Førsteholdet

UE Santa Coloma venter: Et kig på den første europæiske opgave

Vi zoomer ind på andorranske UE Santa Coloma, der i morgen venter i sæsonens første europæiske opgave.

22/07/24
Jesper Hvid
Foto: Getty Images

FC Midtjylland løftede i seneste sæson 3F Superliga-pokalen, og derfor indtræder de danske mestre i 2. runde af UEFA Champions League-kvalifikationen. Første modstander er UE Santa Coloma, der i den forgangne sæson vandt mesterskabet i Andorra.

Overblik: Vejen til et gruppespil

Første af to opgør spilles på udebane i hovedstaden, Andorra la Vella, hvor landets nationalstadion, Estadi Nacional, lægger græs til. Returkampen spilles på MCH Arena onsdag den 31. juli.

Vi giver dig et indblik i klubben fra Andorra nedenfor.

Historie: UE Santa Coloma blev grundlagt tilbage i 1986, men klubben indtrådte først i det andorranske ligasystem i 2007.

By: Klubben har base i den andorranske hovedstad, Andorra la Vella, som er Europas højest beliggende hovedstad i en højde af 1.023 meter. I Andorra la Vella bor omkring 24.000 indbyggere, og i landet Andorra er befolkingstallet på omkring 80.000.

Stadion: Kampen spilles på Andorras nationalstadion, Estadi Nacional. Her er der plads til 3.306 tilskuere. Stadionet er også vært, når det andorranske landshold spiller på hjemmebane.

Trofæer: I den seneste sæson vandt UE Santa Coloma deres første nationale mesterskab. Klubben vandt med tre point ned til nummer to, og over en ligasæson på 27 kampe tabte man kun én enkelt kamp. Ligeledes vandt UE Santa Coloma også pokalturneringen i Andorra for fjerde gang i historien.

Europæiske kampe: Den nationale succes har også betydet deltagelse i de europæiske turneringer for UE Santa Coloma. De forsvarende andorranske mestre havde indtil i år spillet 16 europæiske kampe – alle med nederlag som slutresultat. Klubbens første sejr i Europa nogensinde var returopgøret mod FC Ballkani i sidste uge, hvor man samlet gik videre efter straffesparkskonkurrence.

Fodbold i Andorra: Landsholdet i Andorra befinder sig i øjeblikket på plads nr. 164 på FIFA’s verdensrangliste. På holdet er to spillere fra UE Santa Coloma, og den mest prominente klub i landsholdstruppen er Villarreals B-hold. Ligasystemet i Andorra består af to rækker; den bedste række, Primera Divisió, hvor ti hold dyster om at vinde mesterskabet, og den næstbedste række, Segona Divisió, der indeholder de seks næstbedste mandskaber.

Cheftræner: Boris Antón, der har spillet tredjeflest kampe for klubben – i alt 149 kampe – er cheftræner i UE Santa Coloma. Antón, som er født i Andorra, har været i klubben siden 2007. Han lagde støvlerne på hylden i 2021 og har siden da været tilknyttet trænerstaben i flere forskellige roller – og altså nu som cheftræner.

Udskiftning i truppen: Sidste års succes for de andorranske mestre har også betydet udskiftning i truppen til den nye sæson. Det har blandt andet medført, at topscorer Karim L’Koucha er skiftet til den bedste række i Aserbajdsjan. Derudover er spilleren med flest minutter sidste sæson, midterforsvarer Camilo Puentes, også skiftet væk. Til gengæld er 11 nye spillere kommet til fra klubber i Andorra, Spanien og Mexico.

Første skridt mod Champions League

Den første kamp mod UE Santa Coloma spilles den 23. juli kl. 20.00 dansk tid på Estadi Nacional. Returopgøret i 2. kvalifikationsrunde til Champions League spilles onsdag den 31. juli kl. 19.15 på MCH Arena.

Billetsalget til Santa Coloma- og AaB-kampen er åbnet

Det første opgør i Andorra kan streames på fcstreaming.live, der har købt rettighederne til opgøret. Her kræves et engangsbeløb på 10 euro.

Streaming: Santa Coloma V FCM