturligt step i hans karriere, men hvordan ser han egentlig tilbage på tiden i FC Midtjylland – og hvilken rolle har klubben spillet for hans karriere og liv?

En klub i rivende udvikling

Tim Sparv havde allerede repræsenteret flere europæiske klubber, inden han i 2014 kunne iklæde sig den midtjyske spillerdragt. Han havde klubber som Southampton, Halmstad, FC Groningen og Greuther Fürth på CV’et, men er alligevel klar i mælet i forhold til FC Midtjyllands betydning for karrieren.

– Det var en vigtig periode i mit liv som spiller og menneske, hvor jeg gjorde alt for at være den bedste udgave af mig selv.

– Jeg oplevede en klub, hvor der altid var en meget positiv stemning, hvad enten det var på banen, i omklædningsrummet eller til træningerne, fortæller den tidligere midtbaneslider, der insisterer på, at interviewet skal foregå på dansk, selvom han er mest sprogligt velbevandret i det finske og engelske.

Det danske sprog og den danske fodboldkultur betød en del for ham, og det er måske netop grunden til effektueringen af et dansksproget interview. At FC Midtjylland spillede en stor rolle for ham personligt blev også kun videre romantiseret, da klubben begyndte at konsolidere sig i toppen af den bedste danske fodboldrække. Noget som ingenlunde gik ubemærket hen i Tim Sparvs hukommelse.

– Da jeg kom til klubben i 2014 havde der været mange sæsoner, hvor FCM spillede med i den sjove ende af tabellen. I 2015 kom forløsningen med det første mesterskab, og det var tydeligt, at de mange ambitioner i klubben begyndte at give mening. Det mærkede man tydeligt – både på og udenfor banen, understreger han.

Det største minde

Mange FC Midtjylland-tilhængere husker øjensynligt også Tim Sparv for hans helt unikke evne til at begå mange frispark, før han blev tildelt den første advarsel fra dommeren. Det vil den finske ræv gerne vedkende med et smil på læben.

Alligevel blev det dog til 30 gule kort og ét enkelt rødt et af slagsen i FCM-tiden. For den finske midtbaneoprydder var en stabiliserende 6’er-type, der skulle sørge for at fordele bolden, vinde duellerne og balancere midtbanen.

Når Tim Sparv skal forholde sig til, hvad det største minde i FCM-tiden var, er der flere kampe, episoder og oplevelser med kandidatur til titlen.

– Jeg husker tydeligt kampene mod Manchester United i Europa Leagues knockoutfase i 2016, de mange tætte kampe mod F.C. København og selvfølgelig mesterskabernne i 2015 og 2018. De vil altid blive husket for noget specielt, fortæller han og tilføjer:

– Skal jeg kigge mere overordnet på det, er det største minde det paradigmeskifte, som klubben var med til at skabe. FCM begyndte jævnligt at vinde mesterskaber, mens de nu var en titelbejler hver sæson og kunne udfordre særligt FCK, pointerer han.

Rilwan Hassan: FCM fik mig til at føle mig hjemme fra dag ét

Tim Sparv var, som de fleste nok husker, ikke den store målsluger, men han formåede dog at score et flot langskudsmål mod sin tidligere klub, engelske Southampton, tilbage i Europa League-kvalifikationen i 2018. Et øjeblik, der naturligvis har indprentet sig på nethinden hos hovepersonen selv. Han fastholder dog, at det største minde er og bliver klubbens flotte udvikling igennem de sæsoner, hvor den finske midtbanemand repræsenterede klubben.

I tillæg til denne nøgterne betragtning blev 2020/21-sæsonen da også en historisk en af slagsen i FCM-regi, hvor Champions League-deltagelsen blev en realitet. Dog uden Tim Sparv på holdkortet, da han på daværende tidspunkt var skiftet til græsk fodbold.

– Det var fantastisk at se klubben spille Champions League. Selvfølgelig var jeg ærgerlig over, at jeg ikke længere var i klubben i den pågældende sæson, men jeg er stolt af at have været med til at støbe fundamentet til det flotte europæiske eventyr, klubben endte med at avancere sig til.

De sidste bedrifter

Tim Sparv sluttede karrieren i hjemlandet, hvor han tørnede ud for den finske topklub HJK Helsinki. Han erklærede sit karrierestop i december 2021 i en alder af 34 år, og selvom beslutningen var svær, var det ifølge den finske kultspiller den helt rigtige.

– Jeg havde givet alt, hvad min krop havde i sig. Jeg håbede på at være i stand til at spille en sæson yderligere i Finland, men det ville kræve en operation mere, og derfor sagde jeg stop. Jeg er virkelig stolt af det, jeg har opnået igennem 20 år på topplan og ville gerne slutte karrieren ved selv at kunne sige fra.

Udover en flot klubkarriere på store adresser i Europa var Tim Sparv også en vigtig brik på det finske landshold. Han opnåede 84 kampe i hvidt og blåt – og her var størstedelen af kampene iført anførerarmbindet.

– Jeg havde en vigtig rolle på landsholdet. Det var en meget lærerig tid, og jeg er meget stolt over at have repræsenteret mit land, siger han og reflekterer afslutningsvis over FCM’s betydning for ham personligt:

– I FCM har jeg altid følt mig respekteret. Både som en vigtig spiller for holdet og kulturen. Jeg elskede at tage ansvar, så jeg er evigt taknemmelig for tiden i klubben. Det er og bliver en fantastisk klub, der fik en stor betydning for min fodboldopfattelse. Særligt fordi det altid handlede om holdet før den personlige succes, siger den nuværende assistenttræner i Sparta Prag og på det finske landshold afsluttende.

Senere i dag bringer vi også Tim Sparvs personlige FC Midtjylland All Star-hold baseret på finnens seks sæsoner i klubben.